Steeds meer grootouders passen in Nederland op hun lieve kleinkinderen. Het is dan niet zo verbazend dat ook steeds meer opa’s en oma’s voor een vaste oppasdag kiezen. Toch zijn de meningen over vaste dagen verdeeld. Hier lees je de voor- en de nadelen van vaste oppasdagen.
De voordelen van vaste oppasdagen
Veel grootouders genieten van de vaste oppasdagen. Je bent dan een grootouder op een hele andere manier. Je brengt meer tijd door met je kleinkinderen en deelt misschien zelfs geheimen met elkaar.
1. Structuur voor jou en je kleinkinderen
Veel kinderen hebben baat bij een vast ritme, een regelmatige loop van zaken die hen structuur geeft. Zeker wat drukkere kleinkinderen profiteren enorm van structuur. Vaste oppasdagen helpen bij het geven van structuur: je kleinkind weet dat woensdag en vrijdag de dagen zijn dat hij naar opa en oma gaat.
Bovendien biedt het niet alleen structuur voor je kleinkind, ook jij weet waar je aan toe bent. Natuurlijk kan het nog wel eens voorkomen dat je op het laatste moment even moet bijspringen door op te passen, maar de vaste dagen verkleinen die kans.
2. De ouders uit de brand helpen
Oppassen begint vaak met een paar uurtjes hier, een dagje daar. Zeker als jouw kinderen in een nare situatie zitten waarin ze weinig tijd hebben om thuis te zijn voor de kinderen, schieten grootouders graag te hulp. Het is tenslotte nog steeds je eigen kind en die wil je helpen waar je maar kan.
Dat je daarmee toevallig ook nog eens meer tijd met je kleinkinderen spendeert, is een leuke bijkomstigheid! Veel grootouders geven toe dat de vaste oppasdagen in het begin erg zwaar vielen. Maar achteraf vinden ze het dubbel en dwars waard.
3. Meer tijd samen, dus ‘closer’ met je kleinkind
Het klinkt nogal logisch: hoe meer tijd je met iemand doorbrengt, hoe beter je die persoon leert kennen. Dit gebeurt ook als je vaste oppasdagen hebt met je kleinkind. Je wordt als opa of oma steeds meer een vertrouwenspersoon voor je kleinkind. Samen geheimpjes delen die zelfs zijn ouders niet weten. De unieke band tussen kleinkind en grootouder wordt nog specialer en de herinneringen van je kleinkind over jou worden sterker.
“Samen geheimpjes delen met je kleinkind die zelfs zijn ouders niet weten.”
De nadelen van vaste oppasdagen
Het leven is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn zeker ook nadelen aan vaste oppasdagen. Bovendien is het systeem van vaste dagen om op te passen niet voor iedereen weggelegd.
1. Opvoeden van je kleinkinderen
Je bent altijd op de eerste plaats een grootouder, niet een ouder. Na het opvoeden van je eigen kinderen heb je die tijd wel gehad. Als je vaste oppasdagen neemt, dan zal je echter weer te maken krijgen met alle aspecten die bij het opvoeden van kinderen horen.
Dit kan voor opa’s en oma’s nog wel eens in de weg staan om een leuke, speelse relatie te hebben met hun kleinkinderen. Ze voelen zich weer een soort ouder, terwijl ze gewoon grootouder zijn.
2. Drukte, stress en geen tijd voor jezelf
Een ander nadeel van vaste oppasdagen is het feit dat die dagen wel eens hectisch kunnen zijn. De drukte die kinderen veroorzaken en de stress die daarmee gepaard gaat, kan je als grootouder wel eens teveel worden. Je hebt geen tijd meer voor jezelf.
Een tip: wees jezelf! Gedraag je niet anders dan normaal. De oppasdagen hoeven niet elke keer een groot feest te zijn. Het belangrijkste is dat jij het altijd nog aankan. Als dat een keer inhoudt dat jullie gewoon een rustig dagje thuis zitten, is dat helemaal prima. Hier lees je nog meer do’s en don’ts voor oppassen.
3. Duidelijke grenzen stellen
Een onmisbaar onderdeel van opvoeden en veel oppassen is het stellen van duidelijke grenzen. Als je kleinkind iets doet dat niet door de beugel kan, moet je hem/haar erop aan spreken. Straf geven is eerder iets wat ouders doen, terwijl opa’s en oma’s juist aardig moeten zijn en leuk om mee te spelen. Disciplineren is niet leuk om te doen, zeker niet als je een grootouder bent, maar wel noodzakelijk.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.