Grootouders passen regelmatig op hun kleinkinderen. Voordat je hier voor het eerst mee begint is het belangrijk dat je eerst informatie verzamelt over de effecten, voordelen en nadelen van het oppassen. Ontdek aan de hand van dit artikel wat voor oppasser jij bent voor je kleinkind.
De eerst stap: knopen doorhakken
Je zal voor jezelf een aantal beslissingen moeten nemen. Wat voor grootouder wil jij zijn voor je kleinkind? Ga je hem of haar veel verwennen of ben je wat strenger? Dit soort vragen zullen beetje bij beetje steeds vaker in je gedachten dwalen. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf alvast een beeld maakt hoe jij die nieuwe rol gaat invullen.
Ga je bijvoorbeeld de nieuwe ouders veel helpen of kunnen ze alleen met nood bij jou terecht? Hoeveel tijd ben jij bereid om te geven aan het verzorgen of oppassen van je kleinkind? Het klinkt misschien wat hard, maar het is goed om hier bewust over na te denken. Niet alleen nieuwe ouders moeten zich voorbereiden op de komst van een kleintje, ook nieuwe grootouders hebben soms wat extra informatie en voorbereidingstijd nodig.
Dé vraag: ga je oppassen?
De volgende stap is om na te denken over het oppassen. Oppassen kan een enorme invloed hebben op jouw leven. Vraag je daarom het volgende af: hoe vaak wil jij op je kleinkind letten? Hoeveel dagen, uren kan je vrij maken? Natuurlijk houdt iedere grootouder van zijn kleinkind. Dit zegt echter niet dat iedere grootouder ook graag veel oppast.
Een reden om niet al te veel op te passen voor sommige opa’s en oma’s is het feit dat ze een grootouder zijn, niet een oppas. Ben jij ook zo’n grootouder? Dan hoef jij je daar helemaal niet voor te schamen of je ongemakkelijk te voelen over dit feit. Erken dit en bespreek het tijdig met de ouders van je kleinkind.
Oppassen heeft ook veel positieve effecten. Je krijgt bijvoorbeeld een betere band met je kleinkind indien je veel oppast, omdat je dan veel tijd met elkaar spendeert. Daarnaast houdt het oppassen jou ook lichamelijk en geestelijk jong. Je bent continu lekker bezig en je blijft hierdoor goed in beweging.
“Natuurlijk houdt iedereen van zijn kleinkind.
Dit zegt echter niet dat iedere grootouder ook graag oppast”
Duidelijke afspraken maken
Een onmisbare stap is uiteraard het maken van afspraken omtrent het oppassen. Het is niet alleen fijn voor jou om aan te geven waar jouw limiet ligt, maar zo weten de ouders van je kleinkind tevens waar ze aan toe zijn en hoe ze op jouw hulp kunnen rekenen.
Het is belangrijk dat de bezoekjes voor je kleinkind altijd leuk zijn en niet geladen zijn met gemengde gevoelens. Kinderen pikken dit soort energie snel op en kunnen zichzelf de schuld gaan geven.
Diverse soorten oppassers: wat voor oppasser ben jij?
Je kan het oppassen op je kleinkind op diverse wijze invullen. De manier waarop grootouders oppassen kan verschillen per persoon. Iedereen is anders en heeft zijn eigen behoeftes en grenzen. Hier zijn een aantal voorbeelden van verschillende soorten oppassers.
1. Vaste oppasser
Zo kan jij je er helemaal aan vastbinden en de rol van oppasopa of oppasoma vervullen. Dit houdt in dat jij vaste oppasdagen hebt. Je neemt regelmatig de zorg voor je kleinkind op je en dit vindt je geweldig.
Hierdoor neem je een meer verantwoordelijkheid op je als opa of oma, maar dat vind je niet erg. Je weet waar je aan begon en staat volledig achter je keuze.
Heb je eerst altijd vaste dagen gehad, maar kan je dit niet meer aan? Praat dan met de ouders van je kleinkind en geef aan wat het probleem is. Jij wordt ook een dagje ouder en dan kan het oppassen erg vermoeiend zijn.
“Jij wordt ook een dagje ouder en oppassen erg vermoeiend zijn”
2. Af en toe oppasser
Je hoeft echter niet altijd op vaste dagen op te passen. Je kan ook gewoon oppassen als de ouders even wat extra hulp nodig hebben: je kan ook een sporadische oppasser zijn. In gevallen van nood, sta jij altijd klaar voor (de ouders van) je kleinkind.
Veel oppassen kan zwaar zijn. Op deze manier kan je nog steeds genieten van de leuke kanten van oppassen en heb je ook nog tijd voor jezelf. Veel opa’s en oma’s kiezen uiteindelijk voor deze optie. Je bent op deze wijze nog steeds erg betrokken bij je kleinkinderen, maar je put jezelf niet uit.
3. Grootouder, geen oppasser
Oppassen is niet verplicht. Je moet het dus ook niet zien als een verplichting. Wil jij niet oppassen? Dat is helemaal niet erg of slecht van je. Iedereen geeft zijn eigen invulling aan de rol van grootouder, soms betekent dit dat ze niet op willen passen. De ouders van je kleinkind zullen wellicht eerst wat protesteren, maar uiteindelijk zullen ze jouw wensen accepteren en respecteren.
4. Bonusopa of bonusoma
Wil jij graag oppassen op kinderen, maar ben je zelf (klein)kinderloos? Dat kan! Tegenwoordig bestaan er bonusopa’s en bonusoma’s. Dit zijn mensen die de rol van grootouder vervullen voor niet-biologische kleinkinderen.
Op zoek naar een leuk cadeautje voor je kleinkind?
Er zijn een hoop kleinkinderen die helaas hun eigen grootouders al verloren hebben. Wij ontvangen regelmatig oproepen van ouders die op zoek zijn naar een bonusopa of -oma.
Zelfs zonder eigen kleinkinderen bestaat er dus nog een manier om die rol van grootouder te vervullen. Zo zie je maar weer dat er ontzettend veel manieren zijn waarop jij het oppassen kan invullen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Bij ons is je emailadres veilig. Je kunt je ook elk moment weer afmelden
Comments are closed.