Je kleinkind is kwaad! Niet zomaar kwaad, nee: KWAAD. In een eerder artikel gaven we al aan wat je beter NIET kan doen als je kleinkind zo boos is, dat het bijvoorbeeld met spullen begint te gooien. Logischerwijs geven we ook graag tips hoe je in zo’n geval wel op een goede manier reageert.
Omgaan met alle emoties en deze op constructieve wijze uiten is een leerproces en jullie als opa’s en oma’s kunnen je kleinkind daarbij helpen. Iedereen is anders, en toch we delen allemaal dezelfde emoties. De manier waarop we die uiten kan verschillend zijn. Vooral jonge kinderen exploderen meestal als zij kwaad zijn. Hieronder geven we 3 tips om met je boze kleinkind om te gaan.
1. Erken het gevoel
Benoem dat je ziet dat je kleinkind kwaad is en praat erover. Als je kleinkind echt woedend is of een driftbui heeft, dan werkt het goed om hem even uit te laten razen. Van zeggen dat hij moet stoppen wordt hij vaak alleen maar bozer. Blijf er dan wel bij, ga als het kan zitten, kijk het aan en wacht rustig af. Niemand kan eeuwig zo’n heftige emotie ervaren, dus na een tijdje kalmeert hij of zij vanzelf. Tot die tijd is het verstandig om te luisteren naar wat je kleinkind allemaal roept terwijl hij of zij boos is!
2. Leid je kleinkind af van dat wat hem kwaad maakte
Soms kan het helpen om de boosheid te doorbreken en je kleinkind uit de situatie te halen die de emotie veroorzaakte. Zo kan hij eerder tot rust komen.
Een andere optie is om de aandacht van je kleinkind ergens anders op te richten. Door hem een keuzemogelijkheid te geven, moet je kleinkind aan iets anders denken dan aan het boos-zijn. Vooral jonge kinderen kunnen zo snel weer vergeten waarom ze zo boos waren.
Wat ook zou kunnen helpen is om het principe van de omgekeerde psychologie toe te passen. Zeker als kinderen in een “dwarse” fase zitten, kan het helpen om het gedrag te vragen dat je eigenlijk níét wilt dat ze vertonen. Omdat ze zich tegen jouw wensen willen afzetten, laten ze dan het gedrag zien dat je eigenlijk voor ogen had. Als je kleinkind in het openbaar hard gilt, kun je bijvoorbeeld zeggen: “wat zacht, je kan toch wel harder schreeuwen?” Niet leuk voor omstanders, soms wel heel effectief. Alleen al door het verrassingselement en de afleiding van de boosheid.
3. Stel vragen
Als je niet begrijpt waarom je kleinkind kwaad is, moet je dat als eerste proberen te achterhalen. Door vragen te stellen geef je een signaal af dat boos zijn oké is, dat het erbij hoort en je kleinkind dit ook mag zijn. Luister aandachtig en val je kleinkind zo min mogelijk in de rede.
Is je kleinkind wat gekalmeerd en weer aanspreekbaar, dan kun je ook aangeven wat je van het gedrag vond. Als hij met spullen stond te gooien, vertel je dat dat consequenties heeft (spullen kunnen stuk gaan bijvoorbeeld) en dat boosheid ook op een andere manier kan worden geuit.
Er kán meer aan de hand zijn
Natuurlijk is elk kind anders en zijn er verschillende temperamenten, maar soms kan er iets meer aan de hand zijn. Je kleinkind kan bijvoorbeeld worden gepest. Je kleinkind kan hier ook stil en teruggetrokken van worden, terwijl hij toch boos is. Houdt het gedrag in de gaten en probeer met hem te blijven praten als je onraad ruikt. Trek aan de bel. Misschien is er hulp van buitenaf nodig, want het welzijn van je kleinkind staat natuurlijk voorop!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.