De unieke band tussen grootouder en kleinkind – 5 kenmerken     


De relatie tussen grootouders en hun kleinkinderen is uniek. Er bestaat geen andere vergelijkbare band zoals deze. Opa’s en oma’s over de hele wereld delen die speciale relatie met kleinkinderen: het gevoel is universeel. Ontdek hier 5 kenmerken van de band tussen grootouder en kleinkind.

 

1. Alle lusten, maar geen van de lasten

Als grootouder kan je volop genieten van dat kleine zonnestraaltje. Het allerfijnste? Je maakt alle mooie en leuke momenten mee, maar de vervelende momenten niet! Je hebt alle lusten als opa en oma, maar geen van de lasten. Aan het einde van de dag gaan je kleinkinderen weer naar huis en heb jij weer een momentje voor jezelf.

Uiteraard zijn er ook grootouders die veel oppassen en daardoor ook een groot onderdeel van de opvoeding meemaken. Die opa’s en oma’s hebben wellicht iets meer lasten, maar de lusten wegen altijd zwaarder. Als grootouder zal er altijd een momentje komen dat je even rustig in je stoel kan zitten en niets hoeft.

 

band2. Je ziet jouw kind veranderen in een ouder

Een ander bijzonder aspect is dat jij jouw kind voor je ogen ziet veranderen in een ouder. Je kleinkind is immers het kind van jouw eigen kind. Dat is zo bijzonder. Er zijn bijna geen woorden voor om dat gevoel en die sensatie te beschrijven. Alle opa’s en oma’s zullen dit beamen.

De cirkel van het leven zie je voor je afspelen. Het is nu aan jouw kind om een ouder te zijn. Je ziet de volgende stap in hun leven ontwikkelen en het allerleukste is misschien nog wel het feit dat jij erbij mag helpen. Als opa of oma bied jij natuurlijk gelijk je diensten aan als oppasser en adviseur.

Omdat jij jouw eigen kind zo ziet veranderen, kijk met nog meer liefde naar dat kleine, guitige hummeltje. Je kleinkind, het kind van jouw kind. Die onbeschrijflijke gevoelens die je voelde toen je ouder werd zijn terug op een andere manier. Dit keer voel jij een vergelijkbare sensatie bij het vasthouden van je kleinkind.

 


 

“Omdat jij jouw eigen kind zo ziet veranderen,

kijk met nog meer liefde naar dat kleine, guitige hummeltje”

 


 

band3. Onverwachts leer je weer nieuwe dingen

Uiteraard heb jij als grootouder van allerlei effecten op je kleinkinderen en op je kinderen. Dit werkt echter ook andersom: jij leert onverwachts weer nieuwe dingen. Je leert van je kleinkind weer anders naar de wereld te kijken. Kinderen bekijken de wereld nog op een onschuldige manier en stellen aparte, interessante vragen.

Daarnaast leer je jouw eigen kinderen weer op een totaal andere manier kennen. Ze moeten nu een nieuwe rol vervullen: ze zijn nu ouders geworden. Het is erg bijzonder om van de zijlijn te kunnen toekijken hoe ze zich ontwikkelen en hoe ze een vader of moeder worden.

 

 

4. Ontwapenend effect van kleinkinderen

Kleinkinderen hebben een erg bijzondere invloed op grootouders: ze hebben een ontwapenend effect. Veel opa’s en oma’s geven toe aan ons bij Opa ’n Oma weer vrolijk, vrij en blij te voelen door de komst van de kleinkinderen. Grootouder genieten van de blik van de kleinkinderen.

Voor een momentje zijn we weer even kind. Geen zorgen om aan te denken, geen problemen waar we mee zitten. Gewoon eventjes geheel opgaan in het moment. De reden voor dit effect? Grootouders spenderen veel tijd met de kleinkinderen. Tijdens het oppassen ben je niet alleen opa of oma, je bent ook een goed speelkameraadje.

 

 

band5. Het is een oprechte band

Misschien nog wel het meest herkenbare aspect van de band tussen grootouder en kleinkind is het feit dat de relatie oprecht is. Er zijn geen bijbedoelingen of verborgen agenda’s waar je rekening mee moet houden. Je kleinkind is een kind en kinderen zijn altijd erg oprecht en eerlijk. Hierdoor is jullie relatie ook werkelijk oprecht.

Daarnaast hebben opa en oma uiteraard onvoorstelbaar grote voorraden liefde en geduld voor het kleinkind. In tegenstelling tot de ouders hoeven wij grootouders er alleen maar te zijn voor onze kleinkinderen. Er zijn verder ook geen verplichtingen waar we aan moeten voldoen. Gewoon er zijn, liefde geven en geduld hebben is alles dat kleinkinderen nodig hebben.


 

 




Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals