Oma’s Appelcake     

appelcake_intekstEen appeltje gaat er altijd makkelijk in. Lekker tegen de dorst en nog heerlijker in gebak. Maar in het bakken van een appeltaart kan stiekem nog wat tijd in gaan zitten. Met dit simpele appelcake recept sla je al het werk over en heb je nog steeds een lekker appelgebakje voor jou en je kleinkind.

Appelcake, het is een persoonlijk favoriet. Het is gemakkelijk te maken en erg handig als je nog een paar appels over hebt die snel op moeten. Bovendien bespaar je met dit recept een hoop tijd waardoor je weer extra tijd overhoudt om iets samen met je kleinkind te doen. Daarnaast is het recept ook erg geschikt voor een paar extra helpende handjes.

 

De materialen

Cakevorm van 24 centimeter

Handmixer of andere mixer

Twee kommen

Spatel

 

De ingrediënten

250 gram roomboter, ongezouten

225 gram kristalsuiker

1 zakje vanille suiker

Snufje zout

4 eieren

125 gram kristalbloem

125 gram maïzena

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel vanille aroma

1 theelepel kaneel

Appels, minimaal 3 stuks

 

Bereidingswijze

Om te beginnen heb je een cakeblik van 24 centimeter nodig. Vet deze in met boter zodat de cake er aan het einde makkelijk uit kan. Verwarm de oven voor op 175 graden. Nu kunnen we aan de slag gaan met de ingrediënten.

 

De appels

Schil de appels en snij ze in stukjes. Probeer de stukjes niet te dik of te groot te maken, dit zal namelijk niet lekker zijn in de cake. Stukjes van ongeveer een vierkante centimeter zijn prima. apples_intekstDoe de stukjes appel in een kom. Voeg 25 gram suiker en de theelepel kaneel toe.

Kinderen vinden het altijd erg leuk om nu de appelstukjes te roeren met hun handen. Op die manier komt de suiker en kaneel goed op alle stukjes en de kleinkinderen voelen zich betrokken bij het bakken. Bovendien is het erg lekker om zo af en toe een stukje appel te snoepen.

 

Het beslag

Zet de kom met appels aan de kant. We gaan nu beginnen aan het beslag van de cake. Weeg van tevoren de bloem en de maïzena af in een schaaltje. Deze moeten er namelijk later in gezeefd worden. Dit voorkomt dat er ongelijkheden in de cake ontstaan.

 


 

“Kinderen vinden het altijd erg leuk om nu de appelstukjes te roeren met hun handen”

 


 

Dan gaan we verder met de roomboter. Zorg dat deze erg zacht is. Dit kan je doen door het langere tijd buiten de koelkast te houden, of door het even op te warmen in de magnetron. Pas alleen op dat de boter niet te heet is op het moment dat de volgende ingrediënten worden toegevoegd.

Bij de roomboter in de kom gaat nu de rest van de suiker. Voeg daarna het zakje vanillesuiker toe en ook de eieren. Mix deze ingrediënten even een minuutje met elkaar zodat er een gelig mengsel ontstaat. Voeg nu het snufje zout toe.

Zeef nu rustig de bloem en daarna de maïzena in de kom met eiermengsel. Ten slotte voeg je de theelepel bakpoeder en de vanille aroma toe. Pak de handmixer voor de laatste keer en mix voor een vijf minuten op een gemiddelde stand.

Als het beslag egaal is, dan is het tijd om de appelblokjes toe te voegen. Roer met een spatel de stukjes door het cakebeslag. Het is belangrijk dat alle appels goed ondergedompeld zijn in het beslag. Doe nu het deeg in de beboterde cakevorm en plaats het in de oven.

 

cakeappel_intekstDe laatste stap: in de oven

Laat de cake bakken voor ongeveer 70 minuten. Controleer af en toe of de cake niet te hard bakt. Elke oven verschilt lichtelijk in temperatuur. Met een satéstokje is het goed te testen of de cake klaar is: als de prikker er relatief droog uitkomt, is de cake klaar. De cake heeft eventjes de tijd nodig om af te koelen. Snij met een mes langs de randen van het cakeblik. Haal de cake uit het bakblik en smullen maar!

Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals