Kinderen leren elke dag en proberen nieuwe dingen uit. Een koprol maken. Veters strikken. Op een heel hoog klimrek klimmen. Leren fietsen, lezen, zwemmen, rekenen. Spreekbeurten. Allemaal dingen die best spannend kunnen zijn. Het ene kind springt gewoon in het water, het andere heeft daar hulp bij nodig. Zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld op jonge leeftijd opbouwen, helpt om later de ‘grote wereld’ vol vertrouwen in te stappen.
Geboren met veel zelfvertrouwen
Een kind dat van nature een positief zelfbeeld heeft, probeert eerder dingen uit. “O, dat kan ik al hoor”. Gewoon doen en als het dan onverhoopt een keer niet lukt, gewoon weer opnieuw uitproberen. Een goede eigenschap die ook op volwassen leeftijd goed van pas komt. Wie niet waagt wie niet wint. Maar voor kinderen die dat niet of minder hebben, kan dat best lastig zijn.
Zelfvertrouwen opbouwen begint bij het geven van liefde en aandacht en je kinderen of kleinkinderen positief benaderen. Ervan uitgaan dat het iets kan en als het niet lukt, is het helemaal niet erg. En wie kunnen dat nu beter dan opa’s en oma’s die alles van hun kleinkinderen geweldig, knap of mooi vinden?
5 tips hoe je zelfvertrouwen kunt vergroten
1. Liefde en aandacht
Dat doen jullie al, maar voor de volledigheid noemen we het toch: geef VEEL liefde en aandacht en laat je kleinkinderen voelen dat ze er mogen zijn en dat jullie blij met hen zijn.
2. Complimenten geven
Let vooral op wat goed gaat. Als iets minder goed gaat, het fietsen dat maar niet wil lukken, er is geen voortgang bij de zwemles of een mislukte spreekbeurt, vestig de aandacht op de dingen die wel goed gaan. Het gaat om het proberen. “Goed geprobeerd!” of “heel goed je best gedaan!”
3. Goed luisteren
Luister naar je kleinkind, naar zijn of haar verhalen en naar hun mening. Dus wanneer een kind bij je komt met een probleem, luister je met alle aandacht, laat je het kind uitspreken en probeer je samen te vatten het kind verteld heeft. Zo neem je jouw kleinkind serieus.
4. Op gedrag aanspreken
Als je toch een keer je kleinkind ergens op aan moet spreken, gebruik dan ‘doen’ in plaats van ‘zijn’. Bijvoorbeeld: “Je doet niet aardig” in plaats van “Je bent niet aardig”. Daarmee spreek je niet het zelfbeeld van een kind aan, maar het gedrag.
5. Grappen maken
Veel lachen, ook als er iets fout gaat en vooral bij jezelf. Als je een keer je koffie omstoot, lach er dan om. Zo laat je blijken dat het niet erg is als een keer iets niet goed gaat. Niemand is perfect.
Lees hier hoe, door niet direct te helpen, maar kinderen zelf problemen op te laten lossen, kinderen meer zelfvertrouwen krijgen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.