In Nederland komt het, door diverse redenen, helaas best vaak voor dat grootouders geen of weinig contact hebben met hun kleinkinderen. Er is geen officiële omgangsregeling voor grootouders in Nederland en om die reden hebben opa’s en oma’s in de rechtszaal vaak geen poot op om te staan. Onze redactie heeft voor deze opa’s en oma’s op een rijtje gezet hoe je op 5 verschillende manieren toch een vorm van contact kunt houden met je kleinkind.
1. Kaartjes sturen
Stuur een kaartje voor de verjaardag, voor het behalen van een diploma of gewoon omdat je aan ze denkt. De kans bestaat weliswaar dat ze worden geretourneerd of weggegooid voordat je kleinkind jouw kaartje ziet, maar niet geschoten is altijd mis. Als je systematisch kaartjes blijft sturen, laat je bovendien zien dat je echt veel om je kleinkind geeft en graag contact wilt.
2. Een dagboek bijhouden
Houd een dagboekje bij voor je kleinkind. Je kunt er van alles in schrijven: dat je aan ze denkt, dat je iets leuks gedaan hebt vandaag wat jullie samen een keer moeten gaan doen, wie jij als oma of opa bent en ga zo maar door. Het is een leuke manier om te laten zien dat je vaak aan ze denkt. Later, wanneer de tijd rijp is, kun je het dagboek aan je kleinkind geven en op die manier laten zien dat je altijd bij ze was.
3. Een fotoalbum maken
Een variatie of een toevoeging op het dagboekje, is om een fotoalbum bij te houden voor je kleinkind. Kinderen worden groot en vaak vragen volwassenen zich af waar ze vandaan komen. Met behulp van het fotoalbum krijgt jouw kleinkind een goede indruk van wie jij als persoon bent. Zo blijf je geen vreemde, maar word je een vertrouwd persoon in hun ogen.
4. Brieven schrijven
Ouderwets brieven schrijven is ook een goede optie. Zo kun jij als opa of oma direct iets zeggen tegen je kleinkind. Je hoeft de brieven niet gelijk te versturen, je kunt ze ook bewaren en later geven als je bang bent dat ze het anders niet te zien krijgen. In een brief kun je vergelijkbare dingen schrijven als in een dagboek. De één geeft echter de voorkeur aan de opzet van een brief en schrijft dan gemakkelijker over zijn of haar gedachten en gevoelens.
5. Facebook
Zijn je kleinkinderen iets ouder? Dan bestaat er de kans dat ze op de social media website Facebook zitten. Facebook is een heel handige manier om op een afstandje op de hoogte te blijven van het leven van je kleinkind. Je hoeft niet op alles wat je kleinkind plaatst te reageren, maar zo kan je wel zien wat er in hun leven speelt.
We hopen dat deze manieren je zullen helpen om toch een onderdeel te zijn in het leven van je kleinkind. Het belangrijkste is om de hoop niet te verliezen en er altijd te zijn voor je kleinkind. Ga je niet te veel bemoeien met eventueel geruzie tussen ouders. Juist als opa of oma kun je een veilige plek voor je kleinkind worden.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.