Je kleinkind is op bezoek, je bent aan het oppassen of ze komt logeren. De gelegenheid maakt niet uit, maar je herkent vast de situatie: je kleinkind zit braaf te tekenen en geeft alleen antwoord in korte zinnen. Er komt niet echt een gesprek op gang en je wilt juist zoveel mogelijk genieten van het feit dat je kleinkind er is!
Hoe je tot ze doordringt, lees je in dit artikel over ‘praten met je kleinkind’.
Praten is meer dan het uitwisselen van woorden. Luisteren is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van een gesprek en een vaardigheid die niet altijd bij iedereen even goed ontwikkeld is. Maar met dit artikel gaan we niet in op gesprekstechnieken. We hebben juist, aan de hand van vier vraagwoorden, handige tips voor je op een rijtje gezet.
Wie:
Jij en je kleinkind hebben een momentje samen. Jullie genieten daarvan, maar om de relatie te versterken en te verdiepen zijn goede gesprekken onmisbaar. Vaak voelen kinderen zich echter door volwassenen niet gezien of serieus genomen. Dit zorgt er dan voor dat de communicatie stroef verloopt. Respect is hierbij een belangrijk punt. Ja, je kleinkind is jonger, mist ervaring en weet en kan nog niet alles, maar het is toch al een persoon.
Jij kunt er dan ook vanuit gaan dat je kleinkind geïnteresseerd is in jou als persoon. Hij wilt weten wat jij denkt en vindt en zal het daarom heerlijk vinden om je te horen vertellen! Een samenzijn draait toch om elkaars gezelschap? Het uitwisselen van ervaringen en belevenissen is een uitstekende manier om nader tot elkaar te komen. Vertel gerust eerst wat jij die dag hebt beleefd. Je kleinkind zal dan vast vol bewondering zitten luisteren.
Wat:
Tijdens jullie samenzijn wil je het liefst zoveel mogelijk te weten komen over wat er speelt, maar hoe kom je erachter wat er in dat hoofdje omgaat? Eén ding wat absoluut niet helpt is het afvuren van allerlei gesloten vragen, waar alleen een “ja” of “nee” als antwoord op gegeven kan worden. Deze vragen helpen juist wel om een gesprek op gang te brengen
Beter is het om goed te luisteren en op te letten. Waar houdt je kleinkind van, waar praat ze vaak over en haak hier op in. Dit geeft je kleinkind het gevoel dat het gehoord wordt, dat zijn of haar interesses en meningen ook belangrijk zijn!
Waar:
Waar praat je met je kleinkind over? Voor hem of haar babbelt het natuurlijk het makkelijkst als ze wat over de kwestie weten. Sluit daarom aan bij hun belevingswereld; school, hobby’s, sport, familie of over wat ze op tv hebben gezien of dat nieuwe computerspelletje.
Wat ook goed werkt, is door samen een activiteit te gaan doen. Je bespreekt dan de regels, overlegt wie er begint, waar dat autootje moet staan of welke kleur je kleinkind het mooiste vindt. Op die manier blijft de sfeer luchtig, dus het praten zal vervolgens soepeler verlopen. En je ontdekt zo ook hoe je kleinkind in elkaar steekt en zijn of haar voorkeuren.
“Teken jij de zon maar, opa.”
Wanneer:
Kies een goed moment uit om het gesprek aan te gaan. Het ene kind komt bijvoorbeeld vol verhalen uit school, de ander wil liever eerst tot rust komen en alle indrukken verwerken. Deze kinderen moeten aan het begin van een bezoek even acclimatiseren en kijken vaak eerst de kat uit boom.
Jij kent je kleinkind het beste, dus sluit aan bij die behoeften. Geef je kleinkind wat te drinken, een koekje of snoepje en stel wat makkelijke vragen. Is je kleinkind een echte kletskont? Laat dan maar even ratelen, maar luister goed naar wat hij of zij vertelt. Je kunt daar dan later over doorvragen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.