Kom samen met je kleinkind naar museum Klok en Peel en ontdek wat De Peel voor gebied is en was. Wat voor imposante dieren liepen daar 70.000 jaar geleden? Ontrafel mysteries als behekste hazen en gloeiige vuurmannen. Je kan in dit museum ook grote kerkklokken luiden. Wat is een beiaard eigenlijk en hoe bespeel je die? Je kleinkind kan het hier allemaal uitproberen.

 

Wat is  De Peel?

De Collectie Peel omvat objecten uit de natuur- en cultuurhistorie van De Peel, het gebied op de grens van Brabant en Limburg. In het museum beleef je De Peel van 10 miljoen jaar geleden, toen De Peel nog in zee lag, tot het heden. Kom alles te weten over de oude moeras en veengebieden en de oorspronkelijke woeste gronden. Tijdens de laatste ijstijd 70.000 jaar geleden liepen hier mammoeten en wolharige neushoorns rond. Nu is het gebied vooral belangrijk voor trekvogels. In De Peel leven ook vossen. In het museum kan je in een vossenhol kijken en zo leren je kleinkinderen hoe vossen leven. Het hele museum is trouwens zeer aantrekkelijk gemaakt voor kinderen, maar is zeker ook voor volwassenen een aanrader.

 

De Peel, een mysterie

In het mysterieuze, bijna sprookjesachtige gedeelte van het museum ontdek je alles over het land van de dwaallichtjes, weerwolven, gloeiige vuurmannen, witte wijven, dwergen, kabouters en reuzen, behekste hazen, honden en katten en duivelse klokken. Verende peelbanen langs gevaarlijke turfputten met soms in de verte kerktorens als wegwijzer brengen je steeds dieper in die mysterieuze Peel. En dan is er ook nog een bijzonder verhaal bij de Romeinse helm die in 1910 in De Peel werd gevonden.

 

Zelf de klok luiden in het Klok museum

Hier is een verzameling klokken en bellen te zien en te horen uit alle windstreken, ook internationale topstukken. Er is altijd een suppoost of rondleider in de buurt om de klokken en beiaarden te demonstreren. Wat zal je kleinkind het leuk vinden om zelf een klok te luiden en ook nog een beiaard te bespelen. Ook leer je er alles over het maken van (kerk)klokken.

 

Doe een speurtocht

Voor de kleinsten die nog niet kunnen lezen is er een placematspeurtocht. Voor de grotere kleinkinderen zijn er speurtochten voor verschillende leeftijdsgroepen.

Bij elke tentoonstelling wordt er veel aandacht aan kinderen gegeven. Er is altijd iets te zien of te doen waardoor ook jouw kleinkinderen getriggerd worden. Er zijn ook verborgen plekjes in het museum waar de kinderen iets kunnen opzoeken.

 

Tentoonstelling Klokkenroof tot en met december

Ontdek in de tentoonstelling Klokkenroof waarom brons, koper en tin vaak wordt gestolen? Het is kostbaar materiaal, dat gemakkelijk kan worden hergebruikt. Er worden andere voorwerpen van gemaakt. Zo werden in de oorlog de bronzen klokken omgesmolten tot oorlogstuig.

 

Museumtuin

Kom spelen in de museumtuin, er zijn diverse ontdek- en speelplekken.

 

Meer info

Voor beide museumgedeelten kan je kiezen voor een rondleiding van een uur of een audiotour in je eigen tempo.

Bekijk de website voor meer info over prijzen, openingstijden en activiteiten: www.museumklokenpeel.nl

P.S. In de kerstvakantie is het museum in wintersfeer!Kaart wordt geladen...Bekijk hier alle uitjes en activiteiten>>BEN JIJ OOK EEN TROTSE GROOTOUDER EN WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals