Grootmoeder: een bijzondere rol


grootmoeder

Het stereotype beeld van een grootmoeder: een lieve, vrolijke vrouw die altijd paraat staat om te zorgen voor de kleinkinderen en om advies te geven aan de ouders. Oma’s hebben over het algemeen een grotere rol in het leven van de kleinkinderen dan opa’s. Vandaag nemen we de bijzondere rol van een grootmoeder onder de loep.

Uit onderzoek blijkt dat een grootmoeder intensiever betrokken zijn bij het leven van de kleinkinderen dan een grootvader, zeker als de kleinkinderen nog erg jong zijn. Dat maakt oma’s erg bijzonder. Iedere grootmoeder doet alles met onvoorwaardelijke liefde voor die kleine lieve zonnestraaltjes.

Grootmoeder zijn: een omslagpunt in je leven

Het is heel bijzonder om grootmoeder te worden. Als we spreken in termen van de biologie betekent het vernieuwing en continuïteit: de familie wordt weer groter. Daarnaast is het een nieuwe mijlpaal in je leven, zeker als je voor de eerste keer oma bent geworden. Het is een hele emotionele gebeurtenis.

Je leven verandert in een oogopslag. Je bent nu niet meer alleen iemand z’n moeder, je bent nu ook een grootmoeder! Dat kan nogal beangstigend overkomen. Er zijn geen handvatten of richtlijnen om de beste oma ter wereld te worden. Het grootouderschap moet je zelf invullen. Wees niet bang dat je geen goede grootmoeder zal zijn: alles komt goed.

grootmoeder

Een nieuw doel voor ogen

Het besef dat je nu ook oma bent, is het grootste bij het eerste kleinkind. Dat is logisch. Als grootmoeder vervul je een belangrijke rol in het leven van je kleinkind. Zo kan jij in moeilijke tijden een veilige omgeving voor dat hummeltje creëren. Daarnaast kan je ook het allerbeste speelkameraadje worden van je kleinkind. Dat is toch heerlijk?

Bovendien houden kleinkinderen je jong. Lekker samen op pad gaan met de kinderwagen of als je kleinkind wat groter is heerlijk een dagje naar de dierentuin gaan. Gezellig samen met je kleinkind koekjes bakken is uiteraard een van de favorieten activiteiten van grootmoeders.


“Iedere grootmoeder doet alles met onvoorwaardelijke

liefde voor die kleine zonnestraaltjes”


grootmoederOnmisbaar onderdeel van de opvoeding

Wat veel oma’s niet beseffen is dat zij een onmisbaar onderdeel zijn van de opvoeding van de kleinkinderen. Door het vele spelen met oma (en opa) leren kleinkinderen om contact te leggen met andere mensen. Jij leert bijvoorbeeld je kleinkind hoe hij samen moet spelen met andere kindjes. Bovendien heb je ook een voorbeeldfunctie voor je kleinkind. Kinderen leren een hoop door te imiteren. Dit na-apen is een cruciaal proces in hun ontwikkeling.

Naast het stimuleren van hun ontwikkeling, geef jij jouw kleinkinderen ook bepaalde normen en waarden mee. Uit onderzoek van Familie Kenniscentrum blijkt dat meer dan de helft van de ouders toegeven dat oma (en opa) een grote invloed hebben op de normen en waarden die de kinderen leren. Dit is deels te verklaren aan het intensieve contact tussen oma’s en kleinkinderen.

Je leven verandert meer dan je denkt

Jij hebt dus niet alleen een invloed op het leven van je kleinkind, andersom heeft je kleinkind ook effect op jouw manier van leven. Zo verzachten kleinkinderen het ouder worden. Je kijkt weer uit naar bepaalde feestdagen waar je voorheen een hekel aan had, omdat je weet dat de kleinkinderen dan ook lekker vrij zijn en langs zullen komen.

Het hebben van kleinkinderen zorgt er daarnaast voor dat je ook een groot aantal keuzes moet maken: wat voor grootmoeder wil ik zijn?; ga ik op vaste dagen oppassen?; wil ik überhaupt wel oppassen?; en in hoeverre ga ik me bemoeien met de opvoeding van mijn kleinkind? Het is verstandig om van tevoren dit te bespreken. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en zullen er geen onverwachte verrassingen zijn.

grootmoeder

Oma weet natuurlijk alles

Een grootmoeder heeft een andere rol dan een grootvader. Oma weet natuurlijk alles. Je ziet het steeds vaker verschijnen, boekjes met de titel “Oma weet raad” of “Oma’s tips en trucjes”. Een grootmoeder wordt door veel mensen daarom ook gezien als iemand die altijd advies paraat heeft.

Het zal je wellicht niet verbazen dat oma’s ook regelmatig gebeld worden door de kersverse moeders. Het ouderschap kan soms overweldigend zijn, zeker voor jonge moeders. Oma’s staan dan uiteraard klaar om een luisterend oor te zijn en te helpen waar het kan.


Lees hier alles over grootmoeders

BEN JIJ OOK EEN TROTSE GROOTOUDER EN WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals