Je kan het beste autozitje kopen dat er bestaat, maar als je het verkeerd installeert of gebruikt, biedt het géén bescherming. Daarom hier een artikel dat ingaat op hoe je een zitje veilig installeren kan.
Houd de handleiding erbij
Advies nummer één is: gebruik de handleiding. Sommige zaken lijken zichzelf te wijzen, maar bij autozitjes hebben we het over veiligheid in levensgevaarlijke situaties.
En elk zitje is anders, dus het enige geschreven advies dat precies is gemaakt voor jouw autozitje, is de handleiding.
Toch zijn er ook een aantal adviezen die voor alle, of meerdere, autozitjes geldt. Die staan in dit artikel
Waar plaats je het stoeltje?
De veiligste plek in de auto is midden op de achterbank, redelijk ver weg voor aanrijdingen van welke kant dan ook. Helaas kan dat niet in elke auto.
In auto’s met de vaste in de achterbank gemonteerde isofix verankeringspunten kan het niet, want die worden alleen aangebracht op de plaatsen bij de portieren.
Als het gaat om een stoeltje dat met gordels wordt vastgezet , moet de middenplek uitgerust zijn met een goed stel gordels. Welke dat zijn, kun je vinden in de handleiding van het autozitje.
De plek achter de passagiersstoel staat wat veiligheid betreft, op de tweede plaats. Als het om een aanrijding gaat, is het niet de veiligste plek, maar het is vaak wel de zijde van de auto die aan de kant van de stoep of fietspad zit. Daardoor kan je je kleinkind veiliger in en uit de auto tillen of laten stappen.
Bijzondere details voor echt veilig installeren
Zet de airbag uit Plaats je kind liever niet waar een airbag geïnstalleerd is; Je kan het mechanisme uitzetten, maar dan moet je dat ook nooit vergeten. Daarom is de gewoonte om een airbag-vrije plek te gebruiken beter.
Draai hoofdsteunen om als ze in de weg zitten voor het autozitje.
Controleer regelmatig of zitjes, die altijd in de auto blijven, nog goed vast zitten Dat geldt uiteraard voor de basis, als je een autozitje gebruikt dat afneembaar is van zijn basis.
Controleer bij afneembare zitjes elke keer of het goed zijn basis is bevestigd. Een autozitje op een basis is op zich veiliger, want je kan beter bij de installatiepunten. Maar de bevestiging van stoel en basis zijn dan nieuwe zwakke punten, die je moet controleren, zodra je het stoeltje hebt geplaatst.
Zet bij een reiswieg de draagbeugel in de goede stand. Bij sommige reiswiegen moet de beugel onder het rijden omhoog, bij andere reiswiegen juist niet. Kijk in de handleiding wat er voor jouw reiswieg geldt.
Aandachtspunten bij isofix
Niet elk isofix systeem is hetzelfde. Maar als het goed is heb je daar al op gelet bij de aankoop van het autozitje.
Autozitjes voor baby’s en peuters kunnen kantelen bij een botsing als ze alleen aan de twee isofixklemmen op de bank zijn vastgemaakt, Deze autozitjes moeten op een derde punt vastgemaakt of gesteund worden om het kantelen te voorkomen, anders zijn ze nog niet veilig. Dat is het zwakke punt van isofix.
Om kantelen tegen te gaan kan je kiezen voor een extra gordel, de “top-tether”. Of voor een steunpoot. Maar dat moet wel kunnen in jouw auto. Uitgebreide uitleg vind je in dit document (pdf)
Aandachtspunten bij verankering met autogordels
Isofix is veiliger dan autogordels, maar een zitje dat je met gordels vastzet past in meerdere autos. Als je een zitje koopt omdat je vaak met de taxi gaat of met iemand meerijdt, zou dat een reden kunnen zijn waarom je zo’n laatste zitje hebt gekocht.
Let bij fixatie van het zitje d.m.v. autogordels op de volgende punten:
De gordel moet van het type zijn dat in de handleiding vermeld wordt
Hij mag niet gedraaid zijn
Hij moet goed door de geleiders van het zitje lopen
De sluiting van de gordel moet niet tegen de geleiders aan zitten.
Gebruik geen gordelverlengers, maar alleen de originele gordels
De autogordel moet strak zitten ofwel het stoeltje heeft geen speling. Controleer dit altijd.
Hoe zit je kleinkind veilig in zijn autozitje ?
De gordels waarmee je kleinkind vastzit, mogen niet te los. Houd maximaal 1 cm speling aan. Dat moet je per keer goed instellen. Niet alleen vanwege de groei maar ook om de dikte van de kleding die steeds anders is.
De gordels van het autozitje mogen niet gedraaid zijn. Ook niet in de gordelhoezen. Controleer dat bewust, want het is niet goed zichtbaar. De gordels moeten goed hoorbaar vastklikken . Test het door er flink aan te trekken. De gordelhoezen zijn belangrijk voor het voorkomen irritatie van de scherpe gordels.
Ruzie op de achterbank is veel gevaarlijker dan je denkt
Een nadeel van zitjes is dat je kleinkinderen in hun bewegingen beperkt. Daardoor kunnen ze zich eerder geprikkeld voelen en ruzie maken.
Op zoek naar een leuk cadeautje voor je kleinkind?
Want ruziënde kinderen leiden af, waardoor je reactiesnelheid net zo vertraagd is alsof je alcohol op hebt. Je bent ook meer geneigd om onverwachte bewegingen in het verkeer te maken. Zoals remmen of slingeren als je omkijkt naar de ruziemakers. Ruzie in de auto vraagt om ernstige ongelukken.
Het beste is natuurlijk om ruzie te voorkomen door regelmatig te pauzeren en de kinderen een beweegpauze te geven. Dat is niet alleen ontspannend voor de geest, maar ook gezonder voor het lichaam.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Bij ons is je emailadres veilig. Je kunt je ook elk moment weer afmelden
Comments are closed.