Natuurlijk ben je hartstikke dol op ze. Kleinkinderen brengen immers oneindig veel vreugde in het leven van opa’s en opa’s. Behalve dan die eindeloze stroom snottebellen, die ben je liever kwijt dan rijk. Het is immers geen verrassing dat kleine kinderen heel wat virussen mee naar huis nemen van de opvang of school. En die bacteriën geven ze met liefde door. Aan jou…
Grootouders vormen een belangrijke pijler in veel gezinnen als oppas. In 40% van de gezinnen komen opa en oma regelmatig op de kleinkinderen passen. En dat vinden zowel grootouders als kinderen vaak een groot feest. Win-win dus. Totdat je om de haverklap ziek bent.
Kleine kinderen = vaker verkouden
Het is geen fabeltje. Ouders met kleine kinderen zijn vaker ziek. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2017. Vooral onder kinderen jonger dan vier jaar gaan heel wat virussen in het rond. Dat is vaak een direct gevolg van de kinderopvang en school met de aanwezigheid van bacteriën en bacillen. Kinderen stoppen van alles in hun mond, wassen hun handen minder goed en raken elkaar veel aan. Het paradijs voor een bacterie.
De meeste klachten die ontstaan zijn onschuldige luchtweginfecties, zoals verkoudheid, keelontsteking of andere griepklachten. Dat betekent vaker zieke kinderen en dus zieke ouders. En tja, het is geen ingewikkelde conclusie: wat voor de ouders geldt, geldt dan ook voor de oppassende grootouders. Het risico is misschien zelfs wel groter voor opa’s en opa’s. Boven de 65 jaar neem de kans op luchtwegontstekingen toe.
Is er nou helemaal niks goeds te melden? Jawel hoor. De keerzijde van veel bacteriën, is dat iedereen tegelijkertijd ook meer weerstand opbouwt.
Vaker ziek na een oppasdag, wat nu?
Je houdt geen spat minder van ze, maar de virussen die kleine kinderen als souvenirtje kunnen overbrengen, zijn natuurlijk vervelend. De meeste grootouders nemen een extra verkoudheid op de koop toe: het hoort er nou eenmaal bij. Het wordt wel zorgelijk als je eigen gezondheid niet helemaal stabiel is of als je tot een risicogroep behoort. Dan kun je een infectie of virus vaak niet goed gebruiken.
Soms gaat het niet alleen over een verkoudheid, maar ondervind je andere gezondheidsklachten. Als je wat ouder bent, kan oppassen een flinke aanslag zijn op je gestel. Vroeg opstaan, soms een stuk rijden, de intensieve zorgtaak voor kleine kinderen, huishoudelijke taken en laat naar huis. Zo’n dag is simpelweg hartstikke vermoeiend.
Veel klachten? Raadpleeg een arts
Bij langdurige of vaak terugkerende klachten is het verstandig om je huisarts te bezoeken. Die kan je helpen met tips. Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit de basisdekking van je zorgverzekering.
Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Als je wat ouder bent, is het verstandig je zorgverzekering goed te bekijken. Vergoedt jouw zorgverzekering alle zorg die je (wellicht op korte termijn) nodig denkt te hebben? Of betaal je niet te veel? Soms ben je verzekerd voor zaken die je helemaal niet nodig hebt, zoals kraamzorg of orthodontie.”
Als het oppassen echt niet langer gaat, is het natuurlijk belangrijk om dit aan te kaarten bij je kinderen. Oppassen is hartstikke leuk, maar het moet niet ten koste gaan van je gezondheid. Genieten met je kleinkinderen staat immers altijd bovenaan.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.