Digitale prentenboeken waarbij je kleinkind actief betrokken wordt bij het verhaal zijn goed voor hun taalontwikkeling. Het vergroot namelijk hun woordenschat. Verder houdt het ook gemakkelijker hun aandacht vast dan een traditioneel prentenboek. Bovendien reageren de kleinkinderen er ook enthousiast op: “Opa, oma, nog een keer!”
Het is een boek waar de kleinkinderen helemaal zelf achter kunnen kruipen. Ze weten vaak al hoe een laptop of tablet werkt, dus ze vermaken zich prima. Dit is echter niet de bedoeling. Een digitaal prentenboek houdt niet in dat jij zelf niets meer hoeft te doen. Natuurlijk is het een moment dat je even rustig zit met je kleinkind, maar het is bovenal een activiteit die je samen doet. Je bent gefocust op hem of haar en schenkt je kleinkind al je aandacht.

Screenshot “Jop en het plantje” van Leesmevoor.nl
Een digitaal prentenboek ‘voorlezen’.
Door samen naar zo’n boek te kijken en het verhaal te lezen, kun je goed inspelen op vragen die er bij je kleinkind naar boven komen. Je houdt toch de rol van voorlezer en het is jouw taak om bepaalde aspecten van het verhaal te benadrukken. Zo is het altijd goed om de voorkennis van je kleinkind te activeren: “Wat weet jij al over….?” en daar kort over te praten. Verder snap jij als volwassene sneller waar het boek over gaat en zo kan jij je kleinkind helpen met het begrijpen van de verhaallijn.
Voordelen digitale prentenboeken:
Groot scherm. Het prentenboek is voor meerdere kleinkinderen goed te zien als je het bijvoorbeeld afspeelt op een computerscherm of – nog mooier – op een smart tv. Geen geruzie wie dit keer bij opa of oma op schoot mag, omdat het boek dan beter te zien is.
Meerdere apparaten. Doordat de prentenboeken digitaal zijn en vaak op internet staan, kun je ze overal afspelen. Zelfs in de dierentuin tijdens een korte pauze zet je met een simpele druk op de knop het boek aan. Sommige digitale prentenboeken kunnen zelfs gedownload worden. Dit betekent dat je het mee kan nemen en het voorlezen van verschillende boeken nog gemakkelijker wordt.
Extra toevoegingen. Toegevoegde geluiden, bewegingen en eventuele vragen helpen bij het vasthouden van de concentratie van je kleinkinderen. Ook begrijpen ze hierdoor nieuwe woorden beter, bijvoorbeeld ‘geruis’ valt toch het beste uit te leggen met geluid.
Herhaling. Die extra toevoegingen maken zo’n prentenboek net iets aantrekkelijker waardoor de kleinkinderen het boek vaker voorgelezen willen krijgen. Dit is goed voor de woordenschat, want zo worden nieuwe woorden nogmaals aangeboden.
Zelfstandig. Digitale prentenboeken spelen zich meestal automatisch af en anders is de bediening ervan vaak doodeenvoudig. Een kleinkind kan de was doen! Op deze manier leun jij ook even achterover en geniet je, net als je kleinkind, ook van het boek.

Neefjes van Rian Visser met de app “Timo en het Toverboek“
Of kinderen nu van papier of digitaal lezen, het is belangrijk dàt ze lezen en voorgelezen worden. Niet alleen om hun woordenschat en hun taalbegrip uit te breiden, maar ook om andere werelden te ontdekken en even heerlijk weg te dromen. Meer informatie over digitale prentenboeken vind je hier.
Veel leesplezier toegewenst!
Bron:
Rian Visser (kinderboekschrijver, vormgever, uitgever, Schoolschrijver)
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.