Het is zomer: lekker zonnetje, goede temperatuur en alle tijd van de wereld. De ideale situatie om lekker te gaan zwemmen met je kleinkind. Als jij en je kleinkind het verkoelende water opzoeken, is het handig dat jij weet waar je op moet letten. Hier 5 tips om veilig te zwemmen.
1 . Maak van tevoren afspraken met je kleinkind
Voordat er gezwommen wordt, is het verstandig om eerst een aantal zaken af te spreken met je kleinkind en met de andere volwassenen. Spreek als volwassenen onderling af wie op welk kleinkind let. Zo verdelen jullie de taak en een extra set ogen zijn altijd welkom.
Kinderen kunnen al verdrinken in water van 5 centimeter hoog. Om te voorkomen dat ze verdrinken kan je afspreken dat ze nooit alleen mogen zwemmen: er moet altijd een volwassene bij zijn. Gewoon gezellig met opa of oma zwemmen.
2. Armslengte en tot je navel
Bovendien is het verstandig om nooit verder dan een armlengte van elkaar af te zwemmen. Zo kan je altijd op tijd ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Zwembandjes helpen je kleinkind wel, maar begrijp wel goed dat die bandjes een hulpmiddel zijn geen reddingsmiddel.
Daarnaast kan je met je kleinkind afspreken dat ze niet verder dan hun navel onder water mogen zijn. Laat je kleinkind zeker in de zee nooit verder het water in gaan! Kan je kleinkind nog helemaal niet zo goed zwemmen? Spreek dan af dat hun knieën de grens is.
“Het is belangrijk dat jij de volwassenen bent en blijft.
Laat je enthousiaste kleinkind jouw logische redenering niet vertroebelen”
3. Ga vaak een stukje zwemmen
Als je kleinkind nog jong is, neem haar dan regelmatig mee naar het zwembad. Zorg ervoor dat ze plezier hebben in het (ondiepe) water. Op die manier gaat je kleinkind zich vrij voelen in het water en krijgt hij/zij steeds meer zelfvertrouwen in zichzelf en in het zwemmen.
Zelfs met een diploma op zak is het belangrijk dat kinderen blijven oefenen met zwemmen. Laat je kleinkind zien dat zwemmen meer is dan alleen zwemles en afzwemmen. Geef het goede voorbeeld als trotse opa en oma en maak zwemmen leuk!
4. Geen gekke streken uithalen: denk logisch na
Het is belangrijk dat jij de volwassenen bent en blijft. Laat je enthousiaste kleinkind jou logische redenering niet vertroebelen. Waait het hard en wil je kleinkind met het luchtbed de zee in? Zeg tegen haar dat het deze keer niet kan. Met harde wind is het erg gevaarlijk om de zee in te gaan met opblaasspeelgoed: ze drijven erg snel weg.
Leer je kleinkind niet om in de zee te duiken of te springen. Ten eerste is het sowieso al gevaarlijk om dat te doen. Ten tweede weet je van tevoren niet hoe diep het water van de zee is. Het sleutelwoord: nadenken.
5. Kijk goed om je heen en let op de omgeving
Op het strand worden verschillende vlaggen gebruikt om een boodschap te geven. Let om die reden goed op de vlaggen. Een rood met gele vlag betekent bijvoorbeeld dat de strandwachten toezicht houden. Een gele vlag vertelt je dat het gevaarlijk is om te zwemmen en dat drijvende voorwerpen verboden zijn.
Over het algemeen is het een goed stukje advies om op de omgeving te blijven letten. Als jij en je kleinkind het naar jullie zin hebben, kan het nog wel eens voorkomen dat je vergeet om op te letten. Herinner jezelf er daarom aan om af en toe even een blik in de rondte te werpen. Je kan nooit veilig genoeg zijn als het om jouw kleinkind betreft.
Met deze tips ben jij goed voorbereid om lekker te gaan zwemmen met je kleinkind. Wil je nog meer weten over veiligheid tijdens het zwemmen? Bekijk dan deze website.
Gaan jullie naar het strand en zoeken jullie nog leuke spelletjes om te spelen? Hier 5 suggesties voor strandspelletjes.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.