De unieke rol van grootvader

 


 

grootvaderDe stereotype grootvader: een oude, stille man die zich niet echt bemoeit met de kleinkinderen. Oma heeft meestal een grotere rol in het leven van de kleinkinderen. Maar het kan ook anders! Wat voor opa ben jij of is jouw echtgenoot?

 

Onderzoek wijst uit dat oma’s meer betrokken zijn bij hun kleinkinderen dan opa’s wanneer de kleinkinderen nog erg jong zijn. Zodra de kleinkinderen ouder worden, wordt de rol van de grootvader steeds belangrijker.

Toch is opa worden, net als oma worden, een mijlpaal. Biologisch gezien betekent het vernieuwing en continuïteit: de familie is verzekerd van een toekomst. De man kan het verleden, en zijn genen, doorgeven aan de toekomstige generaties. De aanwezigheid van kleinkinderen zorgt ervoor dat opa zich weer jong voelt en meer verbonden met de toekomst.

 

grootvaderEmotionele zelfontplooiing van de grootvader

Voor sommige grootvaders betekenen kleinkinderen ook meer – onbewust – emotionele zelfontplooiing. Zij kunnen de rol als leraar of financiële weldoener op zich nemen en hebben gevoelens van trots en vervulling ten opzichte van hun kleinkinderen. Ze worden weer opnieuw betrokken bij hun eigen verleden en hun eigen grootouders. Opa’s blijken ook toleranter en toegeeflijker te zijn tegenover hun kleinkinderen dan tegenover hun kinderen!

Veel grootvaders denken zelf vooral invloed te hebben op die gebieden van het leven van het kleinkind die te maken hebben met de opleiding, het vinden van een baan en het verdienen van geld. Toch zeggen kleinkinderen juist dat opa’s ook een grote rol spelen in het emotionele en expressieve gedeelte van hun leven.

Natuurlijk is het voor moeders ook erg bijzonder om oma te worden, maar voor vaders lijkt het proces wat zwijgzamer te verlopen. Daarom niet minder belangrijk!

 

Grootvader op de achtergrond

Hoewel niet alle grootvaders zozeer een rol spelen in het lichamelijk verzorgen van de kleinkinderen, spelen ze een grote rol in het emotionele groeiproces van het kind. Ook andersom; door de aanwezigheid van kleinkinderen ontplooien opa’s zich emotioneel nog meer.

 


 

Lees hier alles over de rol van grootvaders:

 

BEN JIJ OOK EEN TROTSE GROOTOUDER EN WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals