Opa: grote vriend van zijn kleinkinderen – 3 redenen

 


opaOpa gaat graag op avontuur samen met de deugnietjes. hij is immers de grote vriend van zijn kleinkinderen. Ontdek hier waarom grootvader gezien wordt als een goede vriend door zijn kleinkinderen.

 

 

1. Opa zijn is een unieke rol

De relatie tussen een grootouder en zijn kinderen is bijzonder. Er is meer ruimte om te genieten van het kind-zijn van de kleinkinderen en je als grootvader of grootmoeder verbonden te voelen met een jong wezentje. Kleinkinderen kijken nog zonder oordeel naar de wereld om hun heen en zijn oprecht nieuwsgierig. De relatie tussen grootouder en kleinkind is oprecht en with no strings attached.

De stereotype opa is een oude, stille man die zich niet echt bemoeit met de kleinkinderen. Een ander stereotype is dat een grootvader de grootste vriend is van zijn kleinkinderen. Oma’s zijn weliswaar meer betrokken, maar opa’s hebben een kans gekregen om weer even opnieuw kind te zijn, zich weer even jong te voelen!

 

opa2. De juiste tijd voor een band

Voor sommige grootvaders betekenen kleinkinderen ook (onbewust) meer emotionele zelfontplooiing. Hij heeft ondertussen ook geleerd van eventuele tekortkomingen bij de opvoeding van zijn eigen kinderen. Grootvaders zijn namelijk toleranter en toegeeflijker tegenover de kleinkinderen dan tegenover de eigen kinderen. Kortom, het is nu de juiste tijd voor opa om een emotionele band te hebben met zijn kleinkind.

Wist je trouwens dat grootvaders stiekem een grote rol pelen in het emotionele en expressieve gedeelte van het leven van de kleinkinderen? Zij zijn stil op de juiste momenten en kunnen verrassend aanmoedigend zijn tegen zijn kleinkinderen. De zwijgzame aanwezigheid vormt een belangrijke steunpilaar voor zijn kleinkind.

 


 

“Je kleinkind vind het alleen belangrijk dat opa

nog steeds met haar op avontuur kan gaan”

 


 

opa3. Elkaar nieuwe dingen leren

Wat is er nou mooier dan wanneer je iets kan meegeven aan je kleinkinderen, heb iets kan leren of misschien een wijze levensles mee kan geven? Welke opa gloeit er niet van trots wanneer zijn kleinkind later zegt: “dat heb ik van opa/oma geleerd!”. Je leert als opa bijvoorbeeld te lachen. Een vrolijke opa die veel lacht werkt stimulerend op de lachspiertjes van die lieve hummel.

Onbewust leer jij ook weer nieuwe dingen van je kleinkind. Dit gebeurt vaak zo subtiel dat wij het niet altijd door hebben. Zo leer jij weer even lekker kind te zijn van je kleinzoon of gebruik jij weer je fantasie tijdens het spelen met je kleindochter. Bovendien besef jij je dat het concept ‘leeftijd’ in de ogen van je kleinkind niet bestaat. Je kleinkind vind het alleen belangrijk dat opa nog steeds met haar op avontuur kan gaan.

 

opaLeuk weetje

Wist je dat er in 1826 een ‘Leesboekje voor de Jeugd’ is verschenen geschreven door Johannes Hazeu met de titel Grootvader Goedhart met zijne Klein-kinderen? In dit kinderboekje speelt een lieve opa de hoofdrol. Zijn zoon is overleden en de weduwe met 6 kinderen trekken bij hem in huis.

Het leuke weetje is dat deze grootvader beschreven wordt als een vriend van kinderen. Hier de eerste passage:

“Grootvader Goedhart was een man van eenen tamelijk hoogen ouderdom, evenwel niet vervelende, maar vrolijk en opgeruimd van geest, om met kinderen om te gaan; hij was een vriend van kinderen, zorglievende om hun eene goede opvoeding te geven.”

 

 

 

 


Lees hier alles over de rol van opa’s.

 

grootouderverlof

     Grootouderverlof – misschien realiteit in België

Niet alleen in Nederland, maar ook in België komt het vaak voor: grootouders die regelmatig op de kleinkinderen passen. Het is handig voor werkende ouders, maar wat als de grootouders zelf ook werken? De Vlaamse Christendemocraten komen met een oplossing: grootouderverlof.

Lees meer
slapen bij opa en oma

     Slapen bij opa en oma – 5 leuke activiteiten

Geweldig: de kleinkinderen komen een nachtje slapen bij opa en oma. Je kan niet wachten om de hele dag en nacht te spenderen met je kleinkinderen. Om ervoor te zorgen dat het een succes wordt, kan je activiteiten inplannen. Ontdek hier 5 leuke activiteiten.

Lees meer

     Nostalgie: herinneringen aan onze grootouders

Welke geur doet denken aan je grootouders? Wat was de favoriete activiteit van jou en je opa? Lees hier twee verhalen over kleine, dagelijkse gebeurtenissen met grote impact tussen grootouder en kleinkind. Deel ook jouw verhaal!

Lees meer
Geduld

     Geduld – hoe doen grootouders dat toch?

Opvoeden vraagt om een hoge dosis geduld. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld heel lang over doen om hun schoenen aan te trekken. Dat terwijl school over een kwartier begint, tja… Als ouder moet je wel over een ongelofelijk engelengeduld beschikken En hoe zit dat dan met grootouders? Hebben die daar ook last van?

Lees meer

     Voor de eerste keer opa of oma

Iedere ouder herinnert zich vast nog wel dat moment dat er een onbeschrijfelijk gevoel van liefde over je heen kwam bij de eerste blik op je kind. Voor sommige gebeurt dit weer op het moment dat zij opa of oma worden.

Lees meer

     Vaste rol bij oppassen zwaar – 5 redenen

Grootouders die uitgeput raken door de zorg voor hun kleinkinderen. Helaas gebeurt het de laatste jaren steeds vaker. Oppassen op de kleinkinderen is leuk, maar het moet niet invloed hebben op je gezondheid. Vaste rol bij oppassen is zwaar, ontdek hier 5 redenen waarom.

Lees meer
generatiewonen

     Generatiewonen – voordelen en nadelen

Vroeger was het de normaalste zaak van de dag. Allerlei generaties woonden samen in hetzelfde huis. Tegenwoordig kom je het niet meer zo vaak tegen. Maar waarom niet? Wat waren de voor- en nadelen van het zogenaamde ‘generatiewonen’?

Lees meer

Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals

Geniet van het opgroeien van je kleinkinderen!

Blijf op de hoogte en meld je nu aan voor de email-nieuwsbrief