LEGO is een van de weinige kinderspullen dat tijdeloos is. Elk jaar geniet er een hele lading nieuwe kinderen van dit simpele plastic speelgoed. Maar LEGO is niet alleen leuk voor kleine kinderen, ook veel opa’s en oma’s spelen nog volop met de kleurrijke blokjes.
Een eenvoudig, hol blokje plastic. Gewapend met een lading fantasie en een hoop LEGO blokjes kunnen jou kleinkinderen alles maken wat ze maar willen. Niemand had echter ooit verwacht dat dit concept een wereldwijd succes zou worden. Het ging namelijk niet altijd even goed met het bedrijf achter het concept van de blokjes.
De oorsprong van LEGO
De Deense man achter het bedrijf LEGO, Ole Kirk Christiansen, begon in 1916 een houtbewerkingswinkeltje. Hij maakte in het begin voornamelijk meubels, maar breidde in 1932 zich uit tot houten speelgoed. Sindsdien is de naam LEGO geopperd.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van kunststof steeds populairder over de hele wereld. Christiansen besloot dit materiaal ook voor zijn speelgoed te gebruiken. Pas in 1957 nam het blokje zijn huidige, wereldwijd bekende vorm aan.
Het grote succes
Het familiebedrijf heeft niet alleen maar meevallers gehad. Er was een tijd dat het bedrijf ten onder dreigde te gaan door de slechte kwaliteit van de blokjes. Vanaf 1970 maakte het bedrijf echter een enorm groei in productie: over de gehele wereld werden meerdere nieuwe fabrieken opgezet en het assortiment werd groter.
Intussen is het familiebedrijf de grootste speelgoedfabrikant van Europa en zelfs de tweede van de wereld! Niet zo gek als je weet dat de LEGO fabriek in Denemarken meer dan 20 miljard blokjes per jaar produceert en er per seconde 7 LEGO producten worden verkocht. De winsten van het bedrijf hebben recordhoogtes bereikt en LEGO won al twee keer de prijs “speelgoed van de eeuw”.
“LEGO is ideaal speelgoed waar je samen met je kleinkind mee kan spelen.
Het is voor jong en oud”
Leuke weetjes over het blokje
Genoeg achtergrondinformatie. Er zijn ook veel leuke weetjes over LEGO. Wist je namelijk dat de naam ‘LEGO’ is afgeleid van het Deense ‘Leg Godt’ dat letterlijk ‘speel goed’ betekend? Later kwam men er achter dat in het Latijn LEGO te interpreteren is als “ik verzamel” of “ik kies”. De eerste slagzin van het bedrijf was daarom: “Det bedste er ikke for godt.” Dat is in het Nederlands: “Het beste is niet goed genoeg.”
Een ander leuk weetje is dat LEGO veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Hun blokjes en kleine onderdelen kunnen nou eenmaal een gevaar vormen voor kleine kinderen. LEGO zelf beseft dat ook. Om die reden zit er een gaatje in het hoofdje van de LEGO poppetjes: om te voorkomen dat kinderen erin stikken, hebben ze in de hoofdjes een gaatje gemaakt waardoor het kind toch kan ademen.
Erg mooie creaties
LEGO is trouwens zeker niet alleen voor kinderen. Sommige bouwpakketten zijn zo gecompliceerd dat ze duidelijk voor volwassenen zijn ontwikkeld. Oudere LEGO fans hebben zelfs een eigen bijnaam: AFOL, Adult Fan of LEGO. Vooral die oudere LEGO fans maken de mooiste creaties. Je kunt het zo gek nog niet verzinnen of iemand heeft het gemaakt.
Zijn jij en je kleinkind ook LEGO fan? Misschien is een tripje naar een Legoland iets voor jullie. Wereldwijd zijn er 6 pretparken rond het thema LEGO. Zoek je een leuk LEGO park dichter bij huis? Het Legiomuseum in Grootegast is dan een erg goede optie.
LEGO is ideaal speelgoed waar je samen met je kleinkind mee kan spelen. Het is voor jong en oud! Bouwen jij en je kleinkind ook graag met deze kleurrijke blokjes? Laat het ons weten en plaats een foto van jullie mooie creatie op onze Facebookpagina.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.