Veel opa’s en oma’s passen graag en regelmatig op hun kleinkinderen. Hierdoor dragen zij ook bij aan de opvoeding. Je ziet jouw kleinkind opgroeien van baby tot puber. Al die verschillende fases die jouw kleinkind doormaakt, vragen om een verschillende benadering in de opvoeding. Hoe zit het ook alweer met al deze fases, welke ontwikkeling maakt jouw kleinkind door en hoe kun jij daar het beste mee omgaan?
Opa en oma als medeopvoeders
Als opa en oma speel je een belangrijke rol in het leven van jouw kleinkind. Wanneer je regelmatig oppast, ben je een mede-opvoeder en krijg je vanzelfsprekend te maken met de soms lastige kanten van het opvoeden. In deze categorie lees je er alles over. Zo geven wij tips als je kleinkind niet luistert en vertellen wij je waarom complimenten geven zo belangrijk is. Ook kun je hier een artikel lezen over het belang van het maken van afspraken bij oppassen.
Jongens willen met autootjes spelen, en meisjes met poppen, toch? Rolbevestiging begint al bij de geboorte. Jongetjes krijgen een blauwe rammelaar en meisjes een roze mutsje. Tegen een meisje…
Iedereen is anders. Dat is al helemaal goed te merken bij kinderen. Er zijn zo ontzettend veel verschillende kinderen. Zo heb je rustige kinderen die graag een boek in stilte…
Knuffelen met je kleinkinderen geeft een fijn gevoel, voor jou als grootouder en je kleinkind. Kinderarmpjes om je nek voelen, maakt heel veel los. En is je kleinkind boos of…
Bijna ieder jong kleinkind bereikt op een gegeven moment de peuterpuberteit. Peuters zijn namelijk erg druk met hun ontwikkeling. Je kleinkind wil meer zelf bepalen en doen. Dit lukt alleen…
Al jaren lang spreken kleinkinderen hun grootouders aan met “u” of door simpel “oma” of “opa” te zeggen. De laatste tijd is er echter een verandering aan de gang. Niet…
Als grootouders wil je natuurlijk een goede relatie met je kleinkinderen. Als je elkaar heel vaak ziet, lijkt dit bijna vanzelf te gaan. Maar ben je niet vaak met je kleinkinderen…
Regelmatig hoor je volwassenen zeggen dat kinderen niet willen luisteren. Met andere woorden, ze gehoorzamen niet. Dat kan zorgen voor een lastige situatie. Ontdek hier hoe je ervoor kan zorgen…
Vroeger werden kinderen wel eens geslagen als ze iets verkeerds deden. Deze corrigerende tik was heel gewoon. Tegenwoordig nemen de meeste ouders zich voor om hun kinderen nooit te slaan.…
Peuter zijn is niet gemakkelijk. Een peuter wil veel zelf doen, maar het mag nog niet van de grote mensen. Hij wil het "selluf doen", maar begrijpt nog niet dat…
Alle kinderen hebben een behoefte aan een duurzame en continue relatie met hun opvoeders. Dit is belangrijk voor het kind, omdat dit ervoor zorgt dat hij/zij zich veilig geborgen kan…