Een opa-achtige kindervriend die ieder jaar vanuit Spanje cadeautjes komt brengen. Veel kinderen geloven in Sinterklaas, maar wanneer stoppen ze met geloven? Hoe moet jij als grootouder omgaan met de vraag van je kleinkind of hij wel echt is of niet? De mythe is ontmaskerd en het is tijd om te praten over Sinterklaas.
Het verschilt per kind
Wanneer een kind stopt met geloven kan enorm verschillen. Wat opvalt is dat iedere generatie korter gelooft in Sinterklaas. Zo geloofden jouw kinderen misschien wel in Sinterklaas tot hun negende of tiende, terwijl je kleinkinderen wellicht maar tot hun zesde zullen geloven.
De reden waarom het zo verschilt per kind heeft te maken met de ontwikkelingsfase waar het zich in bevindt, wat ook per kind anders verloopt. De één krijgt het inzicht daardoor later dan de ander.
Als je kleinkind met vragen komt, probeer deze dan zo neutraal mogelijk te beantwoorden. Merk je aan je kleinkind dat hij/zij geen twijfels heeft? Bespreek het dan even met de ouders.
“Kinderen geloven over het algemeen rond het zesde à achtste jaar niet meer in Sinterklaas”
Praten over Sinterklaas: hij bestaat niet!
Veel ouders hebben moeite om hun kind te vertellen over Sinterklaas. Vaak geven kinderen echter zelf al aan wanneer ze de echtheid van de goedheiligman betwijfelen. Vraagt jouw kleinkind ineens of Sinterklaas wel bestaat of niet, stel dan eerst wat vragen voordat je antwoordt.
Stel de vraag waarom ze willen weten of Sinterklaas echt is of niet. Dit kan helpen bij het bepalen van jouw antwoord. Heeft jouw kleinkind het gehoord van een ander kind of besloot het zelf dat de goedheiligman misschien niet bestaat? Als de vraag uit interesse is gesteld, is het verstandig om zo eerlijk mogelijk te antwoorden. Is je kleinkind er verdrietig door, dan kan je het nieuws wellicht wat verzachten.
Bespreek het met de ouders
Kinderen geloven over het algemeen rond hun zesde à achtste jaar niet meer in Sinterklaas. Als jouw kleinkind rond deze leeftijd is, overleg dan met de ouders over dit onderwerp. Zo is het voor niemand een verrassing als het kind ineens stopt met geloven in de kindervriend.
Het kan gebeuren dat de ouders van je kleinkind niet willen dat jij je bezighoudt met dit soort aspecten van de opvoeding. Realiseer je echter dat jij als grootouder wel degelijk onderdeel bent van de manier waarop je kleinkind opgroeit. Zeker als je vaak oppast, ben jij je kleinkind in feite ook aan het opvoeden.
Met de bovenstaande informatie ben jij helemaal klaar om alle vragen van jouw kleinkind te beantwoorden. Kan je helaas niet zo goed communiceren met de ouders? Lees dan gauw onze 5 stappen die jou daarbij helpen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.