Gezond en verantwoord eten, dat is het motto van veel ouders. Zeker als het om kinderen gaat, is vrijwel iedereen het eens dat tussendoortjes gezond moeten zijn. Koekjes bakken met oma is leuk, maar niet altijd even gezond. Dit bananenbrood recept is een gezonder alternatief.
Bananenbrood, het is de nieuwste rage om zelf in je eigen keuken te maken. Het is erg handig als je een aantal overrijpe bananen rond hebt slingeren die niemand meer wilt eten. Weggooien is zonde, stop ze gewoon lekker in een bananenbrood. Met dit simpele recept maken jij en je kleinkind binnen de kortste keren een lekker en redelijk gezond bananenbrood.
De materialen
Een bakblik voor cake (23 x 13 cm)
Een grote kom
Een kleinere kom
Een zeef
Satéprikkers
Spatel of handmixer
De ingrediënten
250 gram kristalbloem, gezeefd
115 gram zachte boter (of 100 gram olijfolie)
115 gram bruine basterdsuiker
2 losgeklopte eieren
500 gram geprakte overrijpe bananen
3 theelepels bakpoeder
2 theelepel kaneel
2 theelepel vanille aroma
Een snufje zout
De bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, of zet de oven op Gasovenstand 4. Vet vervolgens het bakblik lichtelijk in. Dit helpt ons later om de cake makkelijker uit het blik te halen als hij klaar is.
Zeef de bloem in een grote kom. Voeg hier de theelepel bakpoeder en een snufje zout aan toe. Zet deze kom voor nu even apart. Meng samen met je kleinkind in de andere kom de boter en bruine suiker tot een mooi mengsel. Dit kan met een spatel of met een handmixer. Met de mixer zal het net even wat sneller gaan.
“Als het bananenbrood helemaal afgekoeld is,
kunnen jij en je kleinkind er nu lekker van snoepen”
De eieren en bananen prak
Klop de eieren in een aparte mok of kom en zet apart. Deze voeg je straks, tegelijk met de geprakte bananen, aan het botermengsel toe. Terwijl jij de eieren klopt, kan je kleinkind de bananen lekker prakken. De bananen mogen goed fijn geprakt worden, dus je kleinkind kan zich helemaal uitleven.
De geklopte eieren en geprakte bananen roer je met een spatel door het botermengsel. Roer het mengsel een paar minuten stevig door elkaar, zodat alles goed verdeeld is.
Verder met het beslag
Giet het bananenmengsel bij de bloem in de grote kom. Ook nu moet er goed geroerd worden zodat het een egaal beslag wordt. Misschien heeft je kleinkind hier een beetje hulp van oma of opa nodig om ervoor te zorgen dat er nergens meer bloem te zien is in de kom.
Voeg nu de theelepel kaneel en vanille aroma toe aan het beslag. Roer nog een paar keer stevig door, zodat de smaak van kaneel en vanille goed in het mengsel wordt opgenomen. Giet ten slotte het mengsel voorzichtig in het cakeblik. Zorg ervoor dat het blik niet te vol komt, het bananenbrood rijst namelijk nog een beetje.
Bakken en afkoelen
Bak de cake ongeveer 40 tot 45 minuten. Als die tijd voorbij is, prik je voorzichtig een prikker in de cake. Komt de satéprikker er weer schoon uit? Dan is de cake klaar! Haal het blik uit de oven en laat het bananenbrood 10 minuten afkoelen.
Zodra de cake afgekoeld is, kunnen jij en je kleinkind voorzichtig met een mes langs de randen van het blik gaan. Op die manier komt de cake wat makkelijker uit de vorm. Haal het bananenbrood uit de vorm en laat hem nog eventjes verder afkoelen. Als hij helemaal afgekoeld is, kunnen jij en je kleinkind er lekker van snoepen. Eet smakelijk!
Tip van onze redactie: specerijen zoals kardemom of koekkruiden, gedroogd fruit of noten kunnen voor heerlijke variaties zorgen. Voor een extra gezonde optie zou je een theelepel gebroken lijnzaad kunnen toevoegen. Daarnaast kan het rasp van een citroen of sinaasappel een fris accent creëren. Zo is het bananenbrood van jou en je kleinkind elke keer net even anders.
Banaan niet echt jouw favoriete fruit? Hier vind je een lekker recept voor appelcake.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.