Grootouders die lichamelijk uitgeput raken door de zorg voor hun kleinkinderen. Helaas gebeurt het de laatste jaren steeds vaker. Oppassen op de kleinkinderen is hartstikke leuk, maar het moet niet invloed hebben op je gezondheid. Vaste rol bij oppassen is zwaar, ontdek hier 5 redenen waarom.
1. Je bent niet de jongste meer
Een van de voornaamste redenen waarom een vaste rol bij oppassen zwaar is, heeft te maken met jouw leeftijd. Je bent nu eenmaal niet de jongste meer. Jouw lichaam heeft net wat meer moeite met de dagelijkse klusjes en je bent wat vatbaarder voor gezondheidsproblemen.
Uiteraard mag je altijd een beetje gek blijven doen, of lekker stoeien. Maar genoeg is genoeg en enk af en toe aan jezelf. Las bijvoorbeeld op een bepaald tijdstip even een pauze in. Een momentje waarin iedereen eventjes rustig moet zijn en moet uitrusten. Je kan dit vermommen voor de kleinkinderen als een thee pauze waarin je ze beloont met een lekker koekje als ze zich netjes gedragen.
2. Kinderen verzorgen brengt stress met zich mee
Niet veel mensen beseffen dit, maar het verzorgen van kinderen brengt simpel gezegd stress met zich mee. Zeker als jij in een ander tempo van het leven zit dan de kinderen. Naarmate we ouder worden, merk je dat jongeren in een totaal ander tempo door het leven gaan.
De stress die erbij komt als jij een vaste rol bij het oppassen hebt, is een serieuze lading op sommige opa’s en oma’s. Overbelast zijn kan leiden tot een hoge bloeddruk, wat op zijn beurt weer kan leiden tot hartritmestoornissen, of misschien zelfs erger. Dat wil niemand. Om dit te voorkomen moet je wat vaker tijd voor jezelf nemen. Oppassen moet wel leuk blijven!
“Je bent nu eenmaal niet de jongste meer.
Jouw lichaam heeft net wat meer moeite”
3. Het idee van een morele plicht
Veel grootouder passen regelmatig op de kleinkinderen, omdat ze de ouders een handje willen helpen. Het oppassen is dan bijna als een morele plicht te beschouwen. Het zal je wellicht niet verbazen dat om die reden, een groot aantal opa’s en oma’s geen ‘nee’ durven te zeggen. Zelfs als ze er helemaal doorheen zitten, blijft het antwoord op de vraag of ze kunnen oppassen ‘ja’.
Het oppassen moet echter géén morele verplichting worden. Het is tevens een taak van de kinderen (de ouders van de kleinkinderen) om te kijken of hun ouders niet overbelast raken door al het oppassen. We moeten eerlijk zijn, niet iedere grootouder is even gezond. Daar moet gewoon rekening mee gehouden worden.
4. Niet iedereen vindt het even leuk
Een andere reden waarom het zwaar kan zijn voor opa of oma om regelmatig op te passen, is omdat niet iedere grootouder het leuk vindt. Er moet niet generaliseerd worden: niet iedere opa en oma houdt ervan om op te passen en natuurlijk zijn er grootouders die het fantastisch vinden. Als jij het niet leuk meer vindt, moet je dat kunnen zeggen.
Er is niets mis mee als jij wilt zeggen: ik kan het niet meer opbrengen om een vaste rol te hebben bij het oppassen. Dat betekent namelijk echt niet dat jij minder van jouw kleinkinderen houdt. Er moet gewoon begrip voor jou zijn, als jij er zo over voelt. Het is beter om gewoon eerlijk hierin te zijn, dan jezelf te pesten en je gezondheid daarbij negatief beïnvloeden.
5. Het is een nieuwe ontwikkeling
Wist je dat tien jaar geleden dit helemaal geen onderwerp zou zijn geweest? Tegenwoordig worden opa en oma echter structureel ingezet als oppasser. Dit gaat gepaard met de bijbehorende mankementen. Grootouders passen met alle liefde op, maar soms vergeten wij dat we niet meer zo jong zijn. We willen gewoon graag helpen.
Grootouders die een vaste rol hebben bij het oppassen is een nieuwe ontwikkeling. Dat is tevens een reden waarom het zo zwaar kan zijn. Er zijn namelijk nog geen vaste afspraken voor. Deze nieuwe lading oppassers is een illustratie van de verschoven verhoudingen tussen kinderen en hun ouders. Jonge ouders zien het steeds minder als probleem om de grootouders structureel in te schakelen voor de zorg. Ze zien juist voordelen.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.