Dit kan écht niet!!! (Maar wij deden het als ouders wel…)     

Willem van de Poel, Nationaal Archief

Een baby buiten in de kinderwagen achterlaten terwijl moeder een boodschap doet? Een zesjarige aan een glaasje champagne laten nippen? Een jengelend kind een pak rammel geven? Vandaag de dag komt daarvoor de kinderbescherming aan de deur. Op z’n minst krijg je het predicaat ‘slechte opvoeder’. Maar toen we zelf ouders waren, en kind, waren die dingen doodnormaal. Lees de zes absolute no go’s voor opvoeders van nu waar in onze tijd geen haan naar kraaide.

 

 

1. Roken waar de kinderen bij zijn

Dat ‘meeroken’ slecht voor de gezondheid is, zeker die van kinderen, was veertig, vijftig jaar geleden nog niet bekend. Roken was in die tijd volstrekt normaal. Op verjaardagen lonkten borrelglaasjes met sigaretten naar de feestgangers om ‘gezellig’ mee te doen. De huiskamer stond regelmatig blauw van de rook en de kinderen speelden er gewoon middenin. Ook in de auto werd met gerust hart een saffie opgestoken, ongeacht of er kroost bij was. Wie dat nu doet, krijgt zonder pardon het stempel ‘slechte ouder’ opgedrukt.

 

2. Op pad zonder autogordels om

Precies 25 jaar geleden werd de verplichting voor gordels op de achterbank ingevoerd. Wisten wij veel destijds…Vóór 1976 reisden we nog helemaal gordelvrij. Kinderen vonden het heel leuk om voorin naast papa of mama te zitten, dus gebeurde dat regelmatig. Het kind achterin wilde er natuurlijk ook bij horen, dat stond of hing ergens tussen de voorste stoelen in. En dat terwijl de auto’s zelf ook veel minder veilig waren toen!

 

 

 

3. Straffen: zonder eten naar bed

Vandaag de dag is straffen niet hot. In de jaren zeventig sijpelde het inzicht dat straffen averechts werkt langzaam de Nederlandse huiskamers binnen. Het gebeurde nog wel. Toen wij zelf opgroeiden, gold een pak slaag echt niet als kindermishandeling. Nu wel. Sinds tien jaar is je kind slaan bij wet verboden, zelfs de zogeheten corrigerende tik. Je kind buiten de deur (voordeur hè) laten afkoelen, zonder eten naar bed sturen, hoofd onder de koude kraan, gebeurt dat tegenwoordig nog? Deskundigen van nu pleiten voor weinig en mild straffen. Een straf moet in verhouding staan tot het ongewenste gedrag, moet er snel op volgen én er iets mee te maken hebben.

 

 

 


 

 

“Een beetje alcohol, dat kon toch geen kwaad?

Jawel hoor, weten we nu.”

 

 


 

 

4. Op jonge leeftijd alcohol laten proeven

Een slokje champagne met oud en nieuw. Op vakantie in Frankrijk een bodempje wijn aangelengd met water. En wat te denken van de dot advocaat bovenop het toetje met vanillevla? Het happen in het bierschuim van papa’s pilsje? Let op, we hebben het hier over ervaringen van kinderen onder de tien. Maar dan wel van vijftig jaar of langer geleden. Een dertienjarige dronk in het weekend gewoon een glaasje mee. De gangbare opvatting was dat een kind beter thuis aan alcohol kon wennen. “Zo’n klein beetje, dat kan toch geen kwaad?” Jawel hoor, weten we nu.

 

 

5. “Omdat ík het zeg!”

(Groot-)ouders zijn de baas. Dat is nu zo, dat was vroeger zo. Tegenwoordig is het alleen niet meer zo duidelijk te merken. In menig huisgezin worden (klein-)kinderen aangemoedigd om mee te denken. En ze krijgen uitgelegd waarom een beslissing zus of zo uitvalt. In de tijd dat wij ouders of kind waren, gebeurde dat echt niet. “Waarom? Daarom!” kreeg een bijdehandje te horen, of anders de klassieker: “Omdat ík het zeg!”.

 

Rob.C. Croes/Anefo, Nationaal Archief

6. Buiten het toezicht van (groot) ouders zijn

Vanaf een jaar of acht, negen, liepen of fietsten wij doodgemoedereerd naar school. Alleen, of met klasgenootjes. Niks geen mobieltje om te bellen dat je goed was aangekomen. En ‘s middags speelde je urenlang buiten zonder dat je ouders precies wisten waar je was. En na het eten weer naar buiten. Als de lantaarnpalen aanfloepten, moest je thuis zijn. Zo simpel was het. Wat waren we eigenlijk zelfstandig en vrij vergeleken met de kids van nu!


 

 
Meer lezen? Meld je aan voor de gratis Opa 'n oma nieuwsbrief

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals