Als opa of oma word je wellicht vaak om advies gevraagd. Grootouders helpen uiteraard graag. Het kan alleen wel gebeuren dat jij niet zo goed weet hoe je makkelijk advies kan geven. Om die reden zijn hier 4 tips om advies te geven.
Grootouders helpen graag. Als je kleinkind ergens mee zit of de ouders van je kleinkind hebben hulp nodig, dan sta jij als opa of oma meteen voor ze klaar. Advies geven is een manier om mensen om je heen te helpen. Maar je wil niet belerend of bemoeizuchtig overkomen. Speciaal voor jou hebben wij 5 tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen de volgende keer als je advies geeft. Stel je voor: je kleinkind wordt gepest of heeft moeite met school. Hoe pak je dat aan?
1. Het probleem helder krijgen
De eerste stap bij advies geven is een concreet beeld hebben van het probleem. Wat is het probleem precies? Zodra je dat weet, kan je gaan nadenken in oplossingen. Laat eerst degene die om advies vraagt jou vertellen wat er aan de hand is. Om te controleren of je het goed begrijpt, vat je het verhaal kort samen en check je of je op het goede spoor zit.
2. Voorafgaande pogingen tot oplossen
Check voordat je als helpende grootouder iets voorstelt ook even wat er allemaal al ondernomen is om het probleem op te lossen. Wat is er al geprobeerd en waarom mislukte die poging? Zo voorkom je dat je loos advies geeft. Bovendien kan je dan ook je advies concretiseren: je weet hierdoor gelijk wat niet gewerkt heeft en dat kan je uitsluiten in je advies. Zo krijg je minder snel te horen dat jouw advies toch niet werkt, omdat ze het al geprobeerd hebben.
“Grootouders helpen graag. Als je kleinkind ergens mee zit,
dan sta jij als opa of oma gelijk voor ze klaar”
3. Houd rekening met weerstand
Bereid jezelf voor op enige weerstand van degene die om hulp vraagt. Mensen houden niet erg van veranderingen. Soms doen ze onbewust alle moeite om ervoor te zorgen dat ze in hun oorspronkelijke situatie blijven. Dat verzet is niet altijd onterecht: jouw advies kan soms ook niet helemaal zijn wat men had verwacht.
Neem eventuele opmerkingen niet persoonlijk. Soms is het erg lastig om in te zien dat het probleem ligt bij henzelf of bij iets dat zijzelf veroorzaken. Het is verstandig om jezelf voor te bereiden op tegengas. Denk maar zo: jij werd om advies gevraagd, dat advies kan serieus worden genomen of niet. Die keuze ligt bij degene die om jouw hulp vraagt.
4. Wees je bewust van verwachtingen
Niet voor niets word jij als grootouder om hulp gevraagd: er is over het algemeen een reden voor. Vaak wordt er dan iets van jouw advies verwacht. Neem dat in je achterhoofd als je advies geeft. Spreek bijvoorbeeld niet uit de hoogte of wees niet te belerend, dit kan in het verkeerde keelgat schieten bij degene die om advies vraagt.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.