Eén van de ergernissen van ouders is dat opa en oma zich te veel bemoeien met de opvoeding. Het is hoog tijd om dat eeuwen oude smoesje opzij te zetten. Als grootouder maak jij wel degelijk onderdeel uit van de opvoeding. Jij voedt ook op!
Je hebt het vast wel een keer gelezen: grootouders bemoeien zich volgens de ouders te veel met de opvoeding van kleinkinderen. Dat is ergens helemaal niet zo gek, ieder heeft immers zijn eigen voorkeuren als het op opvoeden aankomt. Maar wist je ook dat het helemaal niet zo is dat grootouders zich met de opvoeding “bemoeien”?
Tijdens het oppassen ben je aan het opvoeden
Voor alle opa’s en oma’s die wel regelmatig oppassen geldt het niet altijd dat ze zich simpelweg ‘te veel bemoeien’ met de opvoeding. Als jij aan het oppassen bent, ben je jouw kleinkind ook deels aan het opvoeden. Tijdens het oppassen gelden bepaalde normen en waarden. Dat is juist goed. Regels zorgen voor structuur bij kinderen.
Het is wel handig als de regels die jij hanteert wel overeenkomen met de regels die de ouders van je kleinkind gebruikten. Maar het is onzin om te zeggen dat jij niet een onderdeel bent van de opvoeding als jij een groot deel bent in het leven van je kleinkind. Dat ben je namelijk wel degelijk!
Kritiek versus open vragen stellen
Waarom zeggen ouders dan dat het één van hun grootste ergernissen is aan opa’s en oma’s? Dat is uit te leggen aan de hand van het woord dat zij gebruiken: bemoeien. Er is namelijk een groot verschil in alleen maar kritiek geven op hun manier van opvoeden en vragen naar de wijze waarop zij dat doen.
Pas jij geregeld op je kleinkind? Overleg dan met de ouders welke normen en waarden zij hanteren. Ben je het niet helemaal eens met die regels? Suggereer dan een aanpassing. Geef geen kritiek!
Oordeel niet te snel
Ga maar na bij jezelf: zou jij het leuk vinden als jouw ouders kritiek gaven op de manier waarop jij jouw kinderen opvoedt? Nee. Houd dit in gedachten als jij de opvoedwijze van anderen gaat beoordelen. Besef je ook dat jouw kleinkind zich misschien anders gedraagt als hij bij jou is.
Grootouders zijn inderdaad geen ouders, zeker niet in de ogen van de kinderen. Misschien is jouw deugnietje wel een schat als jij op hem oppast, maar breekt alle hel thuis los als jij er niet bent. Dit fenomeen staat ook wel bekent als het sprookje van het ideale kleinkind.
Ervaring delen
Jij hebt vast en zeker al een berg ervaring opgedaan als het om opvoeden gaat. Jij hebt immers zelf al kinderen opgevoed. Al die kennis kan je doorgeven aan de ouders van je kleinkind. Doe dit niet op een sturende, dwingende manier. Vertel daarentegen zo nu en dan wat jij hebt geleerd in al jouw jaren ouderschap.
Andersom kan jij ook nog steeds leren. We leven in een andere tijd dan in de periode dat wij ouders waren. Vraag het gewoon aan de ouders van je kleinkind als jij even geen raad weet met iets. Opvoeden doen jullie uiteindelijk allemaal met elkaar. Want het draait natuurlijk om je kleinkind.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.