Je dochter is zwanger! Dat is heel bijzonder en uniek. Je moet je echter wel afvragen hoe groot jouw betrokkenheid zal zijn tijdens de zwangerschap van je dochter. Ontdek hier 3 tips over jouw betrokkenheid in deze bijzondere periode.
Jouw betrokkenheid bij de zwangerschap – 3 tips
Er zijn zat grootouders die graag helpen tijdens de zwangerschap. Het helpen is uiteraard altijd goed bedoeld, maar wanneer verandert het helpen in bemoeien? Dat wil niemand. Daarom hebben wij 3 tips over jouw betrokkenheid bij de zwangerschap.
“Geef je dochter de ruimte om zelf te ontdekken
hoe haar lichaam reageert op de zwangerschap”
1. Toegankelijk zijn
In het begin van de zwangerschap kan jij waarschijnlijk nog niet veel voor jouw dochter betekenen. Ze heeft nauwelijks last van zwangerschapssymptomen en de zware tijd komt later pas. In deze periode kan jij aantonen aan de toekomstige ouders dat jij toegankelijk bent in tijden van stress of paniek. Jij ondersteunt op deze manier de ouders.
Een optie is om jezelf een beetje in te lezen in het onderwerp. Als toekomstige oma weet jij uiteraard hoe het is om zwanger te zijn, als opa kan jij jezelf op deze manier wel even een opfriscursus geven zodat ook jij op alles bent voorbereid. Bekijk hier bijvoorbeeld specifieke informatie afhankelijk van hoe lang jouw (schoon-) dochter zwanger is. Jullie vormen met jullie kennis en ervaring samen de beste adviseurs die je dochter zou kunnen willen.
Overdrijf echter niet. Toon gewoon op z’n tijd interesse in het welzijn van je dochter, maar ga haar niet elke minuut van de dag vragen om een update. Het is voor je dochter ook allemaal erg spannend en een bijzondere tijd. Geef haar daarom de ruimte om zelf te ontdekken hoe haar lichaam is tijdens de zwangerschap en fungeer als een veiligheidsnet. Iemand waar ze altijd op terug kan vallen.
2. Toon je toewijding
Veel nieuwe ouders zijn erg zenuwachtig. Ze vragen zich af of ze wel goede ouders zullen zijn, of het kindje wel gezond zal zijn en nog veel meer. Jij kan met jouw kennis en ervaring de ouders geruststellen. Jij hebt het immers allemaal al een keer gedaan en herkent die spanning voor het onbekende.
Je kan je toewijding tonen aan je dochter door te zeggen dat jij altijd bereikbaar bent voor eventuele vragen of voor wat advies. Naarmate dé datum steeds dichterbij komt, kunnen de zenuwen groeien en de spanningen stijgen. Als jij bijtijds laat zien dat jij er voor je dochter en haar partner bent, kan jij ze helpen in deze tijd vol zenuwen.
Door je toewijding te tonen ziet je dochter tevens dat jij er naar uit kijkt om oma of opa te worden. Dit kan bij sommigen tevens een geruststellend effect hebben: je dochter weet dan dat zij en haar partner er niet alleen voor staan – ze hebben jou nog.
“Het is belangrijk dat je jezelf in de schoenen
van de ander plaatst: zou jij dit fijn vinden?”
3. Ook op lastige momenten
Wil je graag betrokken zijn bij de zwangerschap van je dochter? Dit houdt simpel gezegd in dat jij er bij bent tijdens de leuke momenten, maar ook tijdens de minder leuke momenten.
Het gebeurt niet vaak, maar er kunnen allerlei complicaties optreden tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling. Juist in die zware momenten zal jouw dochter naar jou toegaan voor advies, geruststelling of gewoon een luisterend oor.
Betrokken of niet juist niet?
Wil jij je niet te veel bemoeien met de zwangerschap van je dochter? Dat is ook helemaal prima. Het is tenslotte je dochter die zwanger is, niet jij. Erg betrokken ouders vergeten dat nog wel eens. Bij betrokkenheid is het belangrijk dat je jezelf in de schoenen van de ander plaatst: zou jij dit fijn vinden? Waar zou jij de grens trekken?
Het is daarom belangrijk om er over na te denken hoe betrokken jij wil zijn bij deze zwangerschap. Praat er desnoods over met je dochter: wat verwacht zij van jou tijdens deze periode? Dit hoeft geen lang of serieus gesprek te zijn. Even peilen hoe zij er over denkt is geen overbodige luxe. Misschien denken jullie er namelijk wel heel anders over.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.