Oma zijn is het mooiste wat er is – 4 redenen

 
  


  
omaEr zijn veel mijlpalen in jouw leven: je trouwdag, het moment dat je moeder wordt én als je oma wordt. Oma zijn is het mooiste wat er is. Je gaat de wereld met weer hele andere ogen zien. Ontdek hier 4 redenen waarom oma worden en oma zijn zo leuk is.

In ons leven zijn er veel bijzondere en unieke momenten. Je trouwdag zal waarschijnlijk op dat lijstje staan en ook het moment dat je voor de eerste keer moeder wordt. Het moment dat je voor het eerst oma wordt, staat ook bij veel mensen erg hoog op dat lijstje. Sommigen beweren zelfs dat oma worden het mooiste is wat hen overkomen is.

 

1. Een nieuwe blik op de wereld

Je ziet als oma de wereld weer met compleet andere ogen. Je blik is niet meer dat van een moeder, maar van een moeder én een oma. Er komt letterlijk een andere dimensie bij in je leven. Je zal in het begin misschien zelfs veel verbaasder zijn dat het kan: je eigen kind krijgt een kind!

De verwondering en verbazing lijken groter te zijn dan toen jij lang geleden moeder werd. Je wordt overspoelt met emoties die alleen andere oma’s begrijpen. Je ziet jouw kind voor je ogen veranderen in een ouder. Dat is zo’n uniek moment, het is allemaal erg ontroerend. Het zal je misschien niet verbazen dat vrijwel iedere oma op dit moment een traantje weg moet pinken.

 

oma2. Grootmoeder zijn is het mooiste – een bevestigd cliché

Veel oma’s zeggen altijd dat grootmoeder worden het mooiste is wat hen is overkomen. Het is zo vaak gezegd dat het een cliché is geworden. Maar in iedere cliché zit een kern van waarheid en ook deze cliché is bevestigd: het is nou eenmaal echt zo mooi en bijzonder om jezelf ineens ‘oma’ te mogen noemen.

Eerst wordt je verblijd met het geweldige nieuws: jullie worden opa en oma! Snel daaropvolgend zal er een nieuwe periode aanbreken van oppassen, spelen, knuffelen, erop uit gaan en knutselen met jouw kleinkind. Je wordt weer actief betrokken bij het leven van je kinderen. Dit keer in een andere rol dan alleen maar ‘moeder’, je bent nu immers een grootmoeder!

 


 

“Je ziet jouw kind veranderen in een ouder. Dat is zo’n uniek moment”

 


 

oma3. Genieten van jouw nageslacht : kleinkinderen

Het leuke aan grootmoeder zijn is dat je kleinkinderen hebt. Kleinkinderen zijn erg bijzonder en leuk. Kinderen brengen veel met zich mee, waaronder een hele berg energie. Zeker naarmate je kleinkind ouder wordt, kunnen ze jou overvallen met hun drukte. Al die overvloed is zeker niet iets negatiefs, het is eerder positief. De energie van je kleinkind werkt aanstekelijk en jij krijgt er als grootmoeder ook weer nieuwe energie van.

Daarnaast betekent een kleinkind ook dat er een nieuwe generatie toegevoegd is aan de stamboom. Hoe ouder jij wordt, hoe minder je echt kan gaan doen. Je leeft gelukkig als het ware door in het leven van je kinderen en van je kleinkinderen. Door de uitbreiding van de familie beleef jij weer een hele nieuwe generatie. Je kleinkinderen laten jou de wereld op een nieuwe wijze ervaren.

 

oma4: Kleinkinderen dragen bij aan het geluk

Wist je trouwens dat niet alleen jij gelukkiger wordt met deze nieuwe rol? Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft 50 procent van de deelnemende kinderen hun grootouders associëren met het woord ‘geluk’. Dit gegeven berust op drie belangrijke eigenschappen van grootouders: hun onvoorwaardelijke liefde, hun eeuwigdurende geduld en hun paraatheid om altijd samen te spelen.

Grootmoeders hebben engelengeduld. Wil je kleinkind koekjes bakken, maar wil het niet de hele tijd even soepel gaan? Geen punt, oma heeft geen haast. Iedere oma spendeert graag tijd met hun kinderen. Ze doen immers alles met al hun liefde waardoor het zo eenvoudig lijkt om een goede grootouder te zijn.


 

Lees hier alles over de rol van oma's:

 

grootouderverlof

     Grootouderverlof – misschien realiteit in België

Niet alleen in Nederland, maar ook in België komt het vaak voor: grootouders die regelmatig op de kleinkinderen passen. Het is handig voor werkende ouders, maar wat als de grootouders zelf ook werken? De Vlaamse Christendemocraten komen met een oplossing: grootouderverlof.

Lees meer
slapen bij opa en oma

     Slapen bij opa en oma – 5 leuke activiteiten

Geweldig: de kleinkinderen komen een nachtje slapen bij opa en oma. Je kan niet wachten om de hele dag en nacht te spenderen met je kleinkinderen. Om ervoor te zorgen dat het een succes wordt, kan je activiteiten inplannen. Ontdek hier 5 leuke activiteiten.

Lees meer

     Uitstapjes tijdens de herfstvakantie

Met je kleinkinderen erop uit tijdens de herfstvakantie? Komen jouw kleinkinderen in de herfstvakantie logeren? Dan wil je natuurlijk lekker een dagje met ze op stap! Wij hebben een selectie gemaakt van al het leuks dat er wordt georganiseerd. Veel…

Lees meer

     Nostalgie: herinneringen aan onze grootouders

Welke geur doet denken aan je grootouders? Wat was de favoriete activiteit van jou en je opa? Lees hier twee verhalen over kleine, dagelijkse gebeurtenissen met grote impact tussen grootouder en kleinkind. Deel ook jouw verhaal!

Lees meer
niemand

     Oma zijn: wat niemand je ooit vertelde

Veel grootmoeders zijn ontzettend gelukkig dat ze een oma zijn. Er zijn echter een aantal dingen aan het oma zijn dat je misschien van tevoren niet wist. Ontdek hier wat niemand je ooit vertelde over het oma zijn.

Lees meer
Geduld

     Geduld – hoe doen grootouders dat toch?

Opvoeden vraagt om een hoge dosis geduld. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld heel lang over doen om hun schoenen aan te trekken. Dat terwijl school over een kwartier begint, tja… Als ouder moet je wel over een ongelofelijk engelengeduld beschikken En hoe zit dat dan met grootouders? Hebben die daar ook last van?

Lees meer

     Voor de eerste keer opa of oma

Iedere ouder herinnert zich vast nog wel dat moment dat er een onbeschrijfelijk gevoel van liefde over je heen kwam bij de eerste blik op je kind. Voor sommige gebeurt dit weer op het moment dat zij opa of oma worden.

Lees meer

     Persoonlijk verhaal: Hanny werd op jonge leeftijd oma!

Hanny Bijpost (52) werd al op jonge leeftijd oma. Haar dochter van 16 bleek al 7 maanden zwanger te zijn, zonder dat ze iets wist. Hanny heeft de volledige voogdij over Melody opgenomen, maar nu wordt het toch echt tijd dat haar dochter het zelf gaat doen.

Lees meer

Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals

Geniet van het opgroeien van je kleinkinderen!

Blijf op de hoogte en meld je nu aan voor de email-nieuwsbrief