Het milieu staat onder grote druk. Wij mensen produceren te veel afval, verbruiken te veel energie en verspillen veel water. Milieubewustzijn wordt steeds belangrijker. Niet alleen voor ons, grootouders, maar juist voor de volgende generatie: onze kleinkinderen.
Milieubewustzijn is de mate waarin iemand zich bewust is van de staat van het milieu. Dit zegt echter nog niets over de mate waarin iemand ook milieubewust gedrag vertoont. In Nederland heerst er een hoog milieubewustzijn ten opzichte van de landen om ons heen. Maar we kunnen altijd allemaal nog net even iets milieubewuster bezig zijn.
Voor de volgende generatie is milieubewustzijn van belang
Het is belangrijk dat alle volwassen, dus ook grootouders, zich inzetten om samen met kinderen een beter milieu te maken. Volwassenen belichamen een voorbeeldfunctie in de ogen van kinderen. Een manier om een beter milieu te creëren is de kinderen bewust te maken van de invloed die zij hebben op de vervuiling van het milieu en daarmee de vervuiling van de aarde.
Als we het leven op aarde in stand willen houden, zullen we snel over moeten gaan op een duurzame manier van leven. Een goed startpunt om hier mee te beginnen als grootouder is om het milieubewustzijn van je kleinkinderen te stimuleren en te helpen ontwikkelen.
Onderschat je kleinkind niet
Veel ouders en grootouders onderschatten hoeveel kinderen kunnen begrijpen. Hierdoor denken een groot aantal mensen dat het niet nodig is om de kinderen uit te leggen waarom ze zuinig moeten zijn met water, waarom het afval wordt gescheiden en waarom je kiest voor biologische producten.
Informatie kan kinderen juist stimuleren om te helpen. Samen met pap en mam of opa en oma aan de slag gaan is altijd leuk, zeker als het dan ook nog eens een goed doel dient. Het is wel belangrijk om de informatie niet te theoretische te geven. Wees concreet en geef duidelijke voorbeelden.
Duik samen met je kleinkind bijvoorbeeld een keer de tuin in om de natuur van dichtbij te bekijken. Kijk naar alle mooie planten en bloemen, werp eens een blik op de diverse diertjes die leven in de tuin. Als je kleinkind een concreter beeld heeft van wat milieu is en wat klimaat is, hoe beter je hem enthousiast kan maken om er iets aan te doen.
“Samen met opa en oma aan de slag gaan is altijd leuk,
zeker als het dan ook nog eens een goed doel dient”
Maak er iets leuks van
Het milieu is best een zwaar onderwerp. Veel volwassenen willen niet eens geloven dat het klimaat achteruit gaat. Hoe breng je die boodschap dan over op kleinkinderen? Probeer er iets leuks van te maken! Hoe leuker iets klinkt en hoe minder het lijkt om het leren van een les, hoe gemakkelijker het milieubewustzijn zich zal ontwikkelen bij je kleinkind.
Zo kan je jouw kleinkind een beetje belonen als hij goed bezig is. Heeft je kleinkind netjes zijn plastic zakje bij het plastic afval gedaan? Dan heeft hij wel een knuffel van oma verdient! Helpt je kleinkind altijd met het onderhoud van de moestuin? Dan kan je hem belonen door iets te doen wat hij al heel lang wilde. Denk hierbij aan een tripje naar de dierentuin of een dagje op pad gaan.
Je kleinkind enthousiast maken
Ga eventjes zitten samen met je kleinkind. Vertel hem of haar waarom het milieu belangrijk is, dat kan je doen op de volgende manier: “Zonder de natuur kunnen wij en al die beestjes en planten in de tuin niet leven. De natuur is erg belangrijk, maar de natuur heeft het een beetje moeilijk. Daarom gaan wij de natuur, het klimaat, een handje helpen”.
Praat vervolgens met je kleinkind over alles wat jullie kunnen doen om het klimaat te beschermen. Vertel daarbij ook waarom je dat doet en hoe vaak je dat gaat doen. Het is beter om met dit soort onderwerpen duidelijk en eerlijk te zijn tegenover je kleinkind. Als kinderen merken dat ze serieus genomen worden en daarom mee mogen praten over zware onderwerpen, zullen ze het sneller interessant vinden en enthousiast worden.
“De natuur heeft het een beetje moeilijk.
Daarom gaan wij de natuur een handje helpen”
Een paar manieren om zelf mee aan de slag te gaan
Uiteraard kan je gelijk samen met je kleinkind aan de slag om milieubewuster te zijn en ook te handelen. Is je kleinkind wat ouder? Dan kunnen jullie samen even rond de tafel gaan zitten en manieren verzinnen om duurzamer te leven. Kinderen kunnen op dit soort momenten verrassend creatief zijn. Bovendien zal je kleinkind dan gemotiveerd zijn om hun eigen idee ook uit te voeren.
Krijgt jouw kleinkind altijd zijn broodjes voor de lunch mee in een plastic zakje? Kies dan samen met je kleinkind een mooie broodtrommel uit. Hiermee besparen jullie een hoop verpakkingsmateriaal. Bovendien zal je kleinkind het misschien wel erg leuk vinden om een eigen broodtrommel te hebben.
Zet de verwarming thuis niet te snel aan of zet de temperatuur niet te hoog. Hoe langer je dit uitstelt, hoe meer energie je bespaart. Trek bijvoorbeeld een warme trui aan of pak een dekentje voor op de bank. Als je kleinkind het maar koud vindt, kan je uitleggen dat het milieu dat juist enorm waardeert. Lekker met een dekentje op de bank is soms zelfs fijner dan een warme verwarming.
Zelf groenten en fruit groeien
Je kan ook samen met je kleinkind een moestuintje aanleggen. Zo verbouw je jouw eigen heerlijke groenten en fruit waarmee je gelijk al bijdraagt aan een beter milieu. Bovendien leert jouw kleinkind tevens van dichtbij hoe de natuur in zijn werk gaat. Een win-win situatie!
Tip: geef je kleinkind een eigen hoekje van de moestuin waar hij zelf mag bepalen wat hij wil gaan groeien. Het verzorgen van dat stukje is dan echt zijn taak. Op een leuke manier wordt je kleinkind betrokken bij de moestuin. Bovendien wordt je kleinkind op deze wijze tevens bewust van de manier waarop de natuur werkt. Hij ziet immers zelf hoe alles groeit en bloeit over verloop van tijd.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Bij ons is je emailadres veilig. Je kunt je ook elk moment weer afmelden
Comments are closed.