Een aardappel die momenteel niet weg te denken is van elke menukaart is de zoete aardappel. Meestal wordt de aardappel geroosterd in een flinke laag olie en kruiden. Maar een erg lekkere en tevens gezondere variant is de gepofte zoete aardappel. Doordat de zoete aardappel iets smeuïger en zoeter van smaak is, zullen je kleinkinderen ook erg genieten van deze gekke roze aardappel.
De materialen
Een bakplaat
Een vork
Aluminiumfolie
De ingrediënten
1 zoete aardappel per persoon
1 eetlepel olijfolie
Peper
Zout
Vulling naar keuze, bijvoorbeeld:
Een plakje brie, of
Een salsa van tomatenblokjes, feta, een uitje en kruiden, of
125 gram zachte feta met 1 of 2 rode chilipepers, of
Iets wat je kleinkind erg lekker vindt
De bereidingswijze
Verwarm eerst je oven voor op 200 graden. Pak de zoete aardappelen en boen ze schoon. Dit gaat makkelijker als je ze onder de kraan schoon boent, op die manier spoelt het vuil gelijk weg. Als je kleinkind een keukenprinses of keukenprins in spe is, kan je kleinkind ook goed helpen bij dit onderdeel van dit recept.
Wrijf de olijfolie over de schone aardappel. Prik vervolgens de aardappel rondom een paar keer met een vork. Bestrooi de geoliede zoete aardappels daarna met een beetje peper en zout naar smaak.
“Omdat je de vulling zelf kan bepalen,
is het gerecht ook gemakkelijk aan te passen aan de wensen van je kleinkind”
Inpakken in folie
Verpak de aardappels in aluminiumfolie. Dit hoeft niet al te strak. Zorg er echter wel voor dat het aluminium pakketje goed is afgesloten en er verder geen lucht bij kan komen. Heb je veel eters en dus veel aardappels? De handjes van je behulpzame kleinkind komen hier goed van pas. Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van eten in de oven moet de glanzende kant naar beneden. Die kant weerkaatst namelijk de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op en op die manier blijft de warmte gecentreerd in je gerecht.
Heb je helaas geen aluminiumfolie in huis? Geen probleem. Leg de zoete aardappels dan in een ovenschaal. Er bestaat een kans dat de aardappels nu ietsje droger worden, maar ze zullen nog steeds er lekker worden.
Bakken in de oven
Als je zoete aardappels helemaal ingepakt zijn of klaar in de ovenschaal liggen, is het tijd om ze in de oven te doen. Bak de zoete aardappelen voor 45 minuten. Een normale aardappel kan je ook gebruiken voor dit recept, alleen zullen die iets langer in de oven moeten zitten.
“De handjes van je behulpzame kleinkind komen hier goed van pas”
Finishing Touch: toevoegen van de vulling
Haal de gepofte zoete aardappel uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Als ze zullen nu zacht van binnen zijn, dan zijn ze gaar. Prik eerst met een vork om dit te controleren. Als ze inderdaad gaar zijn, kan je ze doormidden snijden. Het makkelijkste is om ze in twee helften te snijden. Op die manier kan je makkelijk de aardappel bedekken met je vulling naar keuze.
Nu kan je de aardappel lekker naar jou voorkeur vullen. Als je voor een plakje brie hebt gekozen, is het slim om de zoete aardappel nog even 5 minuten met het plakje brie in de oven te doen. Dan smelt de brie nog een klein beetje.
Lekker samen eten
Ten slotte is het tijd om het lekker op te eten. Omdat je zelf de vulling kan bepalen, is het gerecht ook gemakkelijk aan te passen aan de wensen van je kleinkind. Op die manier kunnen jullie samen smikkelen van een gezonde maaltijd. Eetsmakelijk!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.