Stampen, schreeuwen, huilen. Met een vuurrode wangen en armen over elkaar staat je kleinkind kwaad naar je te kijken. Tja en wat dan? Natuurlijk ben je wel wat gewend, maar met het advies in dit artikel weet je nu hoe je beter omgaat met een boos kleinkind.
Ik ben boos!
Iedereen wordt wel eens boos. Het is één van de vele gevoelens die een mens kan hebben, dus ook je kleinkind. Boosheid is een emotie die erbij hoort en waar veel kracht in schuilt. Door je kleinkind toe te staan dit te uiten, leert hij omgaan met alle vormen van gevoelens. Natuurlijk zijn er verschillen in het temperament die kinderen kunnen hebben, maar er zijn grenzen! Als je boos, kwaad, woedend of zelfs furieus bent, betekent dit niet dat je zomaar met dingen kunt gaan gooien! Op een gezonde manier leren omgaan met boosheid is een proces. Wat je niet moet doen lees je hieronder.
1. Ook boos worden
Nijdig worden omdat een kind boos is. Je staat er dan niet boven, maar gaat mee in de emotie van je kleinkind. Eigenlijk geef je zo aan dat boos zijn niet mag. Boosheid roept boosheid bij de ander op, in plaats van erkenning van de boze gevoelens bij je kleinkind. Er volgt afkeuring op zijn gevoel, in plaats van dat er naar hem geluisterd wordt.
In werkelijkheid wordt het op deze manier een vicieuze cirkel, want door geprikkeld te reageren kan er ruzie ontstaan en dan kunnen er dingen gezegd worden die je niet meent. Het kind wil gehoord worden. De aanleiding tot de boosheid wordt vervolgens vergeten. En dat is jammer, omdat je kleinkind op een later moment niet goed meer kan uitleggen waarom hij of zij boos was. Verder is de kans groot dat je kleinkind de volgende keer door precies dezelfde oorzaak ook weer kwaad wordt!
2. Negeren
Een tegenovergestelde reactie, die in feite net zo kwalijk is voor je kleinkind, is het negeren van deze uiting van zijn gevoel. Zoals we bovenaan dit artikel al aangaven, is boosheid een gevoel wat thuishoort in het scala van emoties. Door je kleinkind te negeren, geef je ook aan dat die emotie er niet mag zijn of dat je kleinkind niet boos mag worden.
Nog erger zou zijn als je kleinkind jouw reactie opvat dat HIJ er dan niet mag zijn! Natuurlijk bedoel je dat niet zo, maar een kind is ook maar een mens. Het totale negeren van van gevoelens van iemand heeft een negatieve impact op de eigenwaarde van die persoon. Kinderen zijn nog volop bezig met het leren interpreteren van signalen. Wees niet degene die hem het ‘verkeerde’ signaal geeft, met als gevolg dat je kleinkind daardoor niet meer boos durft te worden!
3. Toegeven
Nog zo’n respons die je kleinkind eigenlijk geen goed zal doen. Door te sussen en je kleinkind misschien zijn of haar zin te geven, wordt het daadwerkelijke probleem namelijk niet opgelost. De oorzaak wordt aan de kant geschoven door een (tijdelijke) oplossing en daardoor zal je kleinkind niet leren om gaan met zijn of haar ergernis. De vrede is voor nu weer herstelt, maar voor hoe lang?
Onderliggend proces
De oorzaak van boos worden kan heel anders zijn dan je zou verwachten. Bij hoogsensitieve kinderen kun je denken aan overprikkeling, waardoor er niet één specifieke oorzaak of situatie is. Ook kunnen voor jou onzichtbare dingen hebben plaatsgevonden, bijvoorbeeld pestgedrag van een broertje of zusje, waardoor je kleinkind nu ineens tot een uitbarsting komt. De ontlading van de boze emotie laten plaatsvinden, maakt ruimte voor het onderliggende gevoel en een klein gesprekje.
Op welke manier je beter kunt reageren op een woedend kleinkind, lees je in dit artikel.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.