Voorlezen is goed voor ons. Niet alleen de kleinkinderen vinden het heerlijk. Wij grootouders genieten ook enorm van dit momentje samen. Niet altijd loopt het voorlezen gesmeerd. Vooral bij jonge kinderen is het niet altijd even eenvoudig om voor te lezen. Daarom hebben wij 8 handige tips voor alle grootouders om de het voorlezen nog leuker en soepeler te laten verlopen.
1. Een passend boek uitkiezen
Het begint allemaal bij het kiezen van een voorleesboek. De keuze maakt stiekem meer uit dan je in eerste instantie zou verwachten. Houd tijdens het kiezen rekening met de leeftijd en het concentratievermogen van je kleinkind. Ga je een heel jong kleinkind voorlezen? Kies dan een boek waar veel mooie, grote plaatjes in zitten. Dan heeft je kleinkind iets om op te focussen.
Lees je een verhaal voor aan een ouder kleinkind? Kies dan een leesboek uit die goed aansluit bij de interesses van je kleinkind. Is hij dol op voetbal? Kies dan een boek uit waar de sport een rol in speelt. Is je kleinkind enorm ondeugend en geniet hij van grapjes? Kies dan een kinderboek waarin de hoofdpersoon op avontuur gaat en in allerlei situaties terecht komt. Deze stap is eigenlijk heel logisch, maar toch slaan we hem vaak over.
2. Gunstig tijdstip voor gemakkelijk voorlezen
Uiteraard zou je in feite altijd kunnen voorlezen, maar met het oog op sommige kleinkinderen kan het tijdstip erg belangrijk zijn. Zo zullen jonge kinderen en kinderen die van nature zich minder goed kunnen concentreren veel sneller afgeleid zijn overdag.
“Niet alle kleinkinderen kunnen goed stil zitten tijdens het luisteren.
Vooral jonge kinderen vinden dat erg lastig”
3. Rustige locatie om te lezen
Naast het tijdstip is het ook van belang om een goed plekje uit te zoeken als je wil gaan voorlezen. Het beste is een intiem rust moment. Denk aan het moment voordat je kleinkind gaat slapen. Je kan zo’n moment ook zelf creëren door even samen een rustig plekje op te zoeken.
4. Een prettig leestempo en contact houden met het kind
Als de voorbereiding compleet is en je een goed boek hebt, een mooi tijdstip en een rustig plekje, dan is het tijd om te gaan voorlezen. Tijdens het voorlezen is het belangrijk dat je een prettig leestempo voor je kleinkind hanteert. Pas je tempo aan zodat iedereen het begrijpt. Lees je meerdere kleinkinderen voor? Neem dan het langzaamste tempo aan dat als prettig wordt beschouwd door de kinderen. Zorg ook dat je oogcontact houdt met je kleinkind. Dan komt het verhaal beter aan.
5. Speel met je stem en laat het verhaal leven
Naast het tempo is ook je intonatie belangrijk tijdens het lezen. Met intonatie wordt de toonhoogte bedoelt. De manier waarop jij woorden uitspreekt en hoe jij zinnen uit. Je kunt hiermee de emoties van de hoofdpersonen door laten klinken in je stem.
Door gekke stemmetjes te doen en je toonhoogte te variëren, kan je jouw kleinkind geboeid houden tijdens het lezen. Zij vinden het verhaal interessanter en kinderen moeten hier vaak om lachen.
6. Besteed aandacht aan de plaatjes
Voordat je start met voorlezen, bekijk je samen de voor- en achterkant van het boek. Waar gaat het boek over, wat zie je allemaal op de kaft. Zo wakker je de nieuwsgierigheid van je kleinkind en van jezelf aan. Ook tijdens het lezen, is het goed om veel tijd te besteden aan de afbeeldingen. Wat ziet je kleinkind allemaal? Wat valt op? Herken je de scene uit het verhaal?
8. Napraten over het boek
Praat na over het boek als je klaar bent met voorlezen. Wat vindt je kleinkind er van? Wat was leuk en wat minder? Hoe zou het verhaal verdergaan? Het is leuk om samen te fantaseren over hoe het verhaal afloopt.
8. Lees vaker hetzelfde boek
Na een paar keer voorlezen heb jij misschien wel genoeg van dat ene boek, maar voor je kleinkind maakt dat niet uit. Kinderen vinden het fijn om te weten wat er komt en maken graag het verhaal zelf af. Herhaling is goed voor het geheugen en om informatie een plek te geven in het brein. Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden.
Veel voorleesplezier!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.