Ieder kleinkind moet leren zichzelf te uiten over zijn twijfels, angsten, dromen, wensen, negatieve gebeurtenissen en nog veel meer. Het delen van deze gevoelens zorgt ervoor dat het kind zich niet alleen voelt. Bovendien leert je kleinkind ook om gevoelens te uiten op een manier die door vrijwel iedereen aanvaard wordt. Praten over gevoelens met je kleinkind is een stap in de goede richting.
Waarom praten over gevoelens belangrijk is?
Tijdens de emotionele ontwikkeling van je kleinkind is het belangrijk dat hij leert om te gaan met zijn gevoelens. De driftbuien en het huilen zijn tot een bepaalde leeftijd geaccepteerd. Zo verwachten we van een kind van tien jaar niet dat hij ineens een driftbui heeft in de supermarkt als hij iets niet krijgt.
Wanneer een kind ervaart dat hij op een positieve manier met zijn gevoelens kan omgaan, zal hij een goed gevoel erover ontwikkelen. Spreken over emoties is weliswaar niet altijd even gemakkelijk. De eerste stap is echter leren om erover te praten.
Leren door naar anderen te kijken
Zoals veel dingen leert een kind pas om te praten over zijn gevoelens als hij dit anderen heeft zien doen. Kinderen leren immers veel door gedrag na te apen. Praten over gevoelens is hier tevens een voorbeeld van. Het is daarom extra belangrijk dat ouders, opvoeders en grootouders zelf ook praten over hun gevoelens met het kind.
Jij geeft als oma of opa het voorbeeld voor je kleinkind. “Als oma het kan, kan ik het ook!”. Bovendien laat je jouw kleinkind op die manier gelijk weten dat hij ook bij jou terecht kan. Maakt niet uit of het een serieus onderwerp is of wat minder zwaar, het mag allemaal. Het is voor kinderen belangrijk om te weten en te voelen dat ze terecht kunnen bij volwassenen zoals grootouders.
“Let bijvoorbeeld op je lichaamshouding. Neem een open houding aan”
Je openstellen tegenover jouw kleinkind
Wellicht is het praten over gevoelens voor jou niet heel makkelijk, maar wil je wel dat je kleinkind weet dat hij bij jou terecht kan. Dan is het verstandig om te laten merken dat jij openstaat voor dat soort gesprekken. Hoe doe je dat? Let bijvoorbeeld op je lichaamshouding. Neem een open houding aan, ga dus niet met je armen over elkaar zitten.
Daarnaast is het verstandig om op je stemgebruik te letten. Het praten over gevoelens is erg persoonlijk. Daarom is het verstandig om een rustige toon aan te nemen in het gesprek. Een zachte stem kan soms al de helft schelen. Praat bovendien ook niet te gehaast, jullie hebben alle tijd om te praten dus praat langzaam en duidelijk.
Luisteren en aandacht geven
Een andere tip is om aandachtig te luisteren tijdens het gesprek. Onderbreek bijvoorbeeld je kleinkind niet als hij aan het woord is. Om aan te tonen dat je echt luistert, kan je af en toe even hardop recapituleren wat je kleinkind je allemaal verteld heeft. Zo laat je merken dat je echt luistert en oprecht interesse toont.
De laatste tip die wij je meegeven is om even te wachten voordat je gelijk advies geeft. Soms komt je kleinkind er zelf achter tijdens het praten wat de oplossing is of wat nou werkelijk het probleem is. Bovendien wilt je kleinkind misschien wel helemaal geen advies. Soms is het gewoon erg fijn om je verhaal kwijt te kunnen.
Nu weet jij precies hoe je met je kleinkind kan gaan praten over gevoelens. Breng terloops onder de aandacht hoe jij je voelt bij dingen die ter plekke gebeuren. Op die manier zal jouw kleinkind hetzelfde doen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.