Samen met je kleinkind koekjes bakken. Veel van onze lezers vinden dit het leukste om te doen. Lekker samen bezig zijn in de keuken en stiekem ook een beetje geoorloofd kliederen. Voor een kleine variatie op de gewone roomboterkoekjes of zandkoekjes kunnen jullie met dit recept samen heerlijke kaneelkoekjes maken.
De materialen
Een bakplaat of rooster
Bakpapier
Mengkom
Zeef
Mes
Koekvormpjes
De ingrediënten
200 gram kristalbloem
150 gram koude roomboter
100 gram witte basterdsuiker
1 ei
2 theelepel kaneel
2 theelepel vanille aroma
Versiersels, zoals hagelslag (optioneel)
Chocola, om te smelten (optioneel)
Bereidingswijze
Verwarm eerst de oven voor op 175 graden. Zorg er wel voor dat de bakplaat uiteraard nog niet in de oven zit. Bedek de bakplaat met een vel bakpapier, dit voorkomt dat zo de mooie koekjes van jou en je kleinkind vast plakken aan de plaat.
Het deeg
Zeef de bloem in de kom. Het deeg moet later een tijdje in de koelkast rusten, gebruik daarom een kom die makkelijk in je koelkast past. Voeg de afgewogen basterdsuiker en de kaneel toe aan de bloem.
Snij de boter in kleine blokjes en prak deze door de ingrediënten in de mengkom. Nu mogen de handjes in actie komen. Kneed samen met je kleinkind het deeg tot een mooie gladde deegbal. Verpak het deeg in folie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
“Als je met liefde bakt, smaakt alles extra lekker”
De koekjes maken
Als het deeg lang genoeg heeft gerust in de koelkast is, dan is het nu tijd om de koekjes te maken. Rol het deeg op een bloem bedekt aanrecht of werkblad tot een lap van 3 à 4 mm dik. Steek samen met je kleinkind de figuurtjes of rondjes uit.
Leg de koekjes naast elkaar op de bakplaat. Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte tussen de koekjes is. Schraap de deegresten bij elkaar en kneed het tot een nieuwe bal. Rol deze vervolgens weer uit en steek er samen met je kleinkind nog maar een aantal koekjes uit.
In de oven
Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de koekjes lichtbruin en gaar voor ongeveer 15 minuten. Spiek af en toe samen met je kleinkind even hoe het met de koekjes gaat.
Zijn ze klaar? Laat ze dan nog even afkoelen.
Versieren
De afgekoelde koekjes mag je kleinkind uiteraard nog mooi versieren met slagroom, hagelslag of met andere mooie versiersels. Een tip van onze redactie: je kan de koekjes ook in gesmolten chocolade dopen en vervolgens laten afkoelen. Dan zijn de kaneelkoekjes nog net even iets specialer. Maar als je met liefde bakt, smaakt alles extra lekker. Eetsmakelijk!
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.