Veel oudere kleinkinderen zijn er groot fan van: gamen. Uren achter elkaar kunnen de kinderen staren naar het scherm waarop van alles gebeurd. Is jouw kleinkind ook vaak gamend te vinden? Hier lees je wat het effect van gamen is op jouw kleinkind.
Effect op cognitieve functies
Bepaalde games motiveren je kleinkind op het niveau van inhoudelijke kennis. Bovendien dragen die spelletjes ook bij aan de ontwikkeling van leerstrategieën waarmee je kleinkinderen kennis verwerven – de cognitieve functies. Het gaat dan vaak om fundamentele cognities, zoals ruimtelijk inzicht, geheugen en ook taal.
Spelletjes kunnen dus goed zijn voor de ontwikkeling van je kleinkind. Het is een leuke manier om te leren en om bezig te zijn. Zeker in de zomervakantie als het slecht weer is, kan de verveling nog wel eens toeslaan.
“Bovendien is het een sociale activiteit:
er zijn zat spelletjes die kleinkinderen met z’n alle kunnen doen”
Effect op de gezondheid van je kleinkind
Sommige ouders en grootouders maken zich zorgen om de gezondheid van het kind, zeker indien hij veel achter een beeldscherm zit. Deze zorgen hoeven echter niet voor elk spel te gelden. Er bestaan veel games waarbij je kleinkind juist enorm veel moet bewegen om te winnen. Denk hierbij aan dansspelletjes waarbij je kleinkind het hele lijf moet inzetten om te spelen.
Er bestaan echter zeker ook spellen waarbij de speler alleen maar de controller hoeft te bedienen. Voor je kleinkind het door heeft, zit ze zo een aantal uur stil op de bank het spelletje te spelen. Het is dan slim om af en toe een pauze in te lassen. Spreek samen een tijd af om te stoppen en even de beentjes te strekken.
Effect op het gedrag: feit of fabel?
Regelmatig wordt de link getrokken tussen gewelddadige spelletjes en toenemend agressief gedrag van kinderen. Wat veel mensen vergeten is dat vergelijkbare zorgen ook al geuit werden toen de radio geïntroduceerd werd. Het verband tussen game-inhoud en geweld is veel complexer dan een simpel oorzaak-gevolg situatie.
Het is wellicht grappig om te weten dat zelfs onderzoekers over dit effect het niet eens worden. Er wordt vaak onderling kritiek geuit op de manier waarop het onderzoek naar dit aspect wordt gedaan. Zo meten onderzoekers vaak reacties en gedachten, niet echt gedrag.
Het enige advies dat wij hierover mee kunnen geven is: wees tot op enige hoogte voorzichtig. Vaak staat er op de spellen zelf al een geschikte leeftijd aangegeven. Als je gepaste spelletjes koopt voor je kleinkind of samen met je kleinkind speelt, ben je al goed bezig als hippe opa of oma.
Gamen en verslavende effecten
Sommige kleinkinderen lijken wel dag en nacht te kunnen gamen. Het is niet zo gek dat veel ouders en grootouders zich daarom afvragen waar de grens ligt tussen een hobby en een verslaving. Een duidelijke beschrijving van die lijn is er echter niet.
Een spel kan zo groot zijn, dat er oneindig veel te beleven valt. Dat hoeft nog niet te betekenen dat je kleinkind verslaafd is: in iedere hobby gaat nou eenmaal veel tijd zitten. Het optellen van uren is niet voldoende om vast te stellen of het bij jouw kleinkind om een verslaving gaat.
De beste manier om hier achter te komen, is om er over te praten met zowel de ouders als met je kleinkind. Zien de ouders het ook op dezelfde manier, of blijkt je kleinkind thuis helemaal geen spelletjes te spelen? Voordat het ruzies creëert of een afstand maakt tussen jou en je kleinkind en zijn ouders, is praten altijd de beste oplossing.
Wil je meer lezen over de effecten van gamen op je kleinkind? Hier vind je alle informatie die je zoekt.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.