Niet ieder kind lukt het even snel om zelfstandig te slapen. Vooral jonge kinderen hebben er nogal eens moeite mee om in slaap te vallen of worden ’s nachts wakker en kunnen dan niet meer slapen. Als je kleinkind regelmatig bij jou slaapt is het handig om te weten hoe je het kunt helpen met zelfstandig leren slapen.
Een goede nachtrust is voor elk mens belangrijk. Zeker voor de wat jongere onder ons. Kinderen hebben hun slaap nodig zodat ze in alle rust kunnen groeien. Maar niet bij alle kleinkinderen gaat dit even soepel. Sommige kinderen vallen alleen in slaap als er iemand bij is. Mama, papa, opa of oma moet aanwezig zijn. Zelfstandig leren slapen is iets wat veel kinderen moeten leren.
Er zijn verschillende methodes die ervoor kunnen zorgen dat je kleinkind weer vanzelf gaat slapen als hij of zij wakker is geworden. Zo is er de “wekker”-methode of de “stap-voor-stap”-methode. Welke aanpak je ook gebruikt, het is belangrijk dat je consequent blijft en volhoudt. Vraag aan de ouders van je kleinkind welke methode zij gebruiken. Een aanpak moet namelijk een paar weken volgehouden worden, ook als je kleinkind een nachtje bij jou komt logeren.
“Een favoriete knuffel kan je kleinkind een veilig gevoel geven om na enge dromen weer door te slapen”
Welke technieken en methodes kunnen worden toegepast als een kind niet goed zelfstandig in slaap komt?
De wekker-methode
Bij deze methode laat je je kleinkind na een vast ritueel alleen in zijn bed. Steeds kom je na een bepaalde tijd even terug om je kleinkind te troosten en/of om te kijken of je kleinkind misschien al in slaap is gevallen. Wil je je kleinkind zelfstandig leren slapen met de wekker-methode, dan handel je als volgt.
De eerste avond
Breng je kleinkind volgens het vaste ritueel naar bed. Zeg welterusten en vertel hem/haar dat je na 5 minuten nog even komt kijken. Je kan eventueel samen met je kleinkind een wekker zetten, maar een horloge werkt ook prima.
Als de tijd om is, ga je bij je kleinkind kijken. Als hij huilt of onrustig is, troost je hem kort. Laat hem in z’n bedje liggen. Als hij eruit kruipt, moet je hem consequent terug leggen. Zeg weer welterusten en vertel je kleinkind weer dat je straks nog een keer komt kijken, maar maak dit keer de tijd langer. Bijvoorbeeld 7 minuten.
Herhaal de bovenstaande stappen steeds en maak de tijd steeds langer. Blijf de eerste avond telkens een aantal minuten weg totdat je kleinkind in één van die periodes dat jij weg bent in slaap valt.
De tweede en derde avond
Doe de tweede avond hetzelfde als de eerste avond, maar maak de periodes wat langer. Bijvoorbeeld 5 minuten, 10 minuten en 15 minuten. Blijf indien nodig deze avond elke 15 minuten terugkomen. De derde avond verloopt hetzelfde als de tweede avond. Eventueel kan je de periodes de derde avond zelfs nog wat langer maken.
Maak de eerste periode dat je wegblijft nooit te lang en blijf ook niet te lang weg. Twintig minuten is lang genoeg. Dit voorkomt dat je kleinkind overstuur raakt en uiteindelijk helemaal niet meer in slaap kan vallen.
“Kleinkinderen doen iedere dag veel indrukken op die zij verwerken in hun dromen”
De stap-voor-stap methode
Wanneer je kleinkind alleen gaat slapen als er iemand aanwezig is, kun je het beste deze methode opvolgen.
De eerste avond
De eerste avond blijf je als opa of oma in de kamer aanwezig. Je kunt naast het bedje gaan zitten totdat je kleinkind in slaap valt.
De tweede avond
Deze avond ga je ietsje verder van het bedje vandaan zitten. Ga niet in op de verhaaltjes van je kleinkind of zijn wens om iets te willen drinken.
De volgende avonden
Ga steeds verder van het bedje vandaan zitten. Bouw de afstand consequent op. Ga de avond daarna met de deur open op dezelfde verdieping wat ‘rommelen’. Zo raakt je kleinkind langzaam maar zeker gewend aan het zelfstandig in slaap vallen.
Op zoek naar een leuk cadeautje voor je kleinkind?
“Een goede nachtrust is voor ieder mens belangrijk”
Tips bij nachtmerries
Kleinkinderen doen iedere dag veel indrukken op die zij verwerken in hun dromen. Vaak worden ze daardoor ook wakker van enge dromen. Als zorgzame opa of oma kan je het volgende doen:
Maak het ’s nachts niet te gezellig. Houdt het somber. Blijf bij je kleinkind en doe alleen een nachtlampje aan.
Laat het nachtlampje altijd branden, op die manier kan je kleinkind zich oriënteren als het wakker schrikt. Hij kan door het lampje gelijk zien waar hij is.
Een favoriete knuffel in bed kan je kleinkind een veilig gevoel geven om na enge dromen weer door te slapen.
Als jouw kleinkind binnenkort weer een nachtje komt logeren en hij of zij heeft moeite om zelfstandig in slaap te vallen, dan weet jij nu hoe je je lieve kleinkind kunt helpen met zelfstandig leren slapen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Bij ons is je emailadres veilig. Je kunt je ook elk moment weer afmelden
Comments are closed.