Ieder kleinkind gaat door diverse periode. Eentje daarvan is de waarom-fase. “Waarom is de lucht blauw oma?” “Waarom eten we groenten opa?” En ga zo maar door. Ondanks dat het een belangrijke stap is in hun ontwikkeling, kan je kleinkind erg irritant worden in deze fase. Hoe ga jij daar als grootouder mee om en waarom gaan je kleinkinderen deze fase door?
Steeds meer grip
Het stellen van die (soms irritante) vragen is een belangrijke stap in de ontwikkeling van je kleinkind. Langzaamaan krijgt je peuter kleinkind steeds meer grip op de wereld. Het vragen naar hoe de wereld in elkaar zit en waarom er van alles is, maakt onder andere deel uit van de taalontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling. Je kleinkind groeit.
Het vragen naar ‘waarom’ vergt meer denkwerk van kinderen. Het is een teken dat ze ouder worden en zich steeds verder ontwikkelen. Je kleinkind vindt het leuk om die vragen met ‘waarom’ te oefenen, vandaar de overstroming aan vragen die jouw kant op komen.
“Sanne, oma heeft even geen antwoorden meer. Ik moet even bijkomen. Later mag je weer van alles vragen, afgesproken?”
Meer diepgang door ‘waarom’
Peuters hebben al relatief snel door dat vragen die beginnen met ‘waarom’ interessante antwoorden kan opleveren. Zo’n boeiend antwoord roept meteen weer nieuwe vragen bij je kleinkind op. De peuter leert gedachten omzetten in vragen, vragen te formuleren en het leert veel van de antwoorden. Kortom: je kleinkind wordt gestimuleerd om meer te doen.
Serieuze peuters
Als jij als grootouder alle vragen van je kleinkind beantwoord, voelt je kleinkind zich ook serieus genomen. Het is belangrijk dat jouw kleinkind zich vrij voelt om alles te vertellen en te vragen. Zorg ervoor dat je kleinkind niet het idee krijgt dat hij domme of rare vragen stelt. Als grootouder ben jij een veilige, prettige plek voor je kleinkind. Een tweede huis van huis.
Antwoorden geven
Hoe ga jij als grootouder nu om met zo’n veel vragende peuter? Simpel gezegd: zoveel mogelijk antwoorden te geven. Houd het simpel, maar wees niet bang om af en toe wat dieper in te gaan op onderwerpen. Toch vergt die lading waaromvragen enige vorm van alertheid. Probeer steeds aandachtig te luisteren, zo voorkom je een verkeerd antwoord.
Daarnaast is het verstandig om je peuter te vertellen wanneer het genoeg is. Geef het op een simpele manier aan: “Sanne, oma heeft even geen antwoorden meer. Ik moet even bijkomen. Later mag je weer van alles vragen, afgesproken?”
Bovendien kan de tsunami van vragen gemakkelijk te verklaren zijn aan het feit dat je kleinkind graag wat aandacht wilt. Wees daarom geduldig en voorkom antwoorden zoals: “daarom” of “nu even niet!” Met deze tips kan jij je vragende peuter nu gemakkelijk aan!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.