Eerst heb je je eigen kinderen een goede start gegeven, nu wil je graag hetzelfde doen voor je kleinkinderen. Daarom wil je voor ze sparen. Je kunt kiezen voor een spaarrekening op naam van je kleinkind, of op je eigen naam. Deze keuze bepaalt niet alleen of je kleinkind zelf over het geld kan beschikken, maar ook wie belasting betaalt over het spaargeld. Wij geven je de volgende tips:
Sparen op naam van je kleinkind? De fiscus trekt ook toeslagen in!
Een rekening openen op naam van je kleinkind is natuurlijk het leukst, maar het brengt problemen met zich mee. Om te beginnen telt de belastingdienst het geld dat op naam van je kleinkind staat, op bij het spaartegoed van de ouders voor de vermogensbelasting. Dat gebeurt tot het kind 18 jaar is, dan gaat hij zelf belasting betalen.
Op een eigen rekening sparen en het gespaarde bedrag in één keer schenken aan je kleinkind als hij 18 wordt, of het geld nodig heeft, is mogelijk een beter idee. Je betaalt enerzijds zelf de vermogensbelasting, anderzijds kan je bedragen aanpassen aan je eigen behoefte. In financiële noodgevallen kan je het geld alsnog voor je zelf gebruiken. Bovendien heb je hier geen toestemming van de ouders voor nodig, die in principe de beheerders zijn van spaarrekeningen op naam van hun minderjarige kind
Of je nu op je eigen rekening, of op naam van je kleinkind gaat sparen, overweeg dan spaarproducten die belastingvoordeel geven. Lees hier meer gedetailleerde informatie.
Sparen doe je om de toekomst van je kleinkind te verbeteren
BEM clausule bij spaarrekening van je kleinkind
Je hoort verhalen over kleinkinderen of hun ouders, die de door de grootuders geopende rekening leeggemaakt hebben aan luxe zaken.
Om dat te voorkomen zijn er clausules die je aan schenkingen of spaarrekeningen kan koppelen. De bekendste is de BEM: “Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen“. Deze zorgt ervoor dat je kleinkind tot zijn 18e niet aan zijn geld kan komen. En ook zijn ouders niet. Dat laatste kan ook een reden zijn voor een BEM clausule als jij toch een rekening opent op naam van de minderjarige, al heb je evengoed nog toestemming van de ouders nodig voor het openen van die rekening.
Schenkingen met herroepingsclausule
Een schenking kun je ook koppelen aan bepaalde voorwaarden. Voorwaarden waar je kleinkind aan moet voldoen of om er voor te zorgen dat dat het geld wordt uitgegeven aan bijvoorbeeld een studie. Daarom is er de mogelijk om via een notariële akte de redenen voor herroeping vast te leggen. Met zo’n akte kan je bij misbruik de schenking herroepen. Denk hierbij aan een bedrag dat je aan je kleinkind schenkt, op voorwaarde dat hij/zij niet rookt. Begint je kleinkind toch met roken, dan kun je de schenking herroepen.
Belastingvrij schenken
Hoeveel je belastingvrij mag schenken varieert met het doel van de schenking. Voor de aankoop van een huis mag je nu éénmalig € 100.000,- belastingvrij schenken. Zonder specifieke doelstelling kan je een kleinkind maximaal € 2.129,- per jaar schenken. De belasting voor grotere schenkingen kunnen door de ontvanger óf de schenker betaald worden. Behalve geld kan je ook iets waardevols schenken, zoals een auto. Maar daarvoor betaal je evengoed belasting.
Op zoek naar een leuk cadeautje voor je kleinkind?
Waar moet je op letten bij de keus voor een spaarrekening?
Er zijn heel veel verschillende spaarrekeningen. Hoe kies je de juiste rekening? Let op de volgende zaken Hier onze tips:
Tussentijds opnemen (kosteloos) mogelijk? Bedenk of je tussentijds geld wilt kunnen opnemen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop voor de studie. Er zijn rekeningen waarbij het een bedrag vastzet. Je krijgt dan een hogere spaarrente, maar dit betekent dat je tussentijds niet – of tegen betaling – geld kan opnemen. Kijk ook wat de kosten zijn als je tussentijds geld wilt opnemen.
Keuze van het spaarbedrag. Denk erover na of je het bedrag dat je spaart wilt vastzetten of flxibel wilt sparen. Gaat jouw inkomen of uitgaven komende jaren veranderen, dan is het prettig als je het bedrag dat je spaart later nog kan aanpassen.
Hoogte van het rentepercentage en kans op schommelingen. De rentepercentages verschillen per bank. Vergelijken is dus aan te raden. Hoe lang staat deze rente vast, of is het volledig variabel? De rente is nu heel erg laag, dus kijk hoe je maximaal rendement kunt halen.
Overige voorwaarden. Er zijn altijd speciale voorwaarden, die verschillen per spaarrekening. Zo zijn er rekeningen waarbij je kind vanaf 18 jaar zeggenschap krijgt over het saldo op de spaarrekening (bovengenoemde BEM clausule), maar er zijn ook rekeningen waarbij jij als ouder deze leeftijd mag bepalen.
Als je niet voor je kleinkinderen kan of wil sparen, bedenk dan dat het schenken van heerlijke momenten en mooie herinneringen van onschatbare waarde is. Dus onbelastbaar. En het een onmisbare basis voor een goede start in het leven.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Bij ons is je emailadres veilig. Je kunt je ook elk moment weer afmelden
Comments are closed.