Normen en waarden veranderen door de jaren heen. Wat nooit zal veranderen is het feit dat grootouders een grote rol spelen bij het bijbrengen van normen en waarden bij de kleinkinderen. Opa’s en oma’s hebben de grootste invloed hierop.
Andere normen en waarden
Diverse externe factoren hebben invloed op normen en waarden: het gezin zelf, het geloof, waar je woont, de opvoeding van de ouders, en nog veel meer. Dat is erg logisch. Wij mensen zijn ook niet meer dezelfde als honderd jaar geleden. Normen en waarden passen zich aan de situatie aan, net als mensen.
Ook tussen generaties kunnen de normen en waarden verschillen. Jij zal de nadruk in de opvoeding wellicht ergens anders op leggen dan jouw kinderen. Dat is heel normaal: iedere generatie heeft zijn eigen ideeën, ook over normen en waarden. Wees om die reden wel voorzichtig met het overbrengen van jouw normen en waarden op je kleinkind, zeker indien deze erg afwijken van de normen en waarden van de ouders.
Grote invloed van opa en oma’s normen en waarden
Uit een onderzoek van Familie Kenniscentrum blijkt maar liefst 51% van de deelnemers aan te geven dat hun ouders, de opa’s en oma’s, een grote invloed hebben op de normen en waarden die hun kinderen mee krijgen. Hiermee wordt nogmaals die bijzondere positie van grootouders bevestigd.
De verklaring van dit verrassende resultaat is te vinden bij het regelmatige contact dat grootouders met hun kleinkinderen hebben. In Nederland passen opa’s en oma’s erg graag op hun kleinkinderen. Al spelenderwijs leren de kinderen dan de normen en waarden van hun ouders/grootouders.
“Opa’s en oma’s zijn vaak net even wat liever,
verwennen de kinderen net even wat vaker.
Bij opa en oma mag kortom veel meer”
Dol op grootouders
Daarnaast scheelt het waarschijnlijk ook dat grootouders dol zijn op hun kleinkinderen, ze verwennen de kinderen net even wat vaker dan de ouders. Bij opa en oma mag kortom veel meer. Kinderen voelen zich in zo’n omgeving erg op hun gemak en leren de normen en waarden op een onschuldige, bijna leuke manier.
Het voelt niet als een verplichting of een eis waar het kind zich aan moet houden. Het is simpelweg de gang van zaken, vooral als hij/zij bij opa en oma is. Normen en waarden liggen in de buurt van regels: het zijn immers gedragsregels. Iedereen is het over eens dat regels niet leuk zijn, maar het hanteren van die regels hoeft niet altijd streng te zijn. Daar zijn opa’s en oma’s gewoon erg goed in.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.