Tip 1: Breng de bezittingen en kosten in kaart
De grootste hangijzers in elke scheiding zijn de gezamenlijke kosten. Er rust bijvoorbeeld nog een hypotheek op jullie woning of de woning is al afbetaald en staat op jullie beiden namen. Ook gezamenlijke bezittingen kunnen een rol spelen in een scheiding. Het is belangrijk om bezittingen op papier te zetten en deze mee te nemen in gesprekken die bijvoorbeeld met een advocaat of mediator worden gevoerd.
Bij het aanvragen van een scheiding komen ook andere kosten kijken. Gesprekken met een mediator of advocaat kosten namelijk geld in het scheidingsproces zelf. Het is goed om deze kosten mee te nemen in het totaalplaatje. Je moet ook kosten berekenen voor een bezoek aan de notaris en eventuele taxatiekosten voor als jullie een woning willen verkopen of over willen zetten op één naam.
Het kan interessant zijn een tussenpersoon in te huren dat zowel mediator- als financiële en juridische diensten kan aanbieden onder één dak. Dat helpt je om kosten te besparen in het scheidingsproces en om eventuele knelpunten te stroomlijnen. Elk huwelijk is uniek, dus ook elke scheidingsaanvraag is weer een uniek geval. Door de complete aanvraag op dezelfde plek af te handelen, zullen beide partijen daar voordeel van hebben.
Tip 2: Schakel professionele hulp op tijd in
Een scheiding kan behoorlijk complex verlopen, met name als er veel financiële of juridische zaken geregeld moeten worden. Het is daarom niet alleen verstandig alle financiële middelen en kosten in kaart te brengen, maar ook om tijdig professionele hulp in te schakelen, zoals een mediator of een financieel adviseur. Hoe eerder je deskundig advies krijgt, hoe soepeler het proces kan verlopen.
Tip 3: Blijf met elkaar praten
Zoals je hierboven al kon lezen, brengt een scheidingsaanvraag kosten met zich mee van experts. Deze experts, zoals mediators, advocaten of financiële adviseurs, zorgen er op een professionele manier voor dat beide partijen blijven praten met elkaar en dat de scheiding niet uitmondt in een vervelende vechtscheiding.
Toch valt of staat het succes hiervan niet alleen met het initiatief en de kunde van de experts, maar ook met de bereidwilligheid van de aanvragers van de scheiding. Het is belangrijk om, ondanks allerlei problemen, meningsverschillen en emoties, met elkaar in gesprek te blijven om goede afspraken te maken. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor je omgeving, zoals je kinderen, kleinkinderen en vrienden.
Tip 4: Betrek de kinderen niet te veel
Hoewel je als ouderen vaak al volwassen kinderen hebt, voelen ook zij zich betrokken bij je scheiding. Zeker als er eventuele kleinkinderen in het spel zijn, kunnen de emoties hoog oplopen. Het is daarom belangrijk er geen familievete van te maken, waarin je kinderen en kleinkinderen een partij wilt laten kiezen.
Betrek ze dan ook niet te veel in het scheidingsproces. Het maakt het aanvragen van een scheiding alleen maar complexer en bepaalde belangen kunnen een onnodige rol gaan spelen in de gesprekken met adviseurs, advocaten en mediators. Een scheiding heeft impact op de hele familie, maar is uiteindelijk een overeenkomst die stuk loopt tussen twee volwassen personen.
Tip 5: Zoek afleiding en zorg voor jezelf
Ga je een scheiding aanvragen? Loop er dan niet 24 uur per dag mee rond. Zoek afleiding bij vrienden en onderneem leuke dingen. Ga bijvoorbeeld een dagje shoppen met de buurvrouw of spreek af met een vriend voor een wandeling in het bos. Juist door af en toe met anderen te praten, vooral ook over zaken die niet over jouw gestrande huwelijk gaan, kun je de scheiding beter een plekje geven en is het makkelijker om ermee om te gaan en de scheidingsaanvraag prettig en snel te laten verlopen.
Zorg daarnaast goed voor jezelf, blijf gezond eten, bewegen en houd je geest mentaal in vorm met het doen van puzzels zoals een sudoku.
Ben jij ook een trotse grootouder en wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief
Bedankt voor de aanmelding
Er ging iets fout. Probeer het nogmaals
Comments are closed.