Oppassen zwaar? Een dagje oppassen op de kleinkinderen is hartstikke gezellig. Maar ongemerkt kan er steeds vaker een beroep op je worden gedaan, waardoor je het toch meer een last dan een lust kan ervaren.
De kosten van kinderopvang lijken alleen maar te stijgen. Daardoor wordt er steeds meer gerekend op opa of oma om even bij te springen. Het oppassen begint vaak als een manier om de ouders te assisteren en om meer contact te hebben met de kleinkinderen. Wat start als een helpende hand kan ongelukkigerwijs uitgroeien tot een druk. Want oppassen kan namelijk erg zwaar zijn.
Nederlandse grootouders passen vaak op hun kleinkinderen
Van alle Europese landen passen de Nederlandse grootouders het meeste op hun kleinkinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van Eurostat. Maar liefst 60 procent van kinderen tussen de 0 en de 3 jaar had in 2013 een opa of oma als oppas.
Oppassen soms uitputtend
Oppassen kan soms een beetje te veel worden voor opa’s en oma’s. Het letten op meerdere kinderen kan uitputtend zijn en een avondje oppassen kan nog wel eens laat worden. Het is belangrijk om op tijd aan te geven wanneer het te zwaar of te veel wordt. Duidelijke afspraken maken over de dagen en tijden is een van de mogelijkheden om er voor te zorgen dat het oppassen niet te afmattend wordt. Een keertje ‘nee’ zeggen of aangeven dat je moe bent, is ook helemaal niet erg. Er zijn vaak genoeg andere opties voor een oppas.
“Af en toe een dagje rust is juist verstandig. Iedereen heeft wel eens pauze nodig.”
Informele oppas geeft lucht
Tegenwoordig zijn er een aantal alternatieven als je een dagje niet kan. Een informele oppas, zoals een buurmeisje of een student die wat extra geld wil verdienen, is vaak wel te vinden. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft berekend dat het starttarief van een oppas rond de €4,50 ligt. Het uurloon kan soms wat hoger zijn als er bijvoorbeeld meerdere kinderen zijn.
Ken je niet zo snel iemand in de directe omgeving die geschikt is om de taak van oppas op zich te nemen? Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook diverse websites waar je gemakkelijk een reddende engel kan vinden.
Gastouders als oppas
Naast de informele oppas zijn er ook gastouders. Het voordeel van een gastouder is dat deze moet voldoen aan een aantal kwaliteitseisen van de overheid. Dit geldt namelijk niet voor de informele oppas. De Rijksoverheid heeft de eisen op een rijtje gezet: de persoon moet in het bezit zijn van een diploma die op hun goedgekeurde diplomalijst staat, een certificaat van goed gastouderschap moet de persoon bezitten en diegene heeft een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Pas als aan al deze voorwaarden is voldaan komt de persoon in aanmerking voor de titel van gastouder.
Le
uk
Als het oppassen jou soms ook te zwaar wordt, kunt je dit gewoon aangeven. Naarmate jij en de kinderen ouder worden, wordt het eenmaal zwaarder. Logeerpartijtjes kunnen dan bijvoorbeeld erg vermoeiend zijn. Het is beter om openlijk te spreken over de grenzen. Zo blijft het voor iedereen gezellig. Het belangrijkste is immers dat het oppassen leuk blijft.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.