Het grootouderschap is heerlijk, maar helaas is het niet voor iedereen weggelegd. Je wordt grootouder of niet: als toekomstige opa of oma heb je daar niets over te zeggen. Het kan dus ook voorkomen dat je ongewenst kleinkinderloos bent. Hoe ga je daar dan mee om? Wellicht heb jij in jouw directe omgeving familie of vrienden die graag grootouder zouden willen zijn. Welke tips zou je hen kunnen geven?
Jij hebt een tijd geleden samen met je partner besloten om zelf kinderen te nemen of niet. Die keuze is nu in de handen van jouw eigen kind en zijn/haar partner. Het kan zo voorkomen dat zij de beslissing nemen om geen kinderen te krijgen of ze kunnen geen kinderen krijgen. Dat betekent dat jij geen grootouder wordt. De keuze is als het ware voor je genomen. Een grote groep ouderen hebben hier soms moeite mee, dat is geheel te begrijpen. Maar hoe ga je nou om met die gevoelens?
De keuze is niet de jouwe om te maken
Het is en blijft de keuze van jouw kind en zijn partner om kinderen te nemen of niet. Daar kan jij niets aan veranderen. Het kan ook zo zijn dat ze samen geen kinderen kunnen krijgen. Een lastige en vaak een droevige situatie als er wel een vurige kinderwens is.
Tip: zit jij ongeduldig te wachten op kleinkinderen? Vraag dan niet continu aan je kind en zijn/haar partner waar de kleintjes blijven. Het kan een erg gevoelig onderwerp zijn. Als er een beslissing is genomen, dan krijg jij het vanzelf te weten.
“Probeer dat idee van grootouder zijn los te laten. Het doet zeerder
als je blijft hangen in de mogelijkheden van ‘wat als…’”
Denk terug aan je eigen ervaring
De beslissing om kinderen te nemen is niet iets dat je luchtig moet opvatten. In deze tijd is het verstandig dat jouw kind en zijn/haar partner er rustig over nadenken.
Denk terug aan je eigen ervaring. Nam jij toen die beslissing gebaseerd op een reeks argumenten of omdat het hoorde dat je kinderen nam? Stel je eens voor dat jij nu in hun schoenen zou staan. Zou jij het dan aandurven en aankunnen om een kind op te voeden?
Deel je verdriet met je kind
Na tientallen ovulatietesten en om de vruchtbare dagen te berekenen en misschien wel heel veel bezoekjes aan het ziekenhuis, is het duidelijk geworden voor je kind dat hij geen kinderen zal krijgen. Dit is een grote teleurstelling en een start van een rouwproces voor hem of haar. Ook voor jou is dit een teleurstelling, het betekent immers dat ook jij geen grootouder gaat worden. Je kunt elkaar steunen door het thema te bespreken en je verdriet te delen.
Niet blijven hangen in de “wat als….”
Er komt natuurlijk veel meer bij kinderen kijken dan alleen maar plezier. Dat vergeten we allemaal wel eens zodra we zo’n lief, guitig gezichtje zien in de armen van onze buurvrouw die net oma is geworden. Dan willen wij ook die ervaring hebben. Het kan voorkomen dat je een beetje jaloers wordt, elk mens zou dat zijn.
Hebben jouw kinderen echter besloten om geen kinderen op deze wereld te zetten? Of kunnen ze geen kinderen krijgen? Probeer het idee van grootouder zijn dan los te laten. Dit kan zeker even duren, en dit mag ook zeker. Maar het doet zeerder als je blijft hangen in de gedachtegang van “wat als…”. Het is goed om na verloop van tijd je op andere zaken te concentreren, hoe lastig dit ook is.
Een soort van grootouder
Heb je echt enorm behoefte aan kindjes die over de vloer komen? Je kan ook altijd nog oppasgrootouder worden. Als oppasoma of oppasopa krijg je leuke oppaskindjes om voor te zorgen. Het is helaas niet echt een kleinkind van jezelf, maar het zorgen voor zo’n oppaskindje is een prachtige taak om op je te nemen.
Bonusoma of -opa
Ook zijn er vaak ouders van een kind dat géén grootouders meer heeft, op zoek naar een bonusoma of -opa. Een mooie manier om toch te genieten van het plezier van een kind en een gezin te kunnen helpen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.