Bij een eerste zwangerschap neemt de aanstaande moeder deel aan zwangerschapsklasjes zoals zwangerschapsyoga. Daar zijn partneravonden waar de aanstaande moeder haar partner mee naar toe mag nemen. Dat hoeft niet per se de aanstaande vader of tweede moeder te zijn. Het zou ook de aanstaande grootmoeder kunnen zijn. Een mooie manier om betrokken te worden bij de komst van je kleinkind en te groeien in de rol van grootmoeder
Vertrouwd én ervaren
Is je zwangere dochter alleenstaand of is haar partner verhinderd? Dan kan je voorstellen om mee te gaan naar de zwangerschapsyoga of -gym als er partneravond is.
Waarschijnlijk ben je de enige oma op die avond. Niks van aantrekken. Weet gewoon dat het voor je dochter moeilijker kan zijn om daar alleen te zitten dan met haar moeder. En de echtparen? Die glimlachen eventjes geamuseerd en zeggen dan: “Eigenlijk niet eens zo gek idee.” En dat klopt!
Om eerlijk te zijn, het voelt best lekker voor je dochter om iemand bij zich te hebben die minstens zo vertrouwd is als een levenspartner en die bovendien ook nog aan den lijve ondervonden heeft hoe het is om een kind te krijgen.
Als je zelf positief terug kan kijken op je eigen bevalling, kun je door jouw ervaring de negatieve invullingen van je dochter opvangen.
Want hoe mooi het ook is om zwanger te zijn en moeder te worden, er zijn momenten dat het onbekende ervan te spannend wordt. En de heftige bevallingsverhalen die op sommige avonden gedeeld worden helpen dan niet.
Zeker als je dochter alleenstaand is, is de kans toch groot dat jij tijdens de bevalling haar grootste steun bent. Dus waarom je daar niet samen op voorbereiden?
Hoe mooi het ook is om zwanger te zijn,
er zijn momenten dat het onbekende te spannend wordt
Steun tijdens de bevalling
In Nederland vraagt een op de vier dochters of hun moeder bij de geboorte van het eerste kind aanwezig wil zijn. Ervaring en steun zijn dan de belangrijkste redenen.
Bij volgende bevallingen worden moeders niet meer zoveel gevraagd. Het onbekende en spannende van een eerste bevalling speelt dan niet meer. Dat is ook de reden dat vrouwen minder vaak naar zwangerschapsgym gaan voor een tweede kind. Er zijn dan ook verkorte cursussen voor bedacht.
Maar wel is er al een spelend kind waar op gepast moet worden. Dat is de nieuwe taak van de grootouders tijdens de geboorte van het broertje of zusje.
Ervaring delen, ook als je er niet bij bent
Het gebeurt overigens vaak genoeg dat de bevalling bij de dochter verloopt als bij de moeder. Er bestaan geen genen die de bevalling volledig aansturen, Maar verschillende “losse” erfelijke factoren, zoals bijvoorbeeld lichaamsbouw (heupen) en stollingssnelheid van het bloed, spelen toch een rol bij de bevalling.
Daarom is het altijd zinvol om je ervaringen van je eigen bevallingen met je dochter te delen. Ook als je niet meegaat naar de partneravonden en niet bij de geboorte van je kleinkind aanwezig zal zijn.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.