Spelen is voor veel kinderen iets natuurlijks. Samen spelen moet ieder kind echter leren, bij de een gaat dat gemakkelijker dan bij de ander. Grootouders spelen graag met kleinkinderen. Jij kan jouw kleinkind leren om samen te spelen.
Samen spelen zorgt voor ontwikkeling
Spelen is goed voor de ontwikkeling van de motoriek, de cognitieve ontwikkeling en voor de sociale ontwikkeling. Spelen, vooral samen spelen, is een sociale activiteit: je moet dan rekening houden met iemand anders. Jouw kleinkind moet leren dat hij niet zomaar iets af mag pakken of iemand mag duwen.
Spelen lijkt vanzelf te ontstaan en te verlopen, maar niets is minder waar. Het spelen met andere kinderen is iets dat de meeste kinderen echt moeten leren. Dit gaat namelijk niet bij iedereen zo gemakkelijk of vanuit zichzelf.
Grootouders helpen graag
Als grootouder speel je vast en zeker wel eens met je kleinkind. Jij kan je kleinkind helpen door hem leren samen te spelen. Als opa of oma heb jij een bijzondere positie: je bent geen ouder, maar wel iemand met gezag. Je kleinkind speelt graag met jou en kan daardoor ook snel dingen van je leren.
Hebben de ouders van je kleinkind moeite met het aanleren om samen te spelen? Dan kan jij mooi helpen. Jij bent een bijzonder speelkameraadje van je kleinkind. Je bent een perfect testpersoon om te controleren of jouw kleinkind al samen kan spelen met anderen.
“Spelen is goed voor de ontwikkeling van de motoriek,
de cognitieve ontwikkeling en voor de sociale ontwikkeling”
Leren om samen te spelen
Het leren om samen te spelen met andere kinderen is een ontwikkelingsproces. Zo kan een kind van twee nog niet echt samen spelen met anderen, hij is er dan nog niet aan toe. Dit betekent echter niet dat samen spelen iets natuurlijks is dat vanzelf ontstaat.
Kinderen hebben begeleiding nodig om samen te leren spelen. Je kleinkind moet leren rekening te houden met een ander, leren te delen en diverse sociale regels leren kennen. Om samen te spelen moet je kleinkind zich kunnen verplaatsen in het andere kind. Hij moet leren begrijpen waarom iemand op een bepaalde manier reageert.
Vroeg beginnen
Al vanaf een jonge leeftijd kan je jouw kleinkind leren delen. Dit is de eerste stap in de goede richting. Als je kleinkind kan delen, dan wordt het samen spelen iets makkelijker om te leren. Daarnaast kan jij jouw kleinkind leren dat hij/zij niet steeds alles mag bepalen tijdens het spelen. Niemand kan altijd de baas zijn.
Bovendien kan je ook verhaaltjes over samen spelen en samen delen voorlezen aan je kleinkind. Diverse televisieseries voor kinderen of kinderfilms spelen ook in op dit thema: veel afleveringen of films staan in het teken van samen spelen en delen. Je kleinkind leert stiekem veel van dit soort verhalen.
“Samen spelen is uiteindelijk een leerproces.
Ieder leerproces heeft periodes van vallen en opstaan”
Zelfvertrouwen
Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar het zelfvertrouwen van jouw kleinkind kan een rol spelen in de ontwikkeling wat samen spelen betreft. Wanneer jouw kleinkind meer zelfvertrouwen heeft, is de stap om speelgoed te delen en samen met anderen te spelen een stuk kleiner.
Leren door te doen
Misschien nog wel de belangrijkste stap in deze ontwikkeling van je kleinkind is ervaring op doen. Kinderen leren door te doen. Jouw kleinkind leert samen te spelen met andere kinderen, door ook echt werkelijk dit te doen. Het zal wellicht niet gelijk vlekkeloos verlopen, maar daar leert je kleinkind van. Samen spelen is uiteindelijk een leerproces. Ieder leerproces heeft periodes van vallen en opstaan. Ook dit is iets dat veel kinderen zullen leren: niet alles lukt gelijk de eerste keer, maar oefening baart kunst.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.