Met je kleinkind over moeilijke onderwerpen praten kan lastig zijn. Naarmate kinderen ouder worden, gaan ze steeds gedetailleerdere vragen stellen. Niet alleen aan hun ouders, ook opa’s en oma’s worden er regelmatig mee belaagd. Kinderen realiseren zich steeds meer hoe de wereld in elkaar steekt. Tegelijkertijd schakelen ze nog makkelijk tussen werkelijkheid en fantasie. Vaak gaan de vragen over onderwerpen waar volwassen zelf ook moeite mee hebben, zoals de dood of hoe baby’s op de wereld komen.
Hier lees je hoe jij als grootouder met je kleinkind kan praten over moeilijke onderwerpen.
Het belang van praten
Jonge kinderen bezitten nog niet de woordenschat die nodig is om precies aan te geven wat ze willen weten. Perceptie, fantasie en werkelijkheid lopen in elkaar over en maken irrationele gedachten “echt”. Als iemand in de naaste omgeving bijvoorbeeld is overleden, kan de gedachte ontstaan dat papa en mama ook zomaar dood kunnen gaan. Praten is daarom ook erg belangrijk. Om dingen uit te leggen, maar ook om irreële angsten weg te nemen.
Praten kan moeilijk zijn, dat is niet erg
Zelfs als je met volwassenen prima kan praten, kan een gesprek met je kleinkind soms moeizaam verlopen. Dat is op zich niet gek als je je realiseert dat kinderen de wereld nog niet begrijpen en anders zien. Elke dag doen, zien, of horen ze dingen voor het eerst. Als je kleinkind met vragen komt, negeer ze dan niet. Wimpel vragen niet af omdat je ze zélf lastig vind. Gesprekken over moeilijke onderwerpen doe je niet eventjes tussendoor, ga er even voor zitten. Het is ook niet nodig om moeilijke woorden te vermijden. Leg moeilijke woorden in begrijpelijke taal uit, dat is goed voor hun woordenschat en taalontwikkeling. Het houdt je zelf ook scherp!
Een open, neutrale benadering van moeilijke onderwerpen
Neem een open houding aan en wees zo neutraal mogelijk. Je kleinkind hoeft geen oordelen en meningen te leren, maar heeft behoefte aan feiten en waarheden. Het stimuleert je kleinkind om zelf na te denken en zich een mening te vormen. Ga sámen op zoek naar antwoorden. Op sommige vragen heb je zelf misschien ook geen pasklaar antwoord. Geef dit gewoon toe en zoek het samen op. Een open houding zorgt voor een veilig gevoel bij je kleinkind: hij voelt dat er naar hem geluisterd wordt en dat zijn mening er toe doet.
“Wimpel vragen niet af omdat je ze zélf lastig vindt”
Niet één-, maar tweerichtingsverkeer
Geduld is een schone zaak en is in gesprekken met kinderen erg belangrijk. Zoals eerder gezegd kunnen kinderen nog wel eens afdwalen met hun gedachten. Stel open vragen als je denkt dat je niet begrijpt wat je kleinkind wil weten. Vraag ook zo af en toe of je kleinkind begrijpt wat je hebt uitgelegd. Je kunt het gesprek onderbouwen met ervaringen en voorbeelden, en je kunt je kleinkind ook vragen naar eigen ervaringen. Zo is het ook echt een gesprek.
Door de ogen van een kind
Met de bovenstaande tips kun je het gesprek aangaan met je kleinkind. Het zal je verbazen tot hoeveel inzichten je zelf komt als je weer even door de ogen van een kind kijkt. Licht na afloop de ouders wel even in over jullie gesprekje. Zo kunnen zij ook nog even toetsen hoe kun kind het gesprek heeft ervaren en de informatie heeft verwerkt.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.