Velen hebben tegenwoordig de mond vol over duurzaamheid en klimaatverandering. Dat het steeds warmer wordt, merken we aan de weinig sneeuw die er nog valt in Nederland en de soms bizar hoge temperaturen in de zomer. Daarom is men druk bezig met het verlagen van uitstoot bij onze dagelijkse processen. Auto’s gaan rijden op elektriciteit, we kunnen onze eigen stroom opwekken door middel van zonnepanelen op het dak, en er worden hele wijken aardgasvrij gemaakt. Bij dat laatste wordt regelmatig gebruik gemaakt van warmtepompen. Maar wat doen warmtepompen eigenlijk, en waarom is een warmtepomp ook voor jou een goede investering?
Hoe werkt het?
Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Een warmtepomp heeft een binnen-unit, die in het huis geplaatst wordt, en een buiten-unit, die in de tuin, op het balkon, aan de muur of op een plat dak geplaatst wordt. Dat laatste deel onttrekt energie uit de buitenlucht, met behulp van een koudemiddel dat rondgepompt wordt en warmte uit de bron haalt. Door het verdampen en condenseren hiervan zet het deze energie om naar een bruikbaar niveau voor verwarming. Deze warmte wordt dan afgegeven aan de lucht of aan een watercircuit. Het is een zeer energie-efficiënte manier van verwarmen. Je betaalt enkel voor de stroom die nodig is om de pomp te laten draaien, omdat er energie uit de buitenlucht gewonnen wordt.
Besparen
Een warmtepomp is een investering die zichzelf terugbetaalt binnen enkele jaren. Heb je op het moment namelijk nog ‘ouderwetse’ centrale verwarming met een ketel, dan stook je op aardgas. Dat is een fossiele brandstof die alsmaar duurder wordt, door zowel schaarste als het ontmoedigingsbeleid. Hoewel ook cv-ketels steeds energiezuiniger zijn geworden over de jaren, zijn warmtepompen simpelweg zuiniger. Een hybride warmtepomp draait slechts ten dele op aardgas om het huis te kunnen verwarmen, dus daarmee bespaar je al op aardgas. Ga je voor een volledig elektrische warmtepomp, dan is er helemaal geen aardgas meer nodig om het huis warm te stoken. Wanneer je dan ook nog je eigen stroom opwekt door middel van zonnepanelen, ben je helemaal goedkoop uit.
Minder uitstoot is beter voor toekomstige generaties
Natuurlijk hebben we niet het eeuwige leven, maar velen van ons geven het stokje wel door. Heb je kinderen en kleinkinderen, dan kan het zeker geen kwaad om even stil te staan bij hoe we de wereld voor hen achterlaten. Klimaatverandering kent grote gevolgen, die wij misschien zelf niet meer in grote mate gaan meemaken, maar voor het nageslacht zeer ingrijpend kunnen zijn. Met een warmtepomp in plaats van een gasgestookte cv-ketel verlaag je de uitstoot die je zelf veroorzaakt. De volgende generaties zullen je er dankbaar voor zijn.
Goed voor de waarde van je woning
Ook voor je woning is een warmtepomp een goede investering. In deze tijd bepalen energielabels mede de waarde van een huis. Wanneer jouw huis al klaargemaakt is voor de toekomst door het vervangen van een gasgestookte cv-ketel door een warmtepomp, betekent dit voor een toekomstige bewoner minder kosten om het huis aan de eisen van de tijd aan te passen. Voor zo’n huis is men bereid om meer te betalen. Dus wanneer je overweegt om in de toekomst bijvoorbeeld kleiner te gaan wonen, is het installeren van een warmtepomp een investering in een hogere verkoopwaarde van je woning.
Subsidie is mogelijk
Natuurlijk is een warmtepomp geen investering die je zomaar maakt. Het gaat om enkele duizenden euro’s, afhankelijk van het gekozen apparaat. Maar omdat de overheid graag wil dat we met z’n allen verduurzamen, bestaan hier subsidies en duurzaamheidsleningen voor. Ook voor het laten plaatsen van een warmtepomp zijn er mogelijkheden die het onderzoeken waard zijn, omdat ze de investering een stuk draaglijker kunnen maken. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en kijk eens goed rond of je aanspraak kunt maken op een subsidie.
Tijd voor vervanging?
Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Dan is dit een uitgelezen mogelijkheid om voor een warmtepomp te kiezen. De kans bestaat namelijk dat ook de wijk waar jij woont aardgasvrij gemaakt gaat worden, en dan is het zonde wanneer je geïnvesteerd hebt in een nieuwe ketel als je hem toch niet meer kunt gebruiken. Twijfel je nog, dan doe je er wellicht verstandig aan om een cv-ketel te huren, zodat je op ieder moment zonder geld weg te gooien alsnog de overstap kunt maken een duurzame en toekomstbestendige warmtepomp.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.