Vrijwel iedereen stoort zich aan mensen die ongewenst hun neus in andermans zaken steken. Hoe zit dit bij grootouders? Verliezen we, ondanks onze goede bedoelingen, de grens nog wel eens uit het oog? Helpen versus bemoeien: het onderscheid is erg belangrijk.
Wij opa’s en oma’s geven altijd goedbedoeld advies of helpen graag. Het kan echter zo zijn dat dit niet altijd even gewaardeerd wordt. Wees eerlijk, jij zou het ook niet fijn vinden als je de hele tijd een bemoeiende stem hoorde in je oor. Zo kan het ook voelen voor de ouders van je kleinkind indien jij je te veel gaat bemoeien met de opvoeding of als jij je gaat bemoeien met hun relatie. Helpen verandert dan al gauw in bemoeien.
Te veel is te veel
Er is niets mis met wat vriendelijk advies zo nu en dan. Zeker als er om gevraagd wordt, mag je altijd je wijsheid delen met anderen. Te veel is echter te veel. Iemand overladen met (ongevraagd) advies kan in jouw ogen goed bedoeld zijn, maar de ander denkt daar wellicht niet hetzelfde over.
We weten nou eenmaal nooit wat een ander denkt of voelt. Geven de ouders van je kleinkind aan dat ze niet altijd even blij zijn met jouw advies? Accepteer dat en pas je erop aan. Slik af en toe je woorden in om de vrede te bewaren. Als ze je hulp nodig hebben, komen ze vanzelf naar je toe.
Zelfvertrouwen in ouderschap
Er zijn diverse redenen waarom niet iedereen op jouw bemoeienis zit te wachten. Eén daarvan is het feit dat ouders zelfvertrouwen moeten krijgen in hun ouderschap. Ouders kunnen de indruk krijgen dat ze het in jouw ogen niet goed doen, wat hen irriteert. Zij zijn zelf wellicht nog niet zo zelfverzekerd in het ouderschap.
Geef vooral nieuwe ouders daarom de ruimte om hun eigen weg te vinden. Een tip tussendoor geven kan altijd, zolang het maar geen kritiek bevat. Denk terug aan de tijd dat jij net een ouder was geworden. Wist jij toen ook alles? Was jij toen ook altijd even blij met het advies van anderen?
Tip: als je een puntje van kritiek hebt, geef er dan een positieve draai aan. Zo komt het minder oordelend en betweterig over.
“Geef nieuwe ouders de ruimte om hun eigen weg te vinden.
Een tip tussendoor geven kan altijd, zolang het geen kritiek bevat.”
Verplaats je in een ander
Allemaal vergeten we wel eens te denken aan de ander. Grootouders willen graag helpen, vooral als het betrekking heeft op hun kleinkinderen. Daarbij vergeten we wel eens wat de ouders van de kleinkinderen denken en voelen. Niemand vindt het fijn om continu op de vingers getikt te worden.
Jij als grootouder vindt het ook niet leuk als je commentaar krijgt op de manier waarop jij omgaat met je kleinkind. Dat is toch immers jouw keuze? Zo is het ook de keuze van de ouders als het over de opvoeding van de kinderen gaat.
Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat het tegenwoordig anders verloopt dan in jouw tijd als ouder. Kinderen moeten veel meer, technologie is erg ontwikkeld en de schoolsystemen worden ook continu aangepast. Wat een opvoedfout is in jouw ogen, ziet een ander misschien heel anders.
Niet aan de zijlijn, maar spelen als verdediger
Dit alles betekent echter niet dat jij als grootouder geen rol speelt in de opvoeding van je kleinkind. Dat doe je namelijk wel degelijk! Opa’s en oma’s die vaak oppassen maken een groot deel uit van het leven van het kind. Tijdens die tijd samen, hebben de grootouders ook een opvoedrol. Deze is minder groot dan die van de ouders, maar jij als opa of oma doet wel degelijk mee aan de opvoeding.
“In iedere relatie is het belangrijk om te communiceren.
Dit geldt extra voor relaties waarbij een kind betrokken is.”
Je staat als grootouder niet aan de zijlijn, maar je speelt als het ware de rol van de verdediger. Als het de voorste spelers niet lukt, kunnen ze altijd nog op jou rekenen. Dit is precies zoals jouw relatie met de ouders. Hebben de ouders van het kind even tijd voor zichzelf nodig of hulp? Dan sta jij klaar om te helpen.
Bij twijfel, ga praten
Twijfel je over de manier waarop de ouders van je kleinkind hem/haar opvoeden of over jouw rol als grootouder? Ga dan met z’n allen rond de tafel zitten. Praat over je zorgen en je twijfels. Misschien delen de ouders wel dezelfde zorgen en twijfels. In iedere relatie is het belangrijk om te communiceren. Dit geldt extra voor relaties waar een kind bij betrokken is.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.