Een van de leuke dingen aan logeerpartijtjes is het maken van een ontzettend lekker ontbijt de volgende ochtend. Een favoriet bij kleinkinderen: de pannenkoek! Ontdek hier 4 lekkere variaties op de simpele Hollandse pannenkoek.
Het is altijd leuk als de kleinkinderen blijven logeren. De volgende ochtend met het ontbijt sloof jij je net even iets meer uit dan normaal. Een heerlijk gekookt eitje, mooie wentelteefjes of een vers gebakken pannenkoek. Alles voor dat lieve lachende hummeltje.
4 lekkere variaties op de pannenkoek
Een favoriet van veel kleinkinderen is de pannenkoek. Deze lekkernij is niet alleen geschikt voor ontbijt, wij Nederlanders eten het ook graag als avondeten. De gewone simpele Hollandse pannenkoek kan op een gegeven moment een beetje saai worden. Gelukkig kan je ook gemakkelijk snel met pannenkoekjes variëren.
1 . Pannenkoekvlinder
Je hoeft niet altijd qua smaak te variëren, het kan ook met de vorm. Op een simpele manier kan jij al snel mooie vlinderpannenkoeken maken of pannenkoekhartjes.
Ingrediënten
250 gr bloem
2 eieren
400 ml halfvolle melk
2 eetlepels honing
Een garneerflesje
Bereidingswijze
Maak het beslag in een mengkom met een elektrische mixer. Giet het beslag in het garneerflesje en draai de fles dicht. Verhit wat boter in de pan en knijp voorzichtig met het flesje een vormpje in de koekenpan. Zo kan je bijvoorbeeld een vlinder ‘tekenen’.
Als de vorm duidelijk is, spuit je erna de rest van het figuurtje dicht. Keer het pannenkoekje als het beslag iets bubbelt. Het is handig om het vlindertje of het hartje voorzichtig om te draaien met een brede spatel. Als de pannenkoek klaar is, leg je hem op een bordje. Als finishing touch bestrijk je nu de pannenkoek met wat honing.
2. Bananenpannenkoek
Voor een gezonde variant kan je altijd een bananenpannenkoekje maken. Deze variatie van de gewone pannenkoek is gezonder. Gezond verwennen kan dus ook! Deze bananenpannenkoek zullen een gegarandeerd succes zijn.
Ingrediënten
1 rijpe banaan
2 eieren
Bereidingswijze
Prak de banaan en meng deze met de eieren. Het is belangrijk dat de ei en de banaan goed mengen. Zet een koekenpan op het vuur en doe er een beetje boter of olijfolie in. Doe een beetje beslag in de pan. Deze pannenkoeken zullen niet groot worden: ze hebben een gemiddelde diameter van 8 tot 15 centimeter.
Draai voorzichtig de pannenkoek na ongeveer 2,5 minuut om. Bak de pannenkoekjes totaal voor ongeveer 5 minuten. Een beetje kaneel kan heerlijk zijn als garnering. Stroop of honing doet het ook altijd erg goed bij deze gezonde pannenkoekjes. Je zou deze bananenpannenkoekjes ook kunnen combineren met wat heerlijke noten.
“Een gekookt eitje, wentelteefjes of versgebakken pannenkoek.
Alles voor dat lieve lachende hummeltje”
3. American Pancakes
De Amerikanen hebben hun eigen pannenkoekjes verzonnen. De Nederlandse pannenkoek is dun en krokant, de Amerikaanse variant is dik en wat zachter.
Ingrediënten
225 gr bloem
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
400 ml karnemelk
2 eieren
Boter
Honing
Bereidingswijze
Meng de bloem, de bakpoeder en vanillesuiker – alle droge ingrediënten – in een mengkom. Voeg al kloppend langzaamaan de karnemelk in scheutjes toe. Klop vervolgens de eieren door het beslag. Zorg dat alle ingrediënten allemaal goed gemengd zijn.
Verhit wat boter in de koekenpan. Schep wat beslag in de pan. Niet te veel en je hoeft het beslag niet uit te laten lopen. Je weet dat American Pancakes klein en dik en niet dun en groot zoals de Nederlandse pannenkoeken. Bak de pancakes 2 à 3 minuten per kant totdat ze goudbruin zijn.
4. Pannenkoek gemaakt van kwark
Een lekker zoetige variant die goed samengaat met fruit: kwarkpannenkoekjes! Zeker voor het ontbijt zijn deze pannenkoeken om van te genieten.
Ingrediënten
150 gr kwark
2 eieren
60 gr bloem
1 theelepel bakpoeder
Beetje zout
Boter
Poedersuiker of fruit
Bereidingswijze
Klop eerst de kwark en de eieren los met een garde. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt zodat de pannenkoekjes niet te machtig en te zwaar op de maag vallen. Klop vervolgens de bloem, de bakpoeder en het snufje zout door het beslag. Roer even goed het beslag. Eenmaal klaar is het tijd om te gaan bakken.
Verhit wat boter in de koekenpan. Dit beslag maakt kleine pannenkoekjes net als de Amerikaanse variant. Zet het vuur niet al te hoog. Wacht, zoals met alle pannenkoekjes, tot het pannenkoekje wat droog wordt aan de bovenkant. Draai voorzichtig de pannenkoek om. Bak ze aan beide kanten goudbruin.
Ter garnering kan je wat poedersuiker op de pannenkoek doen of wat fruit. Bananen en aardbeien zijn erg lekker bij naast deze kwarkpannenkoekjes.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.