Vermaak je met Patience online: het kaartspel dat je in je eentje speelt. Speel de meest populaire variant helemaal gratis en zonder reclame op Opa ’n oma

 Geschiedenis Patience

De geschieden van Patience gaat ongeveer 300 jaar terug. Het is niet exact duidelijk waar het kaartspel Patience vandaan komt. Het is bekend dat aan het begin van de 17 eeuw met name in Scandinavische en Duitse landen het spel gespeeld werd.

Al snel werd het spel populair onder de Engelse bevolking. In Engeland was Prins Albert naar het schijnt heer en meester in het spel. Hij stond bovendien aan de wieg van de invoering van het “Boek der Regels”, dat laat in de negentiende eeuw verscheen.

Anderzijds doet de naam patience en solitaire vermoeden dat de oorsprong van het spel in Frankrijk ligt. Het schijnt dat het kaartspel Patience door gevangenen gespeeld werd om de tijd te doden en niet krankzinnig te worden tijdens een lange en eenzame opsluiting.

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd er voor het besturingssysteem Windows een nieuwe en eenvoudige versie van het kaartspel ontwikkeld. Windows leverde Patience en andere kaartspellen standaard bij iedere computer. Dankzij de digitale revolutie kwam het kaartspel Patience daardoor in vrijwel iedere huiskamer van de westerse wereld terecht.

 

Strategie van het spel Patience

Een belangrijke uitgangspunt van het spelen van Patience is dat je zuinig moet zijn met je stock – de stapel ongebruikte kaarten. Gebruik dit alleen als je echt niet anders kan. Het doel van het spel is natuurlijk om alle kaarten naar de kolommen (de stack piles) te krijgen. Dit doel bereik je makkelijker als je de stock pas gebruikt als je helemaal vast zit.

Begin altijd met het wegwerken van de langste kolommen als dit kan. Hier zitten logischerwijs de meeste kaarten nog onder en deze heb je later in het spel een keer nodig. Ze zo snel mogelijk vrijspelen is aan te raden. Andere handige tips zijn:

  • Speel drie kaarten op een rij van de stock zodat de resterende kaarten in een andere volgorde komen
  • Maak pas een lege plaats op het tableau wanneer je een koning klaar hebt liggen
  • Speel alleen een 5-6-7-8 uit je stock als dit direct resultaat geeft

 

Spelvariaties van Patience

Het spel Patience kent veel verschillende vormen. De meest bekende soorten zijn:

‘Enkele kaart van de stock’
In plaats van dat je telkens de derde kaart van de stock pakt, mag je bij deze variant kaart voor kaart door de stapel heen. Hierdoor wordt de kans dat je het spel uitspeelt groter.

‘Beperkt aantal kaarten van de stock’
In deze variant mag je maar een beperkt aantal keer de stock heen, meestal drie keer.

‘Patience met een tijdslimiet’
Met name bij online varienten speel je met de klok: er geldt een tijdsbeperking om het spel uit te spelen, meestal 5 minuten.

 

Spelregels Patience

Patience is een spel voor één persoon uit de categorie Solitaire dat gespeeld wordt met speelkaarten. Het uiteindelijke doel van Patience is om de kaarten in oplopende volgorde, van Aas naar Heer, naar de vier lege vakken te verplaatsen. In het speelveld zelf moet de speler de speelkaarten op aflopende volgorde en afwisselende kleuren sorteren met telkens 1 punt verschil.

 

Er zijn veel verschillende varianten van het spel Patience. Elke versie kent zijn of haar eigen regels. Hier vind je een uitgebreid overzicht van deze spelregels van Patience.BEN JIJ OOK EEN TROTSE GROOTOUDER EN WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Bedankt voor de aanmelding

Er ging iets fout. Probeer het nogmaals