Als jij en je kleinkind van dieren houden, dan wordt het hoog tijd om nu in de herfst een vogelhuisje te maken. Het is nog leuker om dit vogelhuisje samen met je kleinkind te maken. Het is niet moeilijk om zelf zo’n huisje te maken. Ontdek hier snel hoe je te werk moet gaan.
Wist je dat vogels in de winter gebruik maken van vogelhuisjes om zich te beschermen tegen de kou? Daarom is het handig om in de herfst te beginnen met het maken van een vogelhuisje.
Vogelhuisje zelf maken
Je kan een vogelhuisje op twee manieren zelf maken. Zo kan je ervoor kiezen om echt helemaal zelf de stukken hout op maat te zagen en het huisje eerst zelf in elkaar te timmeren. Daarnaast kan je ook ervoor kiezen om een kaal kant-en-klaar huisje te kopen en deze alleen samen met je kleinkind te versieren. Hierdoor kan dus echt iedereen een vogelhuisje maken.
Materialen voor een vogelhuisje
Als je het vogelhuisje zelf helemaal wilt maken, heb je de volgende materialen nodig.
4 houten plankjes van 23 bij 15 centimeter
1 plankje voor het dak van 16 bij 16 centimeter
1 plankje voor de bodem van 15 bij 15 centimeter
Een dun latje van 26 centimeter hoog om het huisje later aan op te hangen
Spijkers
Hamer
Houtlijm
Zaag
Gatenzaag van ongeveer 32 millimeter doorsnee
(ronde) Vijl
“Als je dit knutselwerkje met meerdere kleinkinderen maakt,
is het slim om elk kleinkind een eigen bakje met versieringen te geven”
Het vogelhuisje bouwen
Zaag eerst alle plankjes op het juiste formaat. Zorg ervoor dat de twee plankjes die aan de zijkanten komen schuin zijn afgezaagd. Zet met de lijm en de spijkers alles vervolgens stevig in elkaar. De kleine balkjes gebruik je tussen de zijwanden en de bodem voor extra stevigheid.
Boor vervolgens een gat in de voorkant. Hierdoor kunnen de vogels naar binnen. Zorg er wel voor dat je alle scherpe randjes goed glad vijlt. Bevestig vervolgens aan de achterkant een latje voor het ophangen. Let op dat de spijker niet naar binnen steekt. Dit is gevaarlijk voor het huisje. Je kan nu het vogelhuisje gaan versieren!
Een mooi vogelhuisje maken
Als je een kant-en-klaar vogelhuisje gekocht hebt, kan je gelijk aan de slag met deze stap: het mooi maken van het vogelhuisje. Heb je het huisje zelf gebouwd en is die klaar? Dan kan je ook hier verder gaan met versieren en mooi maken samen met je kleinkind!
De eerste stap is altijd verf: verf het vogelhuisje samen met je kleinkind. Zorg dat alles klaar staat voor deze stap. Denk aan verf, kwasten, bakjes water om de kwasten schoon te maken en natuurlijk keukenrol om alles af te drogen. Als je klaar bent met het verven, moet het huisje even goed drogen. Intussen kan je de versieringen tevoorschijn halen.
De finishing touch
Na het verven is het hoog tijd om het vogelhuisje op en top te versieren. Denk aan knoopjes, veertjes, stickers, opplakfiguren, linten en nog veel meer. Als je dit knutselwerkje met meerdere kleinkinderen maakt, is het slim om elk kleinkind een eigen bakje met versieringen te geven. Zo voorkom je ruzie.
Na het versieren moet het huisje weer goed drogen. Het aflakken kan je pas een dag later doen. De verf en de versieringen moeten hiervoor namelijk helemaal droog zijn. Dit knutselwerkje is daarom een leuke activiteit als je kleinkind blijft logeren. Op die manier krijg je het echt helemaal af.
En nu ophangen!
Houd bij het ophangen rekening met onderstaande tips, dan heb je het meeste kans op bewoners van jullie huisje:
- Plaats de kast op minimaal twee meter hoogte, op een rustige plaats.
- Hang de kast niet in de zon en niet in de wind, naar het noordoosten.
- Zorg dat er geen katten bij kunnen. Monteer eventueel afstaand gaas of een kattengordel om de boomstam.
- De aanvliegroute moet vrij zijn: er mogen geen takken of bladeren voor de vliegopening zitten.
- Hang de kast vóór januari op, bij voorkeur al in de herfst. Dan kan hij in de winter als slaapplaats dienen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.