Pasen, hét moment om eens lekker uit te pakken met het ontbijt, de brunch of bij het diner. Vier gezellig samen pasen met de familie. Voor kleinkinderen is niets leuker dan te helpen met het bereiden ervan! Mengen, kneden, mixen, het komt er allemaal bij kijken. Wij hebben de lekkerste paasrecepten voor je op een rij gezet!
Paaseieren schilderen op natuurlijke basis
Benodigdheden
- Witte of bruine eieren
- Azijn
Natuurlijke kleurstoffen:
- Roze tot rood: bieten of bessensap
- Bordeauxrood: uienschillen
- Blauw tot paars: bosbessen
- Blauw: rode kool
- Groen: verse spinazie
- Bruin: gebrouwen koffie
- Geel: kurkuma
Bereidingswijze
- Doe het ingrediënt met de kleur naar keuze in een steelpan. Voeg ook de eieren toe en schenk er water over tot alles is bedekt.
- Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.
- Haal de eieren na 20 minuten voorzichtig uit de pan en doe ze in een hittebestendig bakje of glazen pot. Schenk het gekleurde kookvocht over de eieren zodat ze bedekt zijn. Voeg een royaal scheutje azijn toe aan het vocht (ongeveer 1 eetlepel per 250 ml vocht). Laat ze op kamertemperatuur tenminste 4 uur (of een nacht) afkoelen. Hoe langer, hoe intenser de kleur zal worden.
- Haal de eieren uit de kleurstof en laat ze drogen. Zodra ze zijn afgekoeld kun je ze desgewenst met een klein beetje olie inwrijven om ze te laten glanzen.
Witte of bruine eieren
De meeste eieren die je in de supermarkt vindt zijn bruin, maar soms kun je ook witte vinden. De kleur van de eieren is van invloed op de uiteindelijke kleur na het verven. Rode kool maakt witte eieren blauw, maar maakt bruine eieren meer groen. Bieten maken witte eieren roze, maar maken bruine eieren meer donkerrood. De bruine eieren krijgen over het algemeen een diepere kleur, de witte eieren een heldere kleur.
Tijd
Hoe langer je de eieren in de kleurstof laat liggen, hoe intenser de kleur wordt. Bij bieten of bessensap bijvoorbeeld, worden de eieren roze als je ze er kort in laat liggen en rood als je ze langer laat liggen. Bij spinazie varieert de kleur van grijs tot groen, dus in het geval van spinazie kun je de eieren er beter langer in laten liggen als je een groene kleur wilt.
Bron
Kokosnestjes met paaseitjes
Benodigdheden
- 3 eiwitten
- 3 eetlepels suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gr geraspte kokos
- ca 50 gr chocolade
- paaseitjes (mini)
- boter om in te vetten
- Mini muffinvorm
Bereiding
Verwarm de oven op 170 graden. Zorg dat er geen eigeel bij de eiwitten zit en je een schone kom en mixer gebruikt. Voeg de suiker en vanille toe aan de eiwitten en klop deze helemaal stijf. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat het mengsel er uit loopt. Roer dan de kokos er door. Vet de muffinvormpjes goed in. Neem een beetje van het kokosmengsel en kneed er een balletje van. Leg dit in de muffinvorm en druk er een kuil in het midden.
Bak de kokosnestjes 15 minuten en laat ze daarna afkoelen. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie. Haal de kokosnestjes voorzichtig uit de vormpjes. Snijd ze eventueel een beetje los met een mesje. Schep een beetje van de gesmolten chocolade in het midden en doe de paaseitjes er in. Je kunt ook één paasei per nestje er in doen. Bewaar ze goed afgesloten op een droge plek maximaal 3 dagen. Dit zoete gebakje is tevens glutenvrij (check wel altijd even de paaseitjes).
Gevulde paaseieren
Benodigdheden (per 8 eieren
- circa 2 eetl mon chou (of andere roomkaas)
- circa 1 flinke eetl yogonaise
- 1 dessertlepel mosterd
- maggi naar smaak
- kerriepoeder naar smaak
Bereidingswijze
Kook de eieren goed hard, laat ze schrikken, en pel ze.
Snijd van de onderkant een dun plakje zodat de eieren mooi rechtop blijven staan.
Snijd voor het hoedje op 2/3 hoogte het ei door, verwijder heel voorzichtig de dooier.
Roer de dooiers fijn en vermeng met de ingredienten.
Let op: maak de vulling niet te slap!
Vul de eiwitten met het mengsel, wel met een flink bergje er bovenop als hoofdje. Zet de hoedjes erop.
Maak de oogjes van een heel klein stukje peterselie, en het snaveltje van een stukje wortel.
Speltstol met pistachespijs
Benodigdheden
• 225 g volkoren speltmeel
• 250 g bloem
• 1 zakje gist
• 75 g suiker
• snuf zout
• 170 g roomboter, gesmolten
• 1 biologisch ei
• 200 ml melk, lauwwarm
• 150 g pistachenoten
• raspsel van 1 (onbespoten) citroen
• 100 g kristalsuiker
• 1 eiwit
• 40 g gevriesdroogde frambozen
• 2 el sinaasappelsap
• poedersuiker
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schep de meelsoorten, gist, suiker en zout in een kom.
2. Meng de boter, (bewaar 3 el om de stol mee te bestrijken) met het ei en de melk en schenk bij de bloem. Roer goed en kneed tot een elastisch deeg. Vorm tot een bol, bestrooi met wat meel en laat afgedekt een uur rijzen.
3. Maal voor de spijs 100 g van de pistachenoten, het citroenraspsel en suiker in de keukenmachine. Voeg het eiwit toe en laat draaien tot er een smeuïge spijs ontstaat. Kneed de spijs en vorm er een rolletje van, van ca. 15 cm lang.
4. Besprenkel de frambozen met het sinaasappelsap en schep om tot ze net wat zachter worden. Druk het deeg plat, bestrooi met de frambozen, het sap en de rest van de pistachenoten en kneed de vulling door het deeg. Laat afgedekt met plasticfolie circa 30 minuten rijzen.
5. Rol het deeg, bestrooid met bloem, ovaal uit tot 2 cm dik. Leg de pisctachespijs erop en klap het deeg dicht. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar beneden en bak hem in de oven in ca. 40 minuten goudbruin en gaar. Smelt de overgebleven boter.Smeer de stol in met boter en bestuif met poedersuiker.
Tip: Spelt fan? Je kunt de 250 g ’gewone’ bloem ook vervangen door 250 g speltbloem. Het brood wordt er qua structuur iets minder stevig van, maar is qua smaak des te steviger.
En dan de paastafel aankleden
Tip voor de aankleding: Servetten vouwen als paashaas
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.