Grootouders in heel Nederland passen maar al te graag op hun kleinkinderen. Hoe meer je op je kleinkind past, hoe groter jouw rol in hun leven zal zijn. Zo draag jij bijvoorbeeld ook bij aan de opvoeding van je kleinkind. Hier ben je wellicht niet bewust mee bezig, maar je draagt er zeker aan bij – bewust of onbewust. Ontdek hier 5 keer de rol van grootouders als opvoeder.
5 keer de rol van opvoeder
Voor alle nieuwe grootouders en voor alle opa’s en oma’s met wat meer ervaring hebben wij 5 voorbeelden op een rijtje gezet hoe jij bijdraagt aan de opvoeding. Zo heb je een voorbeeldfunctie, leer jij hun normen en waarden aan en nog veel meer.
1. Omgang met anderen
Door interactie met jou leert je kleinkind ook hoe ze om moet gaan met anderen. Spelen jullie veel samen? Dan leer jij haar om samen te spelen met iemand anders. Bovendien leert je kleinkind tegelijkertijd dat ze delen met anderen belangrijk is. Dat is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je kleinkind.
Bewust of onbewust draag jij bij aan de manier je kleinkind om zal gaan met anderen. Jij geeft hierin niet alleen het voorbeeld, jij bent tevens ook de proefpersoon. Gelukkig kunnen kleinkinderen altijd goed oefenen op grootouders: de onvoorwaardelijke liefde die ze geven gepaard met hun eeuwige geduld vormen de perfecte leeromgeving.
2. Een voorbeeldfunctie
Kinderen leren een hoop door te imiteren. Dit kan soms erg frustrerend zijn als ze de hele dag je volgen en je de hele tijd nadoen. Maar dit na-apen is een cruciaal proces in hun ontwikkeling. Dus houd je eventjes wat langer in en denk maar aan hoe lief dat hummeltje kan zijn.
Als grootouder heb je door dat na-apen een voorbeeldfunctie gekregen. Ook als jij even niet oplet, kijkt je kleinkind naar wat jij doet en hoe jij dat doet: je bent het voorbeeld. Een slimme grootouder kan dit onderdeel van de opvoeding gebruiken om goed gedrag te stimuleren. Toon het goede voorbeeld en beloon je kleinkind als hij dit gedrag imiteert.
“Hoe vaker je op je kleinkind past, hoe groter jouw rol in hun leven zal zijn”
3. Nee zeggen
Opvoeden is niet altijd leuk. Er zijn veel aspecten die jij moet doen als opvoeder waar je liever je vingers niet aan brandt. Juist die onderdelen zijn erg belangrijk voor de opvoeding van je kleinkind. Een voorbeeld hiervan is nee zeggen tegen je kleinkind. Veel grootouders hebben hier toch een beetje moeite mee.
Wees je bewust als opa en oma dat ieder kind een keer nee moet horen. Veel kinderen hebben eerst moeite met deze periode. Besef je goed dat er niets gemeens aan is om af en toe een keer nee te zeggen. Je kleinkind leert een belangrijke les en jij ondersteunt de ouders van je kleinkind in de opvoeding: een win-win situatie.
4. Verschil tussen helpen en bemoeien
Als grootouder draag je niet alleen bij aan de opvoeding, je kan je ook te veel bemoeien met de opvoeding. Let op dat verschil tussen helpen en bemoeien. Zie jij een aspect van de opvoeding van je kleinkind anders dan de ouders? Dat kan. vertel dit op een wijze waarop je de ouders niet aanvalt, maar eerder adviseert.
Pas echter wel op met de hoeveelheid advies dat je geeft. Te veel is te veel, daar kunnen we het allemaal over eens zijn. Te veel advies kan niet alleen opgevat worden als bemoeien, maar het kan ook de ouders van je kleinkind onzeker maken in hun ouderschap. Verplaats je eerst in hun schoenen voordat je een opmerking maakt of te veel advies geeft.
5. Normen en waarden
Opa’s en oma’s spelen een grote rol in het bijbrengen van normen en waarden bij kleinkinderen. Normen en waarden kunnen enorm veranderen of verschillen. Diverse factoren spelen een rol in de vorming ervan: de tijd, het gezin, het geloof, de woonlocatie en nog veel meer.
Uit onderzoek van Familie Kenniscentrum blijkt dat meer dan de helft van de ouders toegeven dat de grootouders een grote invloed hebben op de normen en waarden die hun kinderen leren. De grote rol van opa’s en oma’s hierin is deels te verklaren aan het regelmatige contact dat ze hebben met de kleinkinderen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.